chemik 08.02.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Witam!Czy ktoś wykonywał samodzielnie kolektor słoneczny? Czy jest możliwe wykonanie czegoś takiego samemu? Chodzi mi o szczegóły techniczne. A może ktoś zna jakąś literaturę na ten temat?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogart 09.02.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Zastanów się czy nie warto zakupić takiego urzadzenia. Wiem ze firma Ariston wchodzi z nowymi układami solarnymi z dobra ceną. Odwiedź ich strone http://www.mtsgroup.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Witam! Czy ktoś wykonywał samodzielnie kolektor słoneczny? Czy jest możliwe wykonanie czegoś takiego samemu? Chodzi mi o szczegóły techniczne. A może ktoś zna jakąś literaturę na ten temat? Pozdrawiam! Proponuję Ci najpierw to dobrze policzyć(kupno z montażem-kol+zasob+pompy itd ok.4-6 tys.i to tak na dzień dobry). Ja mam kocioł na drewno i za tą kasę to bym się ogrzewał(cwu)przez ok 100lat! Liczyłem to wzdłuż i w poprzek i wiem co piszę Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.02.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 ... (kupno z montażem-kol+zasob+pompy itd ok.4-6 tys.i to tak na dzień dobry). Ja mam kocioł na drewno i za tą kasę to bym się ogrzewał(cwu)przez ok 100lat! ... A mi się wydaje, że chyba przez 100 ale miesięcy? Załóżmy na lewo dostaniesz (a może i na prawo) 1 m2 drzewa iglastego za 35zł. Miesięcznie zużyjesz od 1 - 1,7 m2 do ogrzania mniejwięcej domku 150m2 i ogrzania wody dla 4 osób. Tak więc miesięcznie zapłacisz około 50 zł x 100 miesięcy = ... Wiem latem tyle nie zużyjesz więc oszczędzasz około 4 miesięcy w roku co daje 12,5 roku wypalania ilości drewna za taką sumę. Co ty na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2004 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Tu jest trochę jak samodzielnie zrobic kolektor:http://www.ratusz.pl/wspolpraca/aura/05_2001/kolektor/index.php Pozdrawiam - Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 11.02.2004 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Witam!Bardzo wielkie dzięki dzięki p. Darku. O to właśnie mi chodziło. Nie chciałem informacji systemie kolektorów tylko jak go samodzielnie wykonać. Na stronach Aury jest super opis jak to zrobić.Jeszcze raz wielkie dzięki.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts