balbi 29.06.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Bardzo proszę o rade, mam zamiar wymienić drzwi w mieszkaniu ale ościeżnice metalowe zostają , jedne drzwi mam prawe a chce mieć lewe (z różnych powodów ) i już takie lewe zamówiłam , czy takie przełożenie to jest w ogóle do wykonania ?Pan który mierzył i będzie wstawiał drzwi mówił że jest ale tak bez przekonania jakoś to powiedział .Boję się że sknoci to i będę musiała wyrywać całą futrynę.Zastanawiam się czy jednak nie zrezygnować z tego przekładania ,może jeszcze uda się odkręcić zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.06.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jeżeli masz metalową ościeżnicę "uniwersalną" to ma przygotowane otwory by wkręcić zawiasy i miejsca na wyłamanie blachy pod język zamka. Jeżeli ościeżnica jest wyłącznie prawa to pozostaje przyspawać zawisy z lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.06.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 dokładnie, nowe ościeżnice mają możliwość montażu zawiasów z obu stron, poznasz też taka po możliwości wyłamania blaszki na języczek też z obu stron (bo stare ościeżnice mogą mieć zamalowane, niewidoczne miejsca montażu zawiasów), ew. idź so jkaiegoś sklepu, marketu i pooglądaj jak to wygląda i czego masz szukać, będzie łatwiej to odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balbi 29.06.2010 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Raczej mam stary typ ościeżnicy ,obejrzałam ją dokładnie blok budowany w 1989 r .Pan od drzwi powiedział że trzeba odciąć zawiasy i zamocować na kołki po lewej stronie .Zastanawiam się tylko czy drzwi będą się trzymać dobrze na tak zamocowanych zawiasach .Do marketu pójdę z ciekawości zobaczyć jak wygląda taka uniwersalna ościeżnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.06.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Balbi, podjęłaś decyzję i się jej trzymaj Łatwiej będzie teraz zamienić stronę otwierania drzwi niż odkręcić zamówienie. Kłopoty wykonawcze? Zależy od futryny, ale poza tym co napisali poprzednicy: są w sklepach z okuciami meblowymi zawiasy przykręcane na blachowkręty. Zawias kosztuje ok 5zł /szt (chyba że niemiecki za ok 50zł...;- ) Jeśli futryna nie jest uniwersalna to "kłopotem" może być estetyka - miejsce po cięciu starego zawiasu i dziura wycinana na język zamka. Myślę, że owa esetyka nie dodała przekonania i uśmiechu wykonawcy.. W ogóle w takich sytuacjach polecam dokładne wyskrobanie całej futryny, najlepiej idzie opalarką. I pomalowanie jej farbą półmatową (bo najtańśze błyszczące są fatalne w efekcie końcowym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balbi 29.06.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 No to się będę trzymać tej podjętej decyzji , z waszych wypowiedzi wnioskuję że to jednak jest do zrobienia ,dziękuję za rady ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts