kemot_p 20.04.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o komin do kominka to polecam system kominowy który zaciąga powietrze do spalania poprzez przewód kominowy i nie trzeba pod posadzką ciągnąć przewodu z zewnątrz budynku. Są już takie w Polsce od około 3 lat. Możesz podać namiary na jakąś stronę gdzie mógłbym poczytać i tym rozwiązaniu? Wg Ciebie to lepsze niż doprowadzenie powietrza w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.04.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Rurę wpuszcza się do wybudowanego już komina. Nic w tym dziwnego. No dobra to na jakimś sznurku spuścisz jedną na sam dół to ok. a jak następną połączysz z tą już opuszczoną? Wejdzie w kielich? Pytam bo żeby potem się nie okazało , że przyjdzie instalator od kotła i powie że nie da rady tej rury tam umieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.04.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 No dobra to na jakimś sznurku spuścisz jedną na sam dół to ok. a jak następną połączysz z tą już opuszczoną? Wejdzie w kielich? Pytam bo żeby potem się nie okazało , że przyjdzie instalator od kotła i powie że nie da rady tej rury tam umieścić Co nie da rady. Od strony kotłowni instalator łączył u mnie opuszczoną rurę z kolanem, koncentryczna zaczyna się dopiero od otworu w ścianie i biegnie do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.04.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Co nie da rady. Od strony kotłowni instalator łączył u mnie opuszczoną rurę z kolanem, koncentryczna zaczyna się dopiero od otworu w ścianie i biegnie do pieca. No ale mi chodzi o te odcinki rur w kominie bo one są sprzedawane w odcinkach 1mb to musisz 8 takich rur umieścić w kominie i ze sobą połączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.04.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chyba wybór padł na : https://www.kominy.pl/system-kominowy-metalowy-cjblok-kondensat-skm-t-k-o-80mm-z-wentylacja-2-kanalowa.html akurat taki potrzebuje a kupować osobno pustaki i rury wyjdzie podobnie. Od razu na etapie budowy przy murowaniu się rurę będzie osadzało i nie będzie dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.04.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chyba wybór padł na : https://www.kominy.pl/system-kominowy-metalowy-cjblok-kondensat-skm-t-k-o-80mm-z-wentylacja-2-kanalowa.html akurat taki potrzebuje a kupować osobno pustaki i rury wyjdzie podobnie. Od razu na etapie budowy przy murowaniu się rurę będzie osadzało i nie będzie dylematów Chcesz murować komin i od razu wkładać rurę na raty? A skąd wiesz, gdzie i na jakiej wysokości przyjdzie kocioł? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.04.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chcesz murować komin i od razu wkładać rurę na raty? A skąd wiesz, gdzie i na jakiej wysokości przyjdzie kocioł? Powodzenia. Jak dam wyprowadzenie na 1,8m to co to ma za znaczenie? Kocioł wiem gdzie będzie stał (kotłownia duża) . Nie wyobrażam sobie osadzania 9mb (czyli 9 sztuk) rury w wymurowanym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 21.04.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Komin 9,2m- hydraulik włożył bez problemu stojąc na drabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.04.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Komin 9,2m- hydraulik włożył bez problemu stojąc na drabinie Jak ustabilizował tą rurę bo przecież nie mógł założyć opasek. Wrzucał element po elemencie czy sobie złożył kilka metrów na gotowo i tak opuszczał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 22.04.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Każdy odcinek miał takie wąsy, które stabilizowały rurę wewnątrz komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 25.04.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 U siebie mam taki temat, że chce wypuścić przewód koncentryczny od kotła gazowego kondensacyjnego przez dach, ale nie mogę go zrobić w pionie, ani z przesunięciem poziomym a dalej w pionie. Jedyną możliwością jest puszczenie go do dachu pod kątem np 30 stopni. Nigdzie na schematach nie widziałem takiego układu, ale czy są jakieś przeciwwskazania do tego? Oczywiście byłoby to odpowiednio przymocowane. Widziałem kolanka 30 stopni, ale stosowane na zewnątrz budynku. U mnie to by szło przez nieużytkowy strych. Od pieca do dachu jakieś 3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 09.09.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Ja u siebie planuję kocioł kondensacyjny. Chciałbym postawić komin z pustaków keramzytowych a następnie wprowadzic do niego rurę z kwasiaka. Takie pustaki są razem z kanałem wentylacyjnym. W domu będę miał rekuperację. Czy taki kanał wentylacyjny można do czegos wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts