Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś już wybudował projekt Kalina ?

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2077

Parametry ogólne

powierzchnia użytkowa: 157.56 m2

powierzchnia zabudowy: 231.80 m2

wysokość budynku: 7.63 m

kubatura: 751.00 m3

minimalne wymiary działki: 29,00 x 24,57 m

parter: 191,39 m˛

Proszę również o opinię na temat tego projektu :)

I bez wklejania, projekt dawał się zidentyfikować.

Skoro Ci zależy na kilku słowach...

Kosmicznie drogi dach. Bryła jest trochę mało spójna = różne wysokości dachu. Nie rozumiem tego oddzielenia strefy gosp. - garażowej od reszty budynku. Żeby dorzucić węgla (zakładając, że nim będziesz grzać) lub doglądając jakikolwiek inny kociol, przy temp. -20 st. C będziecie wychodzić na zewnątrz, by zajrzeć do kotłowni.

Pom. są daleko od siebie = dalekie drogi instalacji. Będą straty przy przepływie ciepłej wody do łazienek, a i wykonanie tego najtańsze nie będzie.

Poza tym projekt OK.

Fajny salon, jadalnia i kuchnia. Oddzielona strefa nocna.

Pozdrawiam.

Dziękuję za szybką odpowiedz :D

Jeżeli chodzi o zdjęcia to wstawiłam je ponieważ zauważyłam że pod tą nazwą są jeszcze dwa inne projekty a ja lubię jak jest wszystko przejrzyste i wyraźne , ale jeśli przeszkadzają ci te zdjęcia w czymś to mogę je usunąć.

Jeśli chodzi o projekt to wprowadziła bym w nim parę zmian, na pewno zrobiła bym przejście z garażu do domu i chciała bym mieć w kuchni spiżarnię. Zrobiła bym coś jeszcze z tymi łazienkami przynajmniej z tą dużą.

Zresztą czytając już od jakiegoś czasu to forum to zauważyłam że raczej rzadko zdarza się aby ktoś nie wprowadzał żadnych zmian do gotowego projektu.

A i jeszcze za bardzo nie rozumiem co to są pomieszczenia „mokre” czy chodzi ci o łazienki?

Jeśli chodzi o projekt to wprowadziła bym w nim parę zmian, na pewno zrobiła bym przejście z garażu do domu i chciała bym mieć w kuchni spiżarnię. Zrobiła bym coś jeszcze z tymi łazienkami przynajmniej z tą dużą.

Zresztą czytając już od jakiegoś czasu to forum to zauważyłam że raczej rzadko zdarza się aby ktoś nie wprowadzał żadnych zmian do gotowego projektu.

A i jeszcze za bardzo nie rozumiem co to są pomieszczenia „mokre” czy chodzi ci o łazienki?

Pisząc mokre miałem na myśli łazienki. Albo zainstalujesz cyrkulację CWU albo będziecie długo czekać na ciepłą wodę.

Jakie zmiany przewidujesz ?

Wejście z garażu do jadalni czy kuchni ? Fatalne.

Wejście z garażu do spiżarni, a następnie do jadalni lub kuchni ? Lepsze, ale nie pozbawione wad. Np. galopada gołych (no lub ubłoconych butów) stóp po jadalni lub kuchni do przedsionka, gdzie można zostawić ciżemki.

Dlaczego ten projekt ? Masz jakieś preferencje ? Da się znaleźć coś lepszego w parterze, o podobnej pow., ale lepiej rozplanowane.

ot choćby:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=459&IdKolekcji=&p=60&author_id=36&nr=66

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o projekty to jestem w trakcie poszukiwań, ale mam w tej chwili jeszcze trzy projekty które biorę pod uwagę

Z77 z Studio Z500

http://www.z500.pl/projekt/z77.html

PDJ-1432 - TK30

http://www.e-projektydomow.pl/projekt/dom_wolnostojacy/budynek_parterowy/TK30/PDJ-1432.html

Komfortowy wersja C z MG projekt

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/index.php#wersje

Pisząc mokre miałem na myśli łazienki. Albo zainstalujesz cyrkulację CWU albo będziecie długo czekać na ciepłą wodę.

A ja myślałam że cyrkulator jest już raczej standardem w domkach jednorodzinnych :-?

Jakie zmiany przewidujesz ?

Wejście z garażu do jadalni czy kuchni ? Fatalne.

Wejście z garażu do spiżarni, a następnie do jadalni lub kuchni ? Lepsze, ale nie pozbawione wad. Np. galopada gołych (no lub ubłoconych butów) stóp po jadalni lub kuchni do przedsionka, gdzie można zostawić ciżemki.

Jeśli chodzi o zmiany to na dzień dzisiejszy przewiduje tylko dużą łazienkę otworzyć na przedpokój, wejście do jadalni z kotłowni i ulokowanie gdzieś ( najprawdopodobniej między słupem a szafkami) małej spiżarki. :D

A jeśli chodzi o błoto to zawsze można buty zdjąć przed wejściem do domu( w kotłowni) i przenieść je do przedpokoju :wink: :)

• 5 weeks później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...

Witam! Również jestem na etapie budowy tego domu. Właśnie wykonują dach. Przerobiłam trochę projekt. Wprowadziłam schody i będziemy mieli poddasze użytkowe. Czy ty robisz dokładnie według projektu czy może go ulepszyłeś troszeczkę ? :)

Basia