Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaparowane okna na poddaszu (dwa dni po wstawieniu)

Recommended Posts

Witam, dwa dni temu dekarze zamontowali mi okna dachowe. Dziś na działce zauważyłem ,że dwa z nich (w sumie są trzy) są całkowicie zaparowane od zewnątrz. Nie wiem czy mam już się bać, że coś poszło nie tak czy może to normalne i wszystko jest ok. Dodam tylko ,że poddasze nie jest jeszcze ocieplone.

pozdro

Mokre a zaparowane to różnica :p

czy ja wiem, to woda i to woda ;) pewnie nie zwróciłeś uwagi ale wszystko dookoła też było "zaparowane": dachówka, trawa. Na każdym elemencie architektury osiada rosa, na tych montowanych nie w pionie jest to widoczne, o ile np. na dach nie zwróciłeś uwagi o tyle na oknach było to wyraźnie widoczne, znika jak słoneczko poświeci. Jak ktoś tu napisał: okna zaparowane nie są od wschodu? To jedno niezaparowane jest na tą samą stronę?

To może przy okazji odświeżę swój stary kawał, którym tu kiedyś debiutowałem i który na drugi dzień wyrzucono mi uroczyście do jakiś tam "porad życiowych'"

A to przecież fizyka w czystej postaci. Spróbujcie.

Oto sprawa: stawiamy wieczorem przed zimną nocą samochód pod ścianą budynku. Rano prawie wszystkie szyby są zaparowane bądź zaszronione.

Prawie, bo te (ta) skierowane w stronę muru pozostały czyste. Pytanie: dlaczego tak się dzieje ? Jaki jest mechanizm tego, że para wodna nie osadza się na tych zwróconych w stronę muru

szybach, nawet mimo mrozu ? Zjawisko jednakowo objawia się przy lekkim ochłodzeniu bez mrozu i kilkustopniowym mrozie w nocy.

Pozdrawiam. HS

Edytowane przez hes