Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość adresa

No właśnie, czy ktoś może doradzić, gdzie kupiłby działkę koło Wrocławia taką do 80 000zł i do 1200m2 powierzchni?

Jakie tereny są teraz "modne" i najlepiej wydać swoje oszczędności?

dzięki i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/14492-gdzie-kupi%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-ko%C5%82o-wroc%C5%82awia/

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To zależy po co ci działka.

Jeśli żeby mieszkać to czy będzei ci potrzebny dobry dojazd autobusem MPK dla dzieci czy wystarczy samochód, bo nie musisz być codziennie w centrum.

Jak dobry dojazd to polecam Kiełczów Wilczyce, Kamieniec, Dobrzykowice. Ja kupiłam w Gajkowie, bo taniej (26 - 28 za m2), i fajne klimaty, fajna szkoła w Kamieńcu, dobra droga, sklepy, uzbrojenie, odległość od planowanej obwodnicy na Bielany jest optymalna (ok. 3-4 km) Są działki w Nadolicach, Dobrzykowicach, Chrząstawie. W Gajkowie póki co autobusu przerz centrum wsi nie ma i nie wiem kiedy będzie, moze uruchomią linię z Wrocka do Czernicy. ZadZwoń do gminy w Czernicy, będą sprzedawać sporo działek na wiosnę.

Jak chcesz zobaczyć w Gajkowie, to pisz na priva, mam namiary.

Długołęka nie jest fajna, fajny jest Nowy Mirków i super są Pawłowice, ale budowana obwodnica sprawi że będzie tam trochę głośno.

Południe i zachód są drogie a cena nie zawsze jest adekwatna do walorów ziemi. Np działki koło lotniska są za 65 - 100 zł za metr. Bielany - 100, a w niczym nie są lepsze od wschodu i północy Wrocka. Jest to kwestia mody.

Musisz patrzeć na walory rekreacyjne - bo co z tego że np. osiedle jset prestizowe, a nie ma gdzie pojechać na rower czy iść na spacer. Albo musisz tonąć w błocie bo drogi nie ma i nie będzie.

Fajnie jest na zachodzie - Jerzmanowo, za Leśnicą - dobry dojazd, jest to Werocław a nie wieś, bardzo ładna okolica, blisko sklepów, Nowego Dworu, tereny rekreacyjne, parki, etc.

Reasumując - wschód, północ, zachód. Cenowo wschód - jeszcze, ale musisz się pospieszyc bo robi się modny (Kamieniec już jest drogi).

jakby coś pisz na priva, bo szukając dwa lata działki zdobyłam niezłe rozeznanie w rynku i działkach.

Aha - super jest też w Wilkszynie (za Maślicami) - bliziutko centrum i super położenie, bardzo ładnie. Też jeszcze można dostać ziemię za 25-35 zł.

Pozdrawiam i życzę dobrej decyzji.

Ja zdecydowałem sie na kierunek południowy, konkretnie Sobótka, piękne widoki, infraktruktura małego miasta, pełne uzbrojenie szybki dojazd do Wrocławia, chociaż to 30 km, ale dojezdzam w 30 minut. Działki są od 45 zl/m2.

A przede wszystkim zawsze chciałem mieszkac w górach.

Generalnie ludzie kupują działki w takich kierunkach gdzie mieszkają we Wrocławiu, czyli mieszkając w okolicy Placu Grunwaldzkiego szukają Kamieńca Kiełczowa etc. W moim przypadku zadecydowało to, żeby nie zmieniać córce przedszkola, żeby móc dalej jeździć na fajny basen, etc.

Jak ktoś mieszka na Nowym Dworze czy Legnickiej to kupuje w Wilkszynie (jest tam naprawdę super). A jak ktoś ma rodziców na południu to wybiera działkę na południu żeby móc bezproblemowo podrzucać dzieci teściowej :D

I o tym wszystkim też trzeba pamiętać.

A Sobótce jest faktycznie fajnie.

Gość hihihihi

najlepiej pojeździć po okolicach Wrocławia, bo niekiedy tam są ogłosznia o sprzedaży działek, jest taniej niż kupno działki z ogłoszenia w gazecie.

Zdecydowanie nie polecam BIELAN, bo tam już dom na domu domem pogadnia

Kupiłam działkę w niemodnej, aczkolwiek pięknej okolicy. Płaciłam 15 zł za m kw, w cenie uzbrojenie. Dziuplina k/Miłoszyc. Widziałam też, że w Chrząstawie uzbrajają nowe tereny - będą ładnie położone działki.

Mam działkę w Chrząstawie Małej, teren ładny - dookoła las, kilkadziesiąt metrów od domku czasami biegają sarny, niezły dojazd, działki z wodą, niestety bez prądu ale transformator jest. O ile dobrze pamiętam to w tej chwili wolne obok kosztują około 25 - 28 zł.

pozdrawiam

BK,

gratuluję świetnego opracowania działek wokół Wrocławia :D

Prawdą też jest, że przyzwyczajenie decydują o wyborze okolicy. Nam wystarczyło pomieszkać 2-3 lata na Psim Polu, by kierunek Kiełczów okazał się jedynym możliwym do zaakceptowania. Przy tym ceny na poziomie 60zł/m2 były (nie wiem jak teraz, może być, że już więcej) b.atrakcyjne jak na okolicę tak blisko i z dobrym dojazdem do Wrocka.

Niezależnie jednak od kierunków i miejscowości ważne jest położenie samej działki. Jak tak sobie ostatnio pochodziliśmy po 'naszym' Kiełczowie, to stwierdziliśmy, że jest tu tylko kilka miejsc, gdzie chcielibyśmy mieszkać oraz mnóstwo okolic i działek, których nie wybralibyśmy za żadne (najmniejsze) pieniądze. Np. wszelkie lokalizacje przy obecnie istniejących drogach asfaltowych wydają się nam tu tragiczne. A jednak ludzie stawiają na nich piękne, drogie domy...

pozdrawiam

Robert

Rzeczywiście chyba mogłabym prowadzić biuro nieruchomości - szukając jakieś dwa lata albo i więcej kawałka planety dla siebie zdobyłam masę informacji. Połowa weekendów w roku to było oglądanie miejsc w których moglibyśmy mieszkać. Przymierzaliśmy się do Kiełczowa, ale trochę za drogo, za to dojazd super. Jakiś miejscowy "własciciel ziemski" pokazywał nam siedliskowe działki za 80/m2 :D w okolicy pachnącej inaczej ... tak jak na wsi ... no cóż. Okolice Wilczyc też fajne - koło tego stawu gdzie można złowić rybę, zrobić ją na grillu, wypuścić dzieci na huśtawki ...

Moje okolice są raczej "niemodne" - ale dzięki temu ceny wciąż mają przyzwoite 30-40 zł za m. Dojazd super - 25 minut do centrum Wroc-ka, pociąg, autobusy.Zapraszam w okolice Szewc i Pęgowa (kierunek na Oborniki Śl.)

juli

To trafiliście na właściciela nie tych obszarów ziemskich, co trzeba :-)

My od innego 'obszarnika' dostaliśmy siedliskową po 60zł/m2 (a zimą zeszlibyśmy i do 50zł, ale qrcze się zastanawialiśmy) i na pięknym, nowo powstającym osiedlu "rolników" :wink: z miasta.

pozdrawiam

Robert

ktoś u góry to napisał, popieram:-) Mieszkam tu drugi rok, co prawda kupiłam domek poniemiecki nie działkę ale jest tu PRZEPIĘKNIE! Dojazd - pierwsza klasa!!20 min. i w Rynku. Autobus jeden obok, drugi i trzeci dwa rzuty beretem. Starodrzew!! Mnóstwo! I .. własne jezioro (dla niektórych "staw"). Obwodnica będzie ale Pawłowiczanie czekają na nia z nadzieją bo usprawni komunikację w parę miejsc. Jeśli komuś może przeszkadzać to najwyżej (ale też nie jestem pewna, bo to jednak będzie kawałek od osiedla) tym mieszkającym od strony planowanej obwodnicy.

My kupując ten domek o obwodnicę się dowiadywaliśmy no i wyszło ostatecznie, że to plus a nie minus dla nas.

To tak parę uwag bardzo zadowolonych Pawłowiczan:-)

Acha - czy są modne..... to dość dziwne pytanie... a może pytający zakłada biuro nieruchomości i bada rynek...?

Kiedyś za tzw "Niemca", były, dosłownie. jeżdżono tu "do wód" , były takim mniej więcej uzdrowiskiem.

Mam nadzieję, że Pawłowice dziś modne się nigdy nie staną!! Siedzimy tu cicho, dobrze nam, działke i dom można jeszcze (choć to już się zmienia...) kupic dość tanio.

Modne to chyba wciąż są Krzyki (Południe), ale czy ja bym tam chciała mieszkać........?

Pozdrawiam!

Przychylam się - Pawłowice mają klimat jakiego nie ma gdzie indziej. Bo stawek, bo spacerki, bo rowerki, Pałacyk Akademii Rolniczej, przepiękny park, arboretum, jest jakiś klasztor - to w ramach zabytków. Urzekające miejsce, urocze, z klimatem, ale drogie - wiem że na tym osiedlu VIPów ziemia po 150 zł za metr i drożej :(