madqba 28.06.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witajcie, Wziąłem się za generalny remont małego, parterowego domku o pow. użytkowej 62m2. Wcześniej do jego ogrzewania wykorzystywana była koza ustawiona w jednym z pomieszczeń. Zastanawiam się jak w tej sytuacji rozwiązać kwestię ogrzewania mieszkanka. Założenia są takie:- brak gazu- mury kompletnie nieocieplone- ograniczona przestrzeń - brak pomieszczenia, które mogłoby posłużyć za kotłownię- nie zamierzam w tym domku spędzić starości - w jakiejś tam przyszłości (powiedzmy około 5-10 lat) mam nadzieję postawić właściwy dom - zatem drogie rozwiązania, które nie zdążą się zwrócić odpadają- w ciągu dnia nikt nie będzie obecny w domu, także weekendy bardzo często poza nim Po kilkugodzinnej lekturze forum i własnych przemyśleniach skłaniałbym się do takiego rozwiązania:- inwestycja w porządne docieplenie murów, podłóg i stropu/dachu - tak czy inaczej ocieplenie jest koniczne- szczelne okna i drzwi, wentylacja z reku- elektryczne ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, łazience, sypialni (w przedpokoju brak) - zakładam, że przy odpowiednim dociepleniu oraz tak małej powierzchni i kubaturze nie zrujnuje mnie to- dodatkowo w salonie kominek - tutaj mam pewne wątpliwości bo nigdy nie miałem kominka i nie wiem jak się sprawdzi w praktyce jeśli palić będę mógł tylko wieczorami, ponadto nie wiem czy powinienem zapewnić jakiś dedykowany system dystrybucji ciepła czy może wentylacja z rekuperacją w tym przypadku spełni tą rolę Proszę o ocenę takiego rozwiązania i ewentualne rady. Dzięki,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.06.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Docieplenie, okna, wentylacja -- tak. Do tego wodne podłogowe i bufor ciepła. Nagrzejesz go sobie wieczorem kominkiem, a potem do następnego popołudnia będziesz miał ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.06.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Przy tak małym domku w zupełności wystarczy dobre ocieplenie i zwykły małej mocy kominek. Będzie najtaniej ale problematycznie bo zimą na długo nigdzie nie wyjedziesz.. Ale te trzy dni nie będą jakimś kłopotem. Do tego przepływowy ogrzewacz wody i mieszkasz. A fajna koza też nie jest głupia:) Byś był przy okazji bardzo modny! Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts