Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niesolidny solidny Normstahl?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

finlandia ma rację, to nie koniec świata. Brama działa, potwierdziłam informację bwojtka, że ryglowanie automatem też zapewnia poziom bezpieczeństwa WK2. Rygle można domówić, razem z montażem nie drożej niż 200zl. Dużo, niedużo waham się czy je domawiać. Brama i tak swoje kosztowała, a rygle nie są przecież niezbędne. Chodzi o to, że ktoś, nie twierdzę że celowo, wprowadził mnie w błąd.

Po prostu puściły mi nerwy, jak po super miłej, rzeczowej i profesjonalnej obsłudze przed zakupem, towar okazał się uboższą wersją. W dodatku źle zamontowaną (jutro mają podjechać podregulować).

Rygle można domówić, razem z montażem nie drożej niż 200zl. Dużo, niedużo waham się czy je domawiać. Brama i tak swoje kosztowała, a rygle nie są przecież niezbędne.

Radzę domówić i szybko zamontować skoro chcą to zrobić za 200zł. Jako części serwisowe 2 komplety rygli, osłony, linki, klamka wewnętrzna raczej nie zamkną się w tej kwocie. A bez tego jeżeli zasilanie padnie przy otwartej bramie to nie masz możliwości jej trwałego zamknięcia!!! Pozostaje wtedy koczować w domu...

W dodatku źle zamontowaną (jutro mają podjechać podregulować).

Na czym polega zły montaż?

No właśnie na ryglowaniu przy braku prądu. Sprzedawca dziś mnie przekonywał, że jeżeli brama została zamknięta pilotem, a następnie brakło prądu, to po ręcznym otwarciu i zamknięciu brama powinna być zaryglowana. u mnie nie jest. Brakuje jakieś 1,5cm, żeby "wózek" (tak to się chyba nazywa) się zasprzęglił. Błąd montera, że tego nie sprawdził.

Jak braknie prądu kiedy brama jest otwarta to faktycznie lipa - zaryglować się nie da. Wypada mieć podręczny agregat w garażu :)

też sądzę ze to wina sprzedawcy/montażysty, też mam euro normstahla, i też miałem jedną nieścisłość przy zakupie dotyczącą dodatkowego ryglowania obsługiwanego z automatu, zadzwoniłem na infolinię normstahla, zadzwoniłem do sprzedawcy, w zasadzie zwalili to na "niedogadanie się" przy zamawianiu choć rozmowa była całkiiem miłą i bez pretensji czy kłótni, a za dwa dni przyjechał (110km) jeden z montażystów i na koszt sprzedawcy dołożył ryglowanie (była mowa coś o wartości tego cuda ok 150zł), no i za kilka miesięcy przyszłą zima, jako że budowa wilgotna i nieogrzewana to mróz i lód ostro ścisnęły bramę, raz chciałem ją recznie nieco "na chama" otworzyć i zerwałem linkę z uchwytu, nie chciało mi się zakładać więc założyłem na szybkiego blokady na rygle i tak zostało do dziś :) tzn. linkę założyłem ale blokady pozostały, w międzyczasie podciągnąlem prąd do automatu i moje kontakty z bramą ograniczają się do naciskania przycisku na pilocie :)

a odn uszczelki wargowej: ja dopiero po odjeździe montażystów kapnąłem się że jakaś szczelina na dole jest, wiec za telefon do sprzedawcy: laska w firmie mówi, że szczelina powinna być do zasłonięcia uszczelką lub czymś w uszczelce ale ona dokładnie nie wie bo to montażyści się na tym znają ale ich nie mam w firmie (nie ma bo wyjechali ode mnie a do firmy mają ze 2 godz.) i nie może się do nich dodzwonić, no to ja ze swoją niecierpliwością dawaj na infolinię kręcić i tu miła pani wyjaśniła że uszczelka ma możliwość pracy z otwartą i zamkniętą szczelina wentylacyjną, robi się to wargą - częścią uszczelki, która w nowej uszczelce jest końcówką zgrzana do uszczelki, trzeba ja oderwać i włożyć w szczelinę, 5 minut i zrobione (teraz na zimę zasłaniałem a wiosna znów odsłoniłem)

poza tym ryglowaniem wszystkie kwestie, wymiary, opcje, miałem konkretnie dogadane (nie znałem się na tym tak jak Monika, dziewczyna w salonie wyjaśniała po koleji do czego jest każda opcja, element, ile kosztuje i czy go chcemy), a na formularzu zamówienia było to wyszczególnione

no i gdyby te rygle miały mnie coś kosztować to bym je sobie darował, ale że dostałem je za friko to czemu nie :)

Jesteśmy coraz większymi niewolnikami prądu...

Inny przykład z naszje branży to wentylacja mechaniczna. Brak prądu - brak wymiany powietrza.

Bałem się Monika że mnie skrytykujesz za moje "luzackie" podejście, ale dzięki - natomiast nieładnie, ze zostałaś tak obsłużona, że poczułaś się wprowadzona w błąd. Na targach czasem tak bywa, czasem celowo, innym razem przez nieporozumienie zawionie przez obie strony.

Nie powinno tak być, ale się zdarza.

No wentylację mech. też mam, więc dobry sąsiad i agregat to podstawa ;)

A w sprawie:

Monter nie regulował dokładnie napędu, bo jeszcze nie ma płytek, więc i tak potem musiałby pewnie podjeżdżać jeszcze raz. Tylko szkoda, że tego nie przekazał inwestorom. Niestety, nie było nas przy montażu. Ustalono, że po skończeniu podłogi zadzwonimy i monter się zjawi.

Co do rygli, czekam na dokładną wycenę, mam nadzieję, że utzrymają to co mówili (max. do 200pln)

Podsłuchałam też, że jutro ma być przedstawiciel Normstahla, więc zamierzam się wprosić i urządzić trójstronne obrady.

Edytowane przez monika.KIELCE

Jeśli ktoś decyduje się na zakup agregatu warto żeby pomyślał nad wyposażeniem go w układ ATS.

Na budowie może się to nie przyda, ale jako rezerwowe zasilanie budynku jest strzałem w 10-ke.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=ATS&from_showcat=1&category=26844&sg=1&order=pd&change_view=1

W skrócie ATS samoczynnie uruchamia i zatrzymuje agregat po zaniku i powrocie zasilania energii elektrycznej.