Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie małego domku - prośba o ocenę koncepcji

madqba

Recommended Posts

Witajcie,

Wziąłem się za generalny remont małego, parterowego domku o pow. użytkowej 62m2. Wcześniej do jego ogrzewania wykorzystywana była koza ustawiona w jednym z pomieszczeń. Zastanawiam się jak w tej sytuacji rozwiązać kwestię ogrzewania mieszkanka. Założenia są takie:

- brak gazu

- mury kompletnie nieocieplone

- ograniczona przestrzeń - brak pomieszczenia, które mogłoby posłużyć za kotłownię

- nie zamierzam w tym domku spędzić starości - w jakiejś tam przyszłości (powiedzmy około 5-10 lat) mam nadzieję postawić właściwy dom - zatem drogie rozwiązania, które nie zdążą się zwrócić odpadają

- w ciągu dnia nikt nie będzie obecny w domu, także weekendy bardzo często poza nim

Po kilkugodzinnej lekturze forum i własnych przemyśleniach skłaniałbym się do takiego rozwiązania:

- inwestycja w porządne docieplenie murów, podłóg i stropu/dachu - tak czy inaczej ocieplenie jest koniczne

- szczelne okna i drzwi, wentylacja z reku

- elektryczne ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, łazience, sypialni (w przedpokoju brak) - zakładam, że przy odpowiednim dociepleniu oraz tak małej powierzchni i kubaturze nie zrujnuje mnie to

- dodatkowo w salonie kominek - tutaj mam pewne wątpliwości bo nigdy nie miałem kominka i nie wiem jak się sprawdzi w praktyce jeśli palić będę mógł tylko wieczorami, ponadto nie wiem czy powinienem zapewnić jakiś dedykowany system dystrybucji ciepła czy może wentylacja z rekuperacją w tym przypadku spełni tą rolę

Proszę o ocenę takiego rozwiązania i ewentualne rady.

Dzięki,

Kuba

Przy tak małym domku w zupełności wystarczy dobre ocieplenie i zwykły małej mocy kominek. Będzie najtaniej ale problematycznie bo zimą na długo nigdzie nie wyjedziesz.. Ale te trzy dni nie będą jakimś kłopotem. Do tego przepływowy ogrzewacz wody i mieszkasz. A fajna koza też nie jest głupia:) Byś był przy okazji bardzo modny! Edytowane przez Liwko