wnuczek99 28.06.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam, Zakupilismy mieszkanie i w mieszkaniu były kladzione tynki maszynowe gipsowe. Położono je także w łazience. Czytam teraz na rożnych portalach i forach ze to zle-powinno sie zostawic gole sciany.Teraz moje pytanie czy taka jest prawda ze nie powinno sie nakladac tych tynkow w lazienkach??Jesli faktycznie zle zrobiono to co teraz mam wykonać aby w przyszlosci plytki nie odpadaly :/... Za wszelkie info bardzo dziekuje.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 28.06.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ja mam tynki gipsowe w łazience. Na to dałem folię w płynie (dwukrotne malowanie) i na to płytki. Mam nadzieję, że będzie OK, ale na razie jeszcze nie mieszkam, więc sam się dopiero przekonam jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 28.06.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Na co dzień wykonuje tynki gipsowe knaufa ,również w łazienkach jedyne miejsca gdzie robimy tynk cementowo wapienny to wnęki prysznicowe lub te miejsca gdzie ma znajdować się wanna ,cała reszta jest w gipsie. Częstą przyczyną zawilgocenia łazienek jest kiepska wentylacja lub jej całkowity brak a jeśli chodzi o gips to tak jak post wyżej 2x folia i na to płytki a jak bez płytek to grunt i 2x dobra farba silikonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 29.06.2010 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam, Dziekuje za wasze odpowiedzi. Mam kolejne pytanie czy te folie w plynie nakładać na wszystkie sciany plus posadzka i sufit czy tylko na sciany? Kolejne moje pytanie ... Jak juz wczesniej pisałem w calym mieszkaniu mam tynki maszynowe gipsowe , prosze o porade czym to teraz wyszpachlowac? Sciany sa w miare gladkie i ja chce szpachlowac aby je tylko utwardzic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 29.06.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ja w łazience smarowałem folią wszystkie ściany i podłogę. Sufitu nie, bo sufit mam z zielonych płyt GK. Co do szpachlowania tynków to się nie wypowiem, bo ja swoje tylko podszlifowałem taką tarką z siatki i właśnie trwa malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 29.06.2010 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 gdyby u mnie bylo dosc grubio tynku nalozone to pewnie tez bym tylko docieral... ale jak to w budownictwie blokowym jechali po materiale jak sie dalo i teraz boje sie ze jakbym przycieral to moglbym dotrzec do przewodow... Czyli u mnie musze smarowac tez sufit bo nie mam plyt g-k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 29.06.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ale to moje szlifowanie to jest max 1-1,5 mm... A tynku masz pewnie co najmniej 1 cm, żeby przykrył przewody (chyba, że chciało im się robić bruzdy na przewody), więc nie powinno być problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 29.06.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 o bruzdach to ja moglem sobie pomarzyc.... a tynku to powinno byc od 0,7mm do 12 mm ... POWINNO ... a jest miejscami 2mm nad przewodami :/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 29.06.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Hmm... no to nie wiem co Ci poradzić. Nawet jak zrobisz gładzie, to przy 2 mm nad przewodami po pewnym czasie może zacząć być te przewody widać... Może wypowie się ktoś mądrzejszy w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.07.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Farba silikonowa, parodyfuzyjna do pomieszczeń wilgotnych ????Silikonowa bfarba zasadniczo nie ma podstaw do stosowania wewnątrz.Elementarny błąd. Pomieszczenia wilgotne winny byc robione farbami akrylowymi o wysokiej zawartości spoiwa np. tzw farby lateksowe., czyli względnie szczelne.Stosuje sie nawet dwukomponentowe farby wodne epoksydowe (typowe zastosowanie przemysłowe). Wadą tego ostatniego że w zależności od producenta może być to lekko polyskująca powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.07.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam, Dziekuje za wasze odpowiedzi. Mam kolejne pytanie czy te folie w plynie nakładać na wszystkie sciany plus posadzka i sufit czy tylko na sciany? Kolejne moje pytanie ... Jak juz wczesniej pisałem w calym mieszkaniu mam tynki maszynowe gipsowe , prosze o porade czym to teraz wyszpachlowac? Sciany sa w miare gladkie i ja chce szpachlowac aby je tylko utwardzic . Tynk gipsowy ma wytrzymałość 1-1,5 Mpa, Szapachlówka wzmacniaj aca nie może być za mocna bo odspoi sie na połączeniu gispu i szpachli. radzę zastosować biały klej do ociepleń np. Prince Color KAM BASF lub Caparol 290 (biały!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts