amalfi 29.06.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Zupełnie nie wiem, gdzie zadać to pytanie. Widziałam ostatnio w Castoramie akumulatorową wiertarko-wkrętarkę. Chciałam sobie coś takiego sprawić, abym mogła sama wiercić otwory do zawieszania obrazków (dużych wiertar jakoś się boję). Czy to się sprawdza i czy można takim sprzętem wywiercić dziurę w ścianie? Tu link do kilku wiertarko - wkrętarek, aby było wiadomo o co mi chodzi. http://www.skapiec.pl/site/cat/515/filtr/_0_9197_0_0_0_0_0_0_0_0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 29.06.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Nie ma udaru, więc nie w każdą ścianę się wwiercisz. Raczej do drewna.Zazwyczaj lepsze (mocniejsze) są te na 18 a nie 12 V.Moje doświadczenie z 3 modeli marketowych. Jeden był świetny, w końcu, po dwóch latach eksploatacji, upadku z dachu na ziemię i podobnych przejściach zaczął się psuć.Druga po miesiącu przestał działać, akumulatorek (miał 1 w komplecie) rozładowywał się baaardzo szybkoTrzecia (i następne, bo w końcu mam w rodzinie 3 identyczne) 12V, pracuje się fajnie, czasem braknie mocy, długo się ładują. Pracowałem też dobrym jakościowo, już nie pamiętam jakiej marki, używanym, wyraźnie wyższa kultura pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 29.06.2010 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 A w ścianę z KG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 29.06.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 W KG da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.06.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ja akurat kiedyś się napaliłem i zanabyłem BOSCHa z udarem 2J, akumulatory 36V.Nie żałuje tego zakupu, wiertarka wierci jak oszalała.... ale często brakuje mi czegoś mniejszego i lżejszego. Zastanawiam się nad UNEO - http://www.skapiec.pl/site/cat/515/comp/529792Na allegro pojawiają się w lepszej cenie, ewentualnie jako klient ING śląski moge to kupić za punkty lojalnościowe.Ale do rzeczy. Pasują do tego zwykłe bity, wiertarka wierci w drewnie i metalu i ma udar 0,9J do betonu.Do typowych prac montażowych w domu wystarczy w zupełności.To co mnie również urzekło to jej waga i brak wystającego akumulatora (jest wbudowany LI-JON).Zakup odkładałem wielokrotnie ale dojrzałem do niego w końcu i chyba w lipcu sobie sprawie to cacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2010 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Rzeczywiście cacko. Ale czy do zawieszania obrazków potrzebuję takiego sprzętu? Nie znam się na podawanych parametrach. Czy ktoś mógłby mi napisać, na co patrzeć przy zakupie? Jakie minimalne parametry powinien mieć taki sprzęt, żeby sie dało w ścianę coś wkręcić? Czy pozostaje mi zbierać na UNEO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.06.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jeśli te twoje ściany to KG, to kup cokolwiek, w kartongipsie dziurę wywiercisz nawet samym śrubokrętem. Do wiercenia w ścianach murowanych - napisz, z czego masz ściany (bo przecież nie cały dom z kartongipsu masz). Bo co inego będzie potrzebne do siporexu, co innego do ceramiki, a jeszcze co innego do żelbetu, jesli to twoje mieszkanie to jest wielka płyta. Tak czy tak jednak, proponowałbym przemyśleć dobrze kwestię zakupu wkrętarki akumulatorowej. Teoria jest piękna: eleganckie cacko nie wymagające kabla, poręczne, zgrabne i tak dalej. Praktyka zaś bywa inna i to tym bardziej im bardziej sporadycznie będzie ona używana. Wkrętarka leżąca na codzien w szafie i wyciągana od czasu do czasu celem wywiercenia max. kilku otworów stanie się błyskawicznie wkrętarką z zarżniętymi akumulatorami, które samoistnie się po naładowaniu rozładowywują w kilka dni, w rezultacie w szafie nie będzie na ciebie czekać gotowa do pracy wkrętarka, którą wystarczy w razie potrzeby wyjąć i wiercić, tylko padnięte zwłoki, które na kilka godzin przed robotą trzeba najpierw naładować. Do amatorskich zastosowań radziłbym kupić najzwyklejszą ręczną wiertarkę 500W z mechanicznym udarem, dłuuugą gwarancją i wygodną walizką pozwalająca na schowanie w niej również wierteł i tym podobnych, najlepiej któreś z popularnych marek (zielony Bosch, Skil itp.). Będzie o wiele taniej i do takich zastosowań, jak Twoje również o wiele lepiej i wygodniej.A jeśli twoje mieszkanie jest z wielkiej płyty, a te dziury wiercisz jednak w miarę często - przemyśleć dokupienie jeszcze jakiejś najtańszej małej młotowiertarki. Różnica w jakości wiercenia w żelbecie jest tak szalona, że naprawdę warto. A cena wiertarki zwykłej łącznie z tą młotowiertarką i tak się zmieści w zakresie cenowym przeciętnej wkrętarki. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 09.07.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 ja mam z Casto 14,4V kosztowała chyba 298zł...w betonie nie powiercisz, ale w cegle już tak..dla mnie taka wkrętarka plus młotowiertarka (też z Casto) to wszystko co potrzeba w domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 25.08.2010 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 kup raz a pozadnie, zapomnij o chinszczyznie, szkoda zdrowia. a uzywanie bateryjnej do wiercenia w betonie to nieporozumienie, w cegle jeszcze jako-tako, na swiezej baterii i z nowym wiertlem. sam uzywam 18V DeWalt, ciezka troche. Sa fajne Makita , lekkie i zgrabne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 25.08.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 W pracy mam sprzęt dobrej jakości - kilka boshy (młoty, młoto-wiertarki i wiertarki) oraz wkrętarki (2 makity) - a w domu wiertarke marketową za 25pln z biedronki (właśnie do obrazków) i wiertła full komplet za 5pln - jak żona coś chce wywiercić (a mnie często nie ma) to ma już założone wiertło (na stałe zaciśnięta "6") i paczkę kołków "6" szybkiego montażu (krótki kurs wiercenia odbył się wcześniej) - i jak chce obrazek nowy to sobie wierci (a często zmienia koncepcję zawieszenia i mnie to irytowało, więc postanowiła sie usamodzielnić w tym zajęciu), przekazałem również w ramach kursu które strefy na ścianie powinna omijać (instalacja podtynkowa). Wcześniej próbowała wbijać gwoździe w żelbet i bardzo kiepsko jej szło, i połączone było o obiciem palców, często również odbijało się na mnie, jako osobie która powinna to robić . W każdym razie za 30pln żona ma sprzęt dobrej klasy, tak jej powiedziałem he,heMoja propozycja więc jest taka sama - kup za 30pln pełny komplet, niech ktoś Ci osadzi na stałe wiertło którym najczęściej wiercisz, kup paczkę kołków szybkiego montażu -można je wbijać jak gwozdek, i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.08.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Dwie opinie i obie skrajnie różne Nic jeszcze nie kupiłam. Wiertła umiem osadzać. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts