Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego tanio i dobrze wybudować sciany zewnętrzne

Recommended Posts

Pustak żuzlowy 10,5 przedewszystkim tani ! a to tylko ściana zewnetrzna ! która bedzie i tak otynkowana. Cena około 1,50 pln.

A ile tego trzeba na m2?

Dla mnie rewelacyjne są silikaty ściana nośna 25-35zł/m2 ścian osłonowa 15-25 (można zrobić tak by nie trzeba było tynkować ani na zewnątrz, anie wewnatrz.

24beton komórkowy + 12 styropian max popular

taniej i względnie lepiej nie można, polecam jednak ścianę jednowarstwową z b.k. lub ceramiki.

A ile to niby kosztuje? Czy faktycznie taniej niż 18cm silikat + 20cm styropian? Bo na pewno gorzej... Koszt warstwy nośnej i ocieplenia (suma) to 60-70 zł/m2 Z tego co się orientuję sam BK 24cm kosztuje tyle samo...

taniej i względnie lepiej nie można, polecam jednak ścianę jednowarstwową z b.k. lub ceramiki.

A ile to niby kosztuje? Czy faktycznie taniej niż 18cm silikat + 20cm styropian? Bo na pewno gorzej... Koszt warstwy nośnej i ocieplenia (suma) to 60-70 zł/m2 Z tego co się orientuję sam BK 24cm kosztuje tyle samo...

Taniej.

bk. 24 24 59 600 mozna kupic np za Sniadowa za 4,75 zl.

12 cm ocieplenia to nie 20. Latwosc stawiania takich scian.

Ale czy lepiej - no coz wybor nalezy do inwestora ja wybralem bk.

Weź pod uwagę, że silikat ciężki jest bardzo i ma słabą termikę. [/b]

Weż pod uwagę, że bnapisałem silikat + 20cm styropianu, a to żę jest cięzki to dla mnie zaleta, an ie wada (większa akumulacyjność).

Taniej.

bk. 24 24 59 600 mozna kupic np za Sniadowa za 4,75 zl.

12 cm ocieplenia to nie 20. Latwosc stawiania takich scian.

Ale czy lepiej - no coz wybor nalezy do inwestora ja wybralem bk.

Napisz może ile metr kwadratowych kszotuje, a nie ile bloczek. A myślisz, że z bloczków silikatowych się stawia trudniej? Niby dlaczego?

Napisz może ile metr kwadratowych kszotuje, a nie ile bloczek. A myślisz, że z bloczków silikatowych się stawia trudniej? Niby dlaczego?

Wymiar bloczka Ci podalem, cene rowniez. Sobie policz, nie jest to trudne, w pamieci ci zajmie 10 sekund.

Sciany stawialem sam, nie wyszlo moze najlepiej ale ujdzie. Dlaczego latwiej. Moimzdaniem- szybkosc ( prawie ten sam ciezar aq duzo wieksze wymiary bloczka) - latwosc obrobki. Ale rzeczywiscie silikaty tez sa dobre.

Czy faktycznie taniej niż 18cm silikat

Hej a jak dla mnie (podkreslam jest to moje zdanie-wiec nie krzyczcie) jest jeszcze efekt czysto psychologiczny.

Nawet przy tych samych parametrach nie zdecydowalbym sie na tak cienka sciane zew. 18 cm. Wiem, ze jest dobra i grubosc wystarczajaca,ale ja osobiscie nie chcę.