Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupić działkę koło Wrocławia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ByKu,

Bielany za 100 ? Masz na myśli sąsiedztwo cmentarza albo masz przed sobą kalendarz z 2000 roku.

Takie ceny mają pośrednicy, kolega niedawno chciał kupować, i też miał taką cenę, nie wiem dokładnie i nie znam cen na Bielanach.

A jakie są aktualne ceny?

My po 2 latach jeżdzenia wokół Wrocławia uznaliśmy że jest tylko jedno miejsce które naprawdę nam się podoba - lasy sosnowe za Chrząstawą.

Poza tym uważam, że jak buduję dom, to nie po to żeby sąsiad mi później palił grilla pod nosem, jeździł kosiarką z rana, albo naprawiał samochód co sobotę. Po to się buduje dom, żeby móc zaznac trochę prywatności i kontaktu z naturą, więc za minimalną działkę uznaliśmy 4000-5000 m.

Od wielu lat nie mogę wyjśc z szoku jak widze nowe domu budowane przy drogach przelotowych, jeden obok drugiego. Przecież to horror.

Z tego względu tez pasowała nam Chrząstawa, ceny działek 10 razy niższe niż w "najładniejszych" okolicach Wrocławia, a moim subietywnym zdaniem (które na szczęście podzielają ludzie w krajach rozwiniętych) działka pod lasem w odległości 10 km od miasta jest warta wielokrotnie więcej niż działka w zatłoczonych dzielnicach jednorodzinnych.

Krótko mówiąc, jesteśmy szczęśliwi z decyzji jaką podjęliśmy - sosnowe lasy, piękny widok z okna, pewność że w pobliżu nikt sie nie wybuduje, śpiew ptaków, czyste powietrze, w pobliżu kąpieliska, trasy rowerowe, czysta rzeka, teren niezalewowy. Aż trudno uwierzyć że takie miejsce istnieje pod Wrocławiem.

Andrzej, w pełni podzielam twój zachwyt, ja też kocham to miejsce. Jestem tam co tydzień, nawet chętniej jeżdżę tam niż na swoją własną działkę :oops: Chrząstawa to ejdno z najładniejszych miejsc w okolicach Wrocka.

Ale dla mnie horrorem jest droga do Chrząstawy. Nie ma bardziej niebezpiecznej w tych okolicach.

Już tam zaliczyliśmy wypadek - w CHrząstawie Małej koło sklepu na zakręcie, z dwójką małych dzieci w środku. Na pewno nie chcemy pokonywać tej drogi codziennie, albo kilka razy dziennie.

10 km na wschód od Wroclawia, wyjazd przez Wojnów, Strachocin.

Z tym dojazdem to oczywiscie macie racje, zwłaszcza w zimie, trzeba jechac przez wsie uważnie, ale i tak dłużej trwa przejazd przez plac Grunwaldzki niz dojazd te 10 km za miasto. Mam nadzieje ze jak skończą droge powiatową Długołęka - Łany - Siechnice - Bielany to odciąży to wyjazd z Wrocławia na Jelcz, i droga do Chrząstawy stanie się mało uczęszczana. Ale to jeszcze 6 lat.

10 km na wschód od Wroclawia, wyjazd przez Wojnów, Strachocin.

Z tym dojazdem to oczywiscie macie racje, zwłaszcza w zimie, trzeba jechac przez wsie uważnie, ale i tak dłużej trwa przejazd przez plac Grunwaldzki niz dojazd te 10 km za miasto. Mam nadzieje ze jak skończą droge powiatową Długołęka - Łany - Siechnice - Bielany to odciąży to wyjazd z Wrocławia na Jelcz, i droga do Chrząstawy stanie się mało uczęszczana. Ale to jeszcze 6 lat.

Andrzej - Chrząstawa dziękuję za odpowiedż.

W jakich cenach są tam grunty?

Na osiedlu Zielony Archipelag po 45 zł:

http://www.archipelag.com.pl/chrzastawa/miejscowosc/index.html

Koło mnie (500 m dalej, pod lasem) ceny ok 25-30 zł.

PO drugiej stronie drogi, też po lasem były ponoc po 15-20 zł.

Dużo zależy czy działka ma dostęp do lasu, czy jest kształtna i jakiej wielkości.

Andrzej, w pełni podzielam twój zachwyt [...]

Ale dla mnie horrorem jest droga do Chrząstawy. [...] Na pewno nie chcemy pokonywać tej drogi codziennie, albo kilka razy dziennie.

Dokładnie tak samo uważam.

Życie pośród lasów zachwycające, ale te dojazdy...

Wspominanie o czasie przejazdu przez centrum miasta w kontekście odległości działki od samego miasta wygląda słusznie i nie sposób się z tym nie zgodzić. Szczególnie z tym, że jeżdżenie po Grunwaldzkim do przyjmenych nie należy. Jednak przyjeżdżając z Chrząstawy też musisz się przez to centrum przebijać, więc czasy się dodatkowo sumują. Jeżeli ktoś nie jest specjalnie związany koniecznością częstych odwiedzin w mieście, to dom położony w "leśnej głuszy" jest fajnym pomysłem.

Co do budowy nowych dróg i obwodnic. Też czekamy :-) Byłoby fajnie. Byle tylko za te 6 lat się cokolwiek udało.

Inna sprawa, że gdy powstanie dobry dojazd do Chrząstawy to raczej spokojniej tam nie będzie, wręcz przeciwnie okolica stanie się atrakcyjna dla większej rzeszy ludzi i zacznie się tłok.

pozdrawiam

Robert

Przez piątkowy wieczór i całą sobotę byłem we Wrocławiu. Mój zapał do tego miasta wzrósł zwłaszcza, gdy rano przywitała piekna pogoda i zieleniejaące się drzewa (cały tydzień w zimnej Wa-wie zalanej deszczem).

Tak..tak na południu jest zdecydowanie cieplej i wiosna wcześniej przychodzi. Zdecyduję się na kupno działki jedak na południe od miasta, preferowany kierunek pozostaje, bez zmian - Świdnica okolice.

Jeśli niektórzy z Was mogą podzieliś się doswiadczeniami z okolicy to proszę o uwagi.

Przez piątkowy wieczór i całą sobotę byłem we Wrocławiu. Mój zapał do tego miasta wzrósł zwłaszcza, gdy rano przywitała piekna pogoda i zieleniejaące się drzewa (cały tydzień w zimnej Wa-wie zalanej deszczem).

Tak..tak na południu jest zdecydowanie cieplej i wiosna wcześniej przychodzi. Zdecyduję się na kupno działki jedak na południe od miasta, preferowany kierunek pozostaje, bez zmian - Świdnica okolice.

Jeśli niektórzy z Was mogą podzieliś się doswiadczeniami z okolicy to proszę o uwagi.

mik99 napisał:

Witam serdecznie Waszą Grupę!

Sprawa jest tego rodzaju, iż zastanawiam się nad kupnem działki w Waszym regionie. Mam ojca, który za moją namową przeniósł się na "stare lata" do Świdnicy (miasto niemal idelane), od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem działki w tamtej okolicy lub na linii do Strzelina, względnie Strzelin-Wrocław.

Proszę o konstruktywne uwagi i wasze odczucia. Będę szczerze zobowiązany za ceny działek i informacje, gdzie szukać po za agencjami. Pewnie przecieraliście wcześniej szlak...może inne lokalizacje preferuję raczej kierunek południowy, chyba, że...

Z pozdrowieniami "Warszawiak Nietypowy"

Jesli miałbym polecać budowanie własnego domu w okolicach ŚWIDNICY , godnymi polecenia miejscowościami są TOMKOWA,WITOSZÓW,BURKATÓW,KRZCZONÓW, BOLEŚCIN ,BYSTRZYCA DOLNA,KOMORÓW,WIERZBNA ,KALNO,BOŻANÓW,JAGODNIK,SŁOTWINA

czyli generalnie na zachód, południowy zachód lub północny zachód niestety nie bez powodu gdyż "ktoś " uraczył ŚWIDNICĘ pobliskim wysypiskiem w miejscu najmniej do tego odpowiednim ale to moja opinia.

Wrocławianie pomóżcie: gdzie jest ta Chrząstawa Wielka, o której mowa? :oops:

Oto link do mapy:

http://www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=5993&lang=pl

I taraz mam pytanie do znawców tematu:

Chrząstawa czy Chrząstowa ?

Sprawdzałem na jeszcze innej, papierowej mapie i też było Chrząstowa :-?

pozdrawiam

Robert