piter30 24.11.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 a poda ktos konkretna nazwe kleju np ktory mapei lub artelit którym mozna łaczyc osb z wylewkapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 06.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam. Mam pytanie do zawodowych parkieciarzy, Mam zamiar kleić deskę podłogową litą dębową: grubość 20mm i szerokość 10cm. 1. Czy lepiej jest to robić w zimie przy centralnym ogrzewaniu, jeśli tak to przy jakiej temp. najlepiej.2. czy czekać do wiosny.Deska jest gotowa tzn. jest wykończona lakierem tylko kleić.Ogrzewania podłogowego nie ma.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 a poda ktos konkretna nazwe kleju np ktory mapei lub artelit którym mozna łaczyc osb z wylewkapozdrawiam Każdym klejem najlepiej PU 2k do stabilnego równego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.12.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam. Mam pytanie do zawodowych parkieciarzy, Mam zamiar kleić deskę podłogową litą dębową: grubość 20mm i szerokość 10cm. 1. Czy lepiej jest to robić w zimie przy centralnym ogrzewaniu, jeśli tak to przy jakiej temp. najlepiej. 2. czy czekać do wiosny. Deska jest gotowa tzn. jest wykończona lakierem tylko kleić. Ogrzewania podłogowego nie ma. Pozdrawiam Gdybyś podał wilgotność podłoża i wilgotnośc desek a do tego jeszcze wytrzymałośc powierzchni podłoża i potrafił utrzymac wilgotność otoczenia do wilgotności desek, to jestem gotów udzielic odpowiedzi kiedy możesz układać. Teoretycznie możesz kłaść przez cały rok posadzki podłogowe drewniane. Muszą być spełnione odpowiednie warunki i to w kilku przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.12.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam. Mam pytanie do zawodowych parkieciarzy, Mam zamiar kleić deskę podłogową litą dębową: grubość 20mm i szerokość 10cm. 1. Czy lepiej jest to robić w zimie przy centralnym ogrzewaniu, jeśli tak to przy jakiej temp. najlepiej. 2. czy czekać do wiosny. Deska jest gotowa tzn. jest wykończona lakierem tylko kleić. Ogrzewania podłogowego nie ma. Pozdrawiam Jeżeli nie posiadasz wiedzy i nie masz doswiadczenia w zakresie układania posadzek drewnianych, to proponuję przez zimę wygrzać pomieszczenia w tym wylewkę a deski układać po wyłączeniu ogrzewania - póżną wiosną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 07.12.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dziękuję za informacje "parkietkomplex", wylewka ma już ze 4 lata, nigdzie nie jest złuszczona, chyba bardziej jej nie wysuszę, pomieszczenie jest ogrzewane, mogę podnieść temp. w pomieszczeniu, jeszcze pytanie ile taka deska powinna wcześniej, przed klejeniem w tym pomieszczeniu siedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.12.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dziękuję za informacje "parkietkomplex", wylewka ma już ze 4 lata, nigdzie nie jest złuszczona, chyba bardziej jej nie wysuszę, pomieszczenie jest ogrzewane, mogę podnieść temp. w pomieszczeniu, jeszcze pytanie ile taka deska powinna wcześniej, przed klejeniem w tym pomieszczeniu siedzieć? Temperatura ok. 18oC wilgotność ok.50% RH i kłaść bez leżkowania. Im dlużej drewno będzie leżało przed montażem, tym większe prawdopodobieństwo odkształceń każdej deski z osobna i problemy z doładnym złożeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Piszecie o deskach dębowych. Można podłogę wykończyć z desek sosnowych/świerkowych?Jak się to ma do desek dębowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.12.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Piszecie o deskach dębowych. Można podłogę wykończyć z desek sosnowych/świerkowych? Jak się to ma do desek dębowych? deski z iglaków są miękkie, to cała różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 deski z iglaków są miękkie, to cała różnica. Lepiej sobie odpuścić? Co polecicie z tańszego drewna na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 26.12.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Lepiej sobie odpuścić? Co polecicie z tańszego drewna na podłogę? nie że lepiej odpuścić ale iglaki sa miekkie i inaczej je trzeba szanować i użytkować. Z tanich a twardych wez sobie jakis egzotyk przemysłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 nie że lepiej odpuścić ale iglaki sa miekkie i inaczej je trzeba szanować i użytkować. Z tanich a twardych wez sobie jakis egzotyk przemysłowy Z casto po 12 za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 26.12.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Z casto po 12 za metr Nie wiem na co patrzyłes ale miałemna myśłi raczej coś takiego http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=parkiet+przemys%C5%82owy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nie wiem na co patrzyłes ale miałemna myśłi raczej coś takiego http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=parkiet+przemys%C5%82owy Dzięki. Ten parkiet należy jeszcze impregnować/malować? Na zdjęciach jest na błysk, w opakowaniu wygląda na surowy. Później tylko klej (jest osobny wątek) i można brać się do układania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 26.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Dzięki. Ten parkiet należy jeszcze impregnować/malować? Na zdjęciach jest na błysk, w opakowaniu wygląda na surowy. Później tylko klej (jest osobny wątek) i można brać się do układania? Jest to tzw. mozaika przemysłowa ( parkiet przemysłowy) małe patyczki robione z odpadów ( nie ze gorszej jakości tylko małe scinki też tzreba wykorzystać i sprzedac) Materiał zazwyczaj jest pakowany w plastry połaczony tasma w celu lepszego montazu .Mozna tez rozwalic taki plaster i ukladac kazdy patyczek osobno ( ładniejszy efekt ale bardziej mozolna praca i duzo drozsze układanie)Mozna układac normlanie w takich plastrach jak sie kupuje i wychodzi taniej . Parkiet ( mozaika jest w stanie surowym ) trzeba doliczyc normalnie grunt klej , szpachle i lakiery ( wszystko) lakiery zalezy na jakie cie stac .Mozesz zrobic domaluxem tanszym a mozesz zrobic nano lakierami , eko, olejami itp Pamietaj ze nie zawsze wysoka cena za materialy oznacza lepsza jakość Przed zakupem parkietu i materiałów poczytaj duzo zeby nie dac z siebie zrobic wała przez wielkich speców branzowych. U nas by cię to kosztowało plus minus Merbau przemysłowy ostatnio mielismy za 50zl/m2 ( kazda ilość) Grunt y kleje z ułożeniem ; 1-patyczki luzem to około 50-60zl m2 ( w zalezeznosci od metrów oraz pomieszczen) 2-w plastrach 30-35zł m2 Cyklinowanie + materiały podkład i dwie warstwy lakieru ( za kolejna warstwe dopłata za lakier + 100zl robota) 1-troche tansze materiały - 40m2 2-drozsze materiały - cena wzrasta proporcjonalnie w zaleznosci od materialu. Wiec najtanszym kosztem liczac to jest: mozaika ----------------50 układanie plastry ----30 cykili + lakiery ---------40======120zl m2 na gotowo Oczywiscie firma z regon nip, gwarancja pisemna Ale co region polski to rozna cena:) Edytowane 26 Grudnia 2012 przez ramuh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 26.12.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Piszecie o deskach dębowych. Można podłogę wykończyć z desek sosnowych/świerkowych? Jak się to ma do desek dębowych? My mamy deski sosnowe o grubości 28mm, na szerokość 140mm, a długość przez całe pomieszczenie. Mieliśmy wylewki, na to położyliśmy legary. Robiliśmy to sami. Wyszło tak jak sobie wymarzyliśmy, deski pomalowaliśmy na kryjącą biel, bo całość domu wykończyliśmy w stylu nieco skandynawskim. Nic się nie wykrzywia, nie podnosi, wilgotność w domu mamy ok 30%. Poniżej zdjęcia naszych wnętrz. Gdzieniegdzie są szpary, ale akurat chcieliśmy, by się pojawiły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 26.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Miszaki bardzo ładne wnetrza ale co do tej wilgotnosci 30% to troche mało . napewno tyle macie?? przeciez tyle to nawet dla zdrowia jest bardzo zle . optymalne to przedzial od 40 do60 ( rozne zrodla roznie podaja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 26.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nie wiem na co patrzyłes ale miałemna myśłi raczej coś takiego http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=parkiet+przemys%C5%82owy Podoba Ci sie osobiscie takie cos na podłodze ? Często taką podłogę wykonujesz.? Jesli mogę wiedziec kto jest klientem takiego parkietu ? Mi osobiscie podoba sie cena to oczywiste jednak za wiele się dzieje na nim jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 26.12.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Podoba Ci sie osobiscie takie cos na podłodze ? Często taką podłogę wykonujesz.? Jesli mogę wiedziec kto jest klientem takiego parkietu ? Mi osobiscie podoba sie cena to oczywiste jednak za wiele się dzieje na nim jak dla mnie. Mi osobiście nie podoba sie jak jest układany w plastrach -wrecz bardzo mi sie nie podoba. ale luzem patyczki juz daja fajny efekt.. Najczesciej wlasnie ludzie ukladaja luzem. Zalezy też od drzewa ( kazde wyglada inaczej i jedno jest bardziej pstrokate a inne bardziej tonowane) Na materiały zawzse jest jakiś BUM , 3-5 lat temu był szał na takie mozaik , później pojawiła sie moda na gotowe bambusy a teraz na debowe deski itp) Dawniej układaliśmy duzo mozaiki ale nadal sie układa choc mniej. Klienci sa różni ,Od mieszkania w bloku pana Kowalskiego po domy biznesmanow ,prawników i innej maści bogaczy W zależności od materiału ( lakier chemia czy eko czy też oleje) taka mozaika inaczej sie prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 26.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Zawsze można taki wzór zrobić http://img577.imageshack.us/img577/320/p9210047.jpg Albo takie coś http://img14.imageshack.us/img14/6801/78138442.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts