Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dokładnie równać teren przed fundamentmi?

lamariusz

Recommended Posts

Domek postawili mi niby fachowcy ale stoi. Teraz postanowiłem sam postawić garaż obok domu na dwa pojazdy. Jestem kompletnie zielony, ale budowa mnie wiele nauczyła, więc myślę, że dam radę. Ryzykuję. Liczę zaoszczędzić na ekipie. Garaż ma być o wymiarach 6x6. Fundamenty już wykopałem głębokość 80 cm. Teraz mam pytanko. Teren ma niewielki spad. Różnica około 10 -15 cm. Czy teren ten powinienem w miarę wyrównać przed wylaniem fundamentów, czy wystarczy, że wyżej pdciągnę fundamenty. Kierując się logiką życiową, uważam, że lepiej jest wyciągnąć o 20 cm, fundamenty, to wjazd do garażu będzie lekko pod górkę a wewnątrz teren wyrównam piachem i to zaleję betonem. Czy mam nieco racji.

Jeszcze jedno pytanie, jakiej grubości powinna być wylewka w garażu na pojazdy osobowe.

Fundamenty już wykopałem głębokość 80 cm.

Jeśli zlokalizowana budow jest poza zachdnipomorskim lub północą wielkopolskiego lub lubuskiego - to zalecam na 1 m.

Teren ma niewielki spad. Różnica około 10 -15 cm. Czy teren ten powinienem w miarę wyrównać przed wylaniem fundamentów, czy wystarczy, że wyżej pdciągnę fundamenty. Kierując się logiką życiową, uważam, że lepiej jest wyciągnąć o 20 cm, fundamenty, to wjazd do garażu będzie lekko pod górkę a wewnątrz teren wyrównam piachem i to zaleję betonem. Czy mam nieco racji.

Jeszcze jedno pytanie, jakiej grubości powinna być wylewka w garażu na pojazdy osobowe.

teren nie ma znaczenia. a 10-15 to nie jest żadna różnica terenu.

Podsypka pod ławę z piasku (może być przemieszany z cementem w stosunku 1:4 - jeśli ci nie szkoda pieniędzy). Chudy beton pod ławę nie jest koniecznością.

Na to wylewasz ławę na mniejwięcej równy poziom (do 2 cm różnicy to jest ok) - trzeba pamiętać, że albo wylewać od razu całość albo podzielić na sekcje (nie polecam jek nie jesteś doświadoczony).

Na to folia izolująca.

I jedziesz ze ścianą fundamentową. Aha pamiętaj o doprowadzeniu kanalizy jeżeli coś tam takiego plnujesz jak zlew czy kratka ściekowa.

Później wypełniasz i zagęszczasz piaskiem do poziomu przedostatniego bloczka. DOBRZE ZAGĘŚCIĆ.

I na to wylewasz płytę. I to właśnie nią możesz (ale nie polecam) nadać spadek. Albo poźniej jak wylewasz posadzkę. Tylko nie samo poziomującą bo g*** z tego wyjdzie. Są też od tego firmy (zazwyczaj ci sami co tynki maszynowe robią). I radzę ich zatrudnić.