Andachiel 29.06.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Czy orientuje się ktoś jaki jest koszt budowy kanalizacji około 60 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninger 02.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No i ile wyniosło to u Ciebie? Bo u mnie spiewają 7000 zł! Ile masz studzienek i o jakim przekroju rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.11.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 (edytowane) No i ile wyniosło to u Ciebie? Bo u mnie spiewają 7000 zł! Ile masz studzienek i o jakim przekroju rurę? Kanalizacja podcisnieniowa: Okolo 250m rury PE160, do tego 2 studzienki zbiorcze podcisnieniowe (na 4 domy) Razem do kupy cos kolo 130.00PLN. Tak twierdzi gmina. marcin Edytowane 3 Listopada 2010 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 15.12.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Razem do kupy cos kolo 130.00PLN. Tak twierdzi gmina. Chyba przecinek nie w tę stronę. Jaka więc cena? U mnie ma być około 70-80 metrów nie wiem ile mnie to wyjdzie, bo nie wiem jakie rury powinienem kupić Ktoś doradzi ? średnica jaka i z czego, studzienki jakieś potrzebne? Nie wiem czy nie lepiej już zaopatrzyć się w POŚ aguamatic lub coś podobnego.....z opowieści i forum podobno dobre to jest i eksploatacja tania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.12.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Chyba przecinek nie w tę stronę. Jaka więc cena? Nie ma bledu. 130.000PLN (slownie sto trzydziesci tysiecy polskich zlotych nowych). Jedna hermetyczna studzienka podcisnieniowa zbiorcza, z osprzetem, zaworami odcinajacymi o otwierajacym, okablowanie do komunikacji, okablowaniem do zasilania to koszt rzedu 40.000PLN. A studzienki sa dwie. Do tego jakies 300m metrow rurociagu (z kabel zasilajacy i komunikacyjny!), przejscie pod rowem melioracyjnym, i tyle wychodzi. Nie sadze, zeby gmina budowala kanaliacje za tyle, gdy mozna to zrobic za chocby polowe tej kwoty. Do tego sa te ichnie przetargi. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.12.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie ma bledu. 130.000PLN A napisałeś 130.00, czyli jednak był błąd i to baaaardzo gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.12.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 A napisałeś 130.00, czyli jednak był błąd i to baaaardzo gruby. Chyba zmienie nika na Forum na "Slepak" :-/ marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 16.12.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Jeśli mi wyjdzie kanaliza za 6000 zł lub więcej to zdecyduje się na oczyszczalnię. za 10k można mieć już aquamatic lub nie pamiętam nazw y jakaś rohe(roth) czy coś podobnego, albo może trzcinowa (z dodatkiem innych roślinek). Choć z postów wynika, że kwota ok 80 m może 100 to będzie ze 20k. Na to mnie nie stać bo za drogę 100m zapłacę też z 10k. U mnie za okres 3 miesięcy wyszło 42 m3 wody co dało koszt wody 145 zł a koszt odprowadzenia ścieków 180 zł Więc dziękuję bardzo za kanalizację.. Ciekawe ile za wodę mi powiedzą bo może studnia głębinowa być taniej. Czy My Polacy dożyjemy momentu, gdzie statystycznego Polaka ( nie tego liczonego według średnich dochodów krajowych, bo takich jest garstka) będzie stać na utrzymanie domu i nie myślenie, że może braknąć na jedzenie, książki dla dzieci itd itp. Nasz Kraj to Państwo w Państwie. Troche OFF TOP ale nerwy mam na te urzędy, papierki, opłaty.Na dodatek wujek dostał karę za to, że ma za mało śmieci odprowadzanych co miesiąc i nikogo nie interesowało to, że ma swoje przetwory, ziemniaki, ogórki, dżemy, grzybki, sałatki,soki itd. , a gazetami rozpala w piecu. Wyliczyli ile na osobę minimum i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.12.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Jeśli mi wyjdzie kanaliza za 6000 zł lub więcej to zdecyduje się na oczyszczalnię. za 10k można mieć już aquamatic lub nie pamiętam nazw y jakaś rohe(roth) czy coś podobnego, albo może trzcinowa (z dodatkiem innych roślinek). Jesli masz mozliwosc zrobienia oczyszczalnia (odpowidni grunt, i plan zagospodarowania terenu) to ja bym sie nad ta kanaliza nie zastanawial. U mnie poziom wod gruntowych tak wysoki, ze niemialbym co zrobic z woda z tej oczyszczalani :-/ Czy My Polacy dożyjemy momentu, gdzie statystycznego Polaka ( nie tego liczonego według średnich dochodów krajowych, bo takich jest garstka) będzie stać na utrzymanie domu i nie myślenie, że może braknąć na jedzenie, książki dla dzieci itd itp. Nasz Kraj to Państwo w Państwie. Zgadzam sie z Toba, ze w Polsce zarobiki sa mizerne w poronwaniu do kosztow zycia. I bedzie lepiej. Za 20-30lat. Trzeba nadrobic 50letnie opoznienie z czasu experymentu socjalistycznego. Panstwo nie ma nic do tego. Panstwo nie powie Twojemu pracodawcy, ze ma placic Ci 3x wiecej. Panstwo nie powie firmie budowlanej ze ma Ci dom za pol ceny zbudowac. Tak juz kiedys bylo, jak pisalem, przez 50lat. Jak sie skonczylo widac dookola. Ale zastanow sie co mogles kupic 10 czy 20 lat temu a co dzisiaj. Troche OFF TOP ale nerwy mam na te urzędy, papierki, opłaty. Na dodatek wujek dostał karę za to, że ma za mało śmieci odprowadzanych co miesiąc i nikogo nie interesowało to, że ma swoje przetwory, ziemniaki, ogórki, dżemy, grzybki, sałatki,soki itd. , a gazetami rozpala w piecu. Wyliczyli ile na osobę minimum i koniec. Pisac pisma, odwalania. Zawsze jest jaka wyzszya instancja. Pamietaj ze ludzie w urzedach raczej nie grzesza znajomoscia przepisow i kombinuja jak budzdzet dopiac. Ale nie moga stac ponad prawem. Pisac pismo z zdaniem wyjasniania na podstawie jakiego prawa taka oplate wyliczono!! marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekkolo 12.02.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam, podbijam temat. Zastanawiam się ile może wynieść rozbudowa sieci kanalizacyjnej o długości około 110 m z przyłączem. Nie mam projektu rozbudowy, nie znam więc szczegółów. Interesuje mnie orientacyjna cena ponieważ zastanawiamy się czy w ogóle myśleć o rozbudowie i mieć wygodnie czy zadowolić się jednak szambem- ale żeby podjąć decyzję muszę znać mniej więcej koszty rozbudowy... chociaż gmina w kontekście wyroku NSA chyba z lipca 2011 nie zgodzi się pewnie na pokrycie rozbudowy z naszych środków, a sama rozbudowy nie ma w planach Może ktoś prowadził podobną inwestycję i poda zakres cenowy za około 100 metrów rozbudowy kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.02.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam, podbijam temat. Zastanawiam się ile może wynieść rozbudowa sieci kanalizacyjnej o długości około 110 m z przyłączem. Nie mam projektu rozbudowy, nie znam więc szczegółów. Interesuje mnie orientacyjna cena ponieważ zastanawiamy się czy w ogóle myśleć o rozbudowie i mieć wygodnie czy zadowolić się jednak szambem- ale żeby podjąć decyzję muszę znać mniej więcej koszty rozbudowy... chociaż gmina w kontekście wyroku NSA chyba z lipca 2011 nie zgodzi się pewnie na pokrycie rozbudowy z naszych środków, a sama rozbudowy nie ma w planach Może ktoś prowadził podobną inwestycję i poda zakres cenowy za około 100 metrów rozbudowy kanalizacji? To naprawde moga byc bardzo rozne koszty. Moze trzeba zniszczysz jakas droge (asflat, kostka) a potem ja odbudowac. Moze teren jest trudny i trzeba duzo gruntu wymienic, albo zabezpieczac wykop jakims szalunkiem, odpompowywac wode w czasie budowy itd, itp. Sama kanalizacja moze byc prosta grawitacyjna, ale moze byc potrzebna przepompownia. Kanalizacja moze byc podcisnisniowa, wiec potrzeba bedzie studnia zaworowa za 15.000PLN, i tak dalej. Idz do gminy i pogadaj z jakims kierownikiem od inwestycji. On bedzie znal teren, technologie kanalizacji w gminie, i bedzie potrafil realnie oszacowac koszty takiej inwestycji. Mozesz tez poszukac na gminnej stronie BIP ogloszen o rozstrzygnietych przetargach na podobne inwestycje w gminie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal221 06.05.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Temat trochę stary ale podbijam.Mam działkę położoną od sieci kanalizacyjnej około 35 m do której chciałbym się przyłaczyć(przy drodze nie utwardzonej). Działka znajduje się w Gdyni i położona jest niżej(około 1,5 - 2m) niż sieć kanalizacyjna więc z tego co się orientuję będę potrzebował PPŚ. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co muszę zrobić, żeby przyłączyć się do kanalizacji miejskiej tzn do jakich organów muszę się udać aby na ten temat zacząć rozmowy? Czy jest to jakiś dział w UM czy Pewik(przeds. wodno kanaliz w Gdyni)? Zastanawiam się jaki byłby koszt przyłączenia się do takiej kanalizacji. Czy mógłby mi ktoś napisać orientacyjny koszt przyłączenia? Czy to prawda, że położenie metra kanalizacji kosztuje ok 300zł ? Proszę o jakieś namiary, żebym wiedział od czego zacząć Edytowane 6 Maja 2017 przez rafal221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Temat trochę stary ale podbijam. Mam działkę położoną od sieci kanalizacyjnej około 35 m do której chciałbym się przyłaczyć(przy drodze nie utwardzonej). Działka znajduje się w Gdyni i położona jest niżej(około 1,5 - 2m) niż sieć kanalizacyjna więc z tego co się orientuję będę potrzebował PPŚ. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co muszę zrobić, żeby przyłączyć się do kanalizacji miejskiej tzn do jakich organów muszę się udać aby na ten temat zacząć rozmowy? Czy jest to jakiś dział w UM czy Pewik(przeds. wodno kanaliz w Gdyni)? Zastanawiam się jaki byłby koszt przyłączenia się do takiej kanalizacji. Czy mógłby mi ktoś napisać orientacyjny koszt przyłączenia? Czy to prawda, że położenie metra kanalizacji kosztuje ok 300zł ? Proszę o jakieś namiary, żebym wiedział od czego zacząć Zacznij od tzw. warunków technicznych przyłączenia. Wyda Ci je właściciel sieci kanalizacyjnej. Zawsze się może okazać że z jakichś powodów nie możesz się podłączyć. Jak to masz, to wykonujesz projekt przyłącza z mapkami, ustaleniami przebiegu itp. Ile wyjdzie zależy od wielu czynników. Czy wykopie i "profesjonalnie" włoży do wykopu rurę firma, czy zrobisz to Ty łopatą. Jaka przepompownia będzie potrzebna. Itd. Itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts