Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przełozenie drzwi wewnętrznych z prawych na lewe

Recommended Posts

Bardzo proszę o rade, mam zamiar wymienić drzwi w mieszkaniu ale ościeżnice metalowe zostają , jedne drzwi mam prawe a chce mieć lewe (z różnych powodów ) i już takie lewe zamówiłam , czy takie przełożenie to jest w ogóle do wykonania ?Pan który mierzył i będzie wstawiał drzwi mówił że jest ale tak bez przekonania jakoś to powiedział .Boję się że sknoci to i będę musiała wyrywać całą futrynę.Zastanawiam się czy jednak nie zrezygnować z tego przekładania ,może jeszcze uda się odkręcić zamówienie.

dokładnie, nowe ościeżnice mają możliwość montażu zawiasów z obu stron, poznasz też taka po możliwości wyłamania blaszki na języczek też z obu stron (bo stare ościeżnice mogą mieć zamalowane, niewidoczne miejsca montażu zawiasów), ew. idź so jkaiegoś sklepu, marketu i pooglądaj jak to wygląda i czego masz szukać, będzie łatwiej to odnaleźć

Raczej mam stary typ ościeżnicy ,obejrzałam ją dokładnie :( blok budowany w 1989 r .Pan od drzwi powiedział że trzeba odciąć zawiasy i zamocować na kołki po lewej stronie .Zastanawiam się tylko czy drzwi będą się trzymać dobrze na tak zamocowanych zawiasach .Do marketu pójdę z ciekawości zobaczyć jak wygląda taka uniwersalna ościeżnica :)

Balbi, podjęłaś decyzję i się jej trzymaj :) Łatwiej będzie teraz zamienić stronę otwierania drzwi niż odkręcić zamówienie.

Kłopoty wykonawcze? Zależy od futryny, ale poza tym co napisali poprzednicy: są w sklepach z okuciami meblowymi zawiasy przykręcane na blachowkręty. Zawias kosztuje ok 5zł /szt (chyba że niemiecki za ok 50zł...;- ) Jeśli futryna nie jest uniwersalna to "kłopotem" może być estetyka - miejsce po cięciu starego zawiasu i dziura wycinana na język zamka. Myślę, że owa esetyka nie dodała przekonania i uśmiechu wykonawcy..

W ogóle w takich sytuacjach polecam dokładne wyskrobanie całej futryny, najlepiej idzie opalarką. I pomalowanie jej farbą półmatową (bo najtańśze błyszczące są fatalne w efekcie końcowym!:)