lamariusz 28.06.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Domek postawili mi niby fachowcy ale stoi. Teraz postanowiłem sam postawić garaż obok domu na dwa pojazdy. Jestem kompletnie zielony, ale budowa mnie wiele nauczyła, więc myślę, że dam radę. Ryzykuję. Liczę zaoszczędzić na ekipie. Garaż ma być o wymiarach 6x6. Fundamenty już wykopałem głębokość 80 cm. Teraz mam pytanko. Teren ma niewielki spad. Różnica około 10 -15 cm. Czy teren ten powinienem w miarę wyrównać przed wylaniem fundamentów, czy wystarczy, że wyżej pdciągnę fundamenty. Kierując się logiką życiową, uważam, że lepiej jest wyciągnąć o 20 cm, fundamenty, to wjazd do garażu będzie lekko pod górkę a wewnątrz teren wyrównam piachem i to zaleję betonem. Czy mam nieco racji.Jeszcze jedno pytanie, jakiej grubości powinna być wylewka w garażu na pojazdy osobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 29.06.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Zrób sobie fundamty 20cm wyżej a pozniej dorzucisz nieco ziemi i podwyzszych teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 04.07.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Co do grubości wylewki w środku to zależy jak ubijesz podsypkę i czy grubość tej podsypki na całej powierzchni będzie jednakowa. Jak chcesz być pewny dołóż troszkę prętów zbrojących 6-8 mm.w krzyż i beton 10 cm. powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 08.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Fundamenty już wykopałem głębokość 80 cm. Jeśli zlokalizowana budow jest poza zachdnipomorskim lub północą wielkopolskiego lub lubuskiego - to zalecam na 1 m. Teren ma niewielki spad. Różnica około 10 -15 cm. Czy teren ten powinienem w miarę wyrównać przed wylaniem fundamentów, czy wystarczy, że wyżej pdciągnę fundamenty. Kierując się logiką życiową, uważam, że lepiej jest wyciągnąć o 20 cm, fundamenty, to wjazd do garażu będzie lekko pod górkę a wewnątrz teren wyrównam piachem i to zaleję betonem. Czy mam nieco racji. Jeszcze jedno pytanie, jakiej grubości powinna być wylewka w garażu na pojazdy osobowe. teren nie ma znaczenia. a 10-15 to nie jest żadna różnica terenu. Podsypka pod ławę z piasku (może być przemieszany z cementem w stosunku 1:4 - jeśli ci nie szkoda pieniędzy). Chudy beton pod ławę nie jest koniecznością. Na to wylewasz ławę na mniejwięcej równy poziom (do 2 cm różnicy to jest ok) - trzeba pamiętać, że albo wylewać od razu całość albo podzielić na sekcje (nie polecam jek nie jesteś doświadoczony). Na to folia izolująca. I jedziesz ze ścianą fundamentową. Aha pamiętaj o doprowadzeniu kanalizy jeżeli coś tam takiego plnujesz jak zlew czy kratka ściekowa. Później wypełniasz i zagęszczasz piaskiem do poziomu przedostatniego bloczka. DOBRZE ZAGĘŚCIĆ. I na to wylewasz płytę. I to właśnie nią możesz (ale nie polecam) nadać spadek. Albo poźniej jak wylewasz posadzkę. Tylko nie samo poziomującą bo g*** z tego wyjdzie. Są też od tego firmy (zazwyczaj ci sami co tynki maszynowe robią). I radzę ich zatrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts