Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę męczy mnie sytuacja ciągłego oczekiwania na podział działki (geodeta się nie spieszy za bardzo), a następnie jej przepisanie na mnie. Tak więc mam otrzymać część działki, pod budowę domu. Miasto posiada plan zagospodarowania przestrzennego. Co jako jeszcze nie-właściciel, ale przy pełnym poparciu i, w razie potrzeby, udziale/pełnomocnictwie obecnego właściciela mogę już załatwiać, przed podziałem i przepisaniem działki, aby zaoszczędzić już czasu na późniejszych etapach. Jakie dokumenty załatwić lub jakie prace wykonać na działce, aby usprawnić ten cały ślamazarny proces?

Będę wdzięczny za sugestie.

A na jakim jestescie etapie? Z mojego doswiadczenia to nie wiem czy da sie zrobic wiele - na pewno warto wystapic jak najwczesniej o wypis z MPZP (ale to i tak bedzie potrzebne do umowy notarialnej); w kwestii chocby warunkow przylaczy - wydaje mi sie ze ciezko bedzie, bo przytrzyma was tu czekanie w ewidencji gruntow na ujawnienie podzialu - tu przydaje sie przycisniecie geodety, bo u mnie jego interwencja skrocila te czynnosci z miesiaca do dwoch tygodni.

Generalnie do wiekszosci rzeczy bedziecie potrzebowac jakiejkolwiek mapki (chocby odbitki z mapy zasadniczej) - wydaje mi sie, ze musi na niej juz byc naniesiona nowa dzialka, wiec po raz kolejny wracamy do tego, ze glownym blokujacym bedzie ewidencja gruntow/starostwo powiatowe.

W moim przypadku okazalo sie, ze nawet po umowie notarialnej mapa zasadnicza nie byla zaktualizowana, ale i tak po jej aktualizacji wydanie warunkow przylaczy zajelo mniej, niz wykonanie i dostarczenie przez geodete mapy syt-wys.