Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupić działkę koło Wrocławia?

Recommended Posts

Wrocławianie pomóżcie: gdzie jest ta Chrząstawa Wielka, o której mowa? :oops:

Oto link do mapy:

http://www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=5993&lang=pl

I taraz mam pytanie do znawców tematu:

Chrząstawa czy Chrząstowa ?

Sprawdzałem na jeszcze innej, papierowej mapie i też było Chrząstowa :-?

pozdrawiam

Robert

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[...]

pozdrawiam

Robert

Witajcie !

Przy okazji załatwiania papierów i poznawania okolic (bardziej wirtualnie) doczytaliśmy, że jakiś czas temu (chyba w latach 90-tych) została mieniona nazwa urzędowa obu Chrząstaw (Małej i Wielkiej) z Chrząstowa na dzisiejszą Chrząstawa.

A my mimo potencjalnych trudności z korkami na pl.Grunwaldzkim polecamy sam koniec Chrząstawy Wielkiej - właśnie pod lasem. Polecamy wizytę wieczorem na skraju lasu - tego nie poczujesz we Wrocławiu, Świdnicy ani ... przez internet :wink:

Przy okazji - jest tam parę działek do kupienia - w razie potrzeby możemy służyć informacjami

AAA, to witam nowych sąsiadów!

NA forum jest już 6 osób z Chrząstawy.

Jo tyż jezdem z lasu, tego ten.

Po ile teraz idą działki?

Przy okazji: od 1260 roku Chrząstawa nazywała się: Chrząstów, Cranstow, Cranstaw, Clarenwald, Clarencranst, Chrząstkowa, Chrząstowa, od 1998 Chrząstawa.

A ładne tereny są też na wzgórzach przy lesie pomiędzy Trzebnicą i Oleśnicą, np. Sadków - przepiekne miejsce. Rancho mojego przyjaciela ma widok na równine oleśnicką, tak ze 40 km perspektywy - to to czego nam brakuje. Ale cóż, wzgórza się nie zbuduje, chyba że takie na 2 metry. Za to lasy są tam mniej przyjemne, liściaste. No i dojazd jeszcze dłuższy niż do nas.

Przy okazji: od 1260 roku Chrząstawa nazywała się: Chrząstów, Cranstow, Cranstaw, Clarenwald, Clarencranst, Chrząstkowa, Chrząstowa, od 1998 Chrząstawa.

Dla porządku: :)

Najpierw było Klarenkranst (pisane przez dwa "k") a za Adolfa (w 1937 r.) zmieniono na Klarenwald (bo "kranst" ma słowiańskie pochodzenie).

Klarenkranst (-wald) to Chrząstwa Wielka

Marienkranst (-wald) to Chrząstawa Mała

Ale brawo Andrzej, że się tym interesujesz. W necie działa nawet Towarzystwo Miłośników Chrząstawy!

Ostatnio jeździłem ze znajomymi po okolicy. Piękne są działki na końcu ul. Leśnej po lewej stronie, pod lasem. Facet, który będzie je sprzedawał (z tego co mówił to dopiero w lecie) już robi drogę i stawia słupy oświetleniowe.

• 1 year później...

Odkopuję temat.

Trochę naczytałem się o Chrząstawie. Muszę przyznać, że już 2 lata temu oglądałem dom modelowy Archipelagu w Chrząstawie ale wtedy nie było mnie jeszcze na niego stać.

Teraz stoję przed dylematem:

Okolica podoba mi się tak samo jak mojej żonie. Zielony Archipelag zauroczył nas bliskością lasu i otoczeniem pól.

Zastanawiamy się nad kupnem działki (ok1150m) wraz z domem na tym osiedlu. Jest jednak kilka ale: dom może stać na działce gdzie taras jest od północnej strony. Taras można coprawda "wywinąć" na zachodnią stronę domu ale jest to negatywny aspekt.

Z tyłu działki znajduje się rów melioracyjny. Czego mogę się po nim spodziewać?

No i ostatnie dylematy: kanalizacja i gaz. Pozostaje albo szambo albo własna oczyszczalnia. Z gazem tak samo: własna butla w ziemi.

Co o tym myślicie?

Wogóle może ktoś już mieszka na tym osiedlu i udziela się na forum?

Chłonę każdą informację i pozdrawiam.

Blinkey :roll:

Blinkey,mieszkam z innej strony Wrocławia, ale nie o to chodzi - mam taras od strony północnej. Kupiliśmy domek poniemiecki i miał werandę z przodu (od południa) i ŻADNEGO tarasu, więc go zrobiliśmy (ziemny utwardzony granitem) z tyłu - od północy.

No i jest to rewelacja! Przy upałach jest on cudownym schronieniem..., spędzamy na nim całe dnie od wiosny do jesieni. Kiedy jest chłodniej - ubieramy się cieplej, a kiedy jest gorąco-oaza! Mamy jeszcze nad tarasem wielki orzech włoski, który stanowi dla nas zielony parasol, także przed wzrokiem (i widokiem..) sąsiadów :-). Jest całe mnóstwo roślin, które uwielbiają takie warunki więc nie ma problemu z zazielenieniem go.

A nic nie równa się chwili gdy przyduszeni upałem wracamy do domu i otwieramy piwko na tarasie.... POLECAM!!

Acha-z werandy korzystamy sporadycznie.....

Tak myślałem. Też jestem zwolennikiem piwkowania w cieniu a słońce to powinno się łapać w kabriolecie. Tym bardziej, że wyciągnięcie tarasu z boku domu zawsze daje trochę rezerwowego słońca od południa. Projekt który wybraliśmy to Idalia. Nie za duży, nie za mały - w sam raz dla nas i naszego syna który lada chwila przyjdzie na świat. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe spostrzeżenia? :oops:

Jak najbardziej polecam okolice Oleśnicy. Co prawda to już troszkę dalej niż Kamieniec na przykład i znana jest w całym kraju z WIELGACHNEGO piątkowego korka, ale...

Ale budują już chłopaki obwodnicę, a nawet dziś da się dotrzeć na Grunwaldzki w ciągu 20 min. bez szaleństw.

Jest piękinie i niedrogo, a wielkość miasta i jego rozwój gwarantują dostęp do cywilizacji jakotakiej ( szkoły, przedszkola, lekarze, sklepy itd.)

A jeśli nie, tozgadzam się, że gmina Miękinia stwarza wiele możliwości...

I Środa Śl.

A w okolicach Świdnicy jest przepiękinie przez cały rok. No i miasto ma wszelkie plusy i równocześnie niewiele minusów miasta.

Trudny wybór.

Ja tam z ulą wróciłem z Wrocławia do Oleśnicy. I dobrze mi tu :D

Jak najbardziej polecam okolice Oleśnicy. Co prawda to już troszkę dalej niż Kamieniec na przykład i znana jest w całym kraju z WIELGACHNEGO piątkowego korka, ale...

Ale budują już chłopaki obwodnicę, a nawet dziś da się dotrzeć na Grunwaldzki w ciągu 20 min. bez szaleństw.

Jest piękinie i niedrogo, a wielkość miasta i jego rozwój gwarantują dostęp do cywilizacji jakotakiej ( szkoły, przedszkola, lekarze, sklepy itd.)

W Oleśnicy urodziłem się i mam rodzinę. Bardzo lubię te rejony chociaż (być może ze względu na tak liczną rodzinę) nie szykowałbym się do ponownego zamieszkania tam. :wink:

Ceny gruntu też troszkę wyższe niż w Chrząstawie.

• 6 months później...

a co myœlicie o działce w Praczach Odrzańskich 2 km za Maœlicami , cena za 850 m 68 tyœ ale niestety prostokšt o wym 53/16

tych działek jest 8 z tego zostala jedna do kupienia , media znajdujš się poœrodku do podcišgnięcia ,

czy to drogo , czy da się na tej działce coœ wybudować ,

pozdrawiam

Nie śpiesz się tak z kupnem działki. To moje osobiste odczucie ale decyzja należy oczywście do Ciebie. Kupując działkę dobrze byłoby wiedzieć jaki dom chcesz na niej wybudować, jak ustawić go (taras od południa) itd itd itd. Jeżeli 16 metrów to szerokość od drogi to zobacz ile miejsca zostanie po wybudowaniu do sąsiadów (minimalny odstęp do granicy działki od budynku to 4 metry). Głupio byłoby, gdyby sąsiad sięgał Ci z salonu przez okno do lodówki po piwko. :lol: Jeżeli szerokość to 16 metrów to może taras wyjść na płocie do sąsiada za tobą itd itd. Nie mając szkicu przed oczami trudno jest te wszystkie czynniki określić. Cena jest chyba adekwatna do bliskości miasta, pytanie tylko czy walory także? Ja akurat zdecydowałem się na południowo wschodnie rejony i na 1628 m.kw. Działka ma 44mx37m. Cena za metr 45 PLN netto. Woda i prąd już na działce. Gaz z butli w ziemi i zbiornik na kefir do czasu kanalizy w gminie. :roll:

Ważne jest także Twoje własne odczucie, czy będziesz dobrze tam się czuła. Mnie i moją żonę zauroczyła bliskość lasu i domy stojące wokół. Odpadły lokalizacje jak Smolec, Maślice, Żórawina, Mokronos.....

Pewnie, że działkę można sprzedać ale jak wybudujesz dom to sprawa trochę się komplikuje....

No ale to już Twoja decyzja. :D

dzięki za odpowiedŸ chyba masz rację nie ma się co napalać , poprostu mieszkam na Maœlicach i bardzo mi tam odpowiada, blisko do rynku , bez żadnych marketów i korków

zastanawiałam się też nad kupnem domu W kamieńcu buduje Ustronie

działka 1000 m , wszystkie media plus telefon , drogi , oœwietlenie , 300 tyœ 150 m stan surowy zamknęty ale dojazd jest fatalny a ja pracuję w rynku

pozdrawiam

[...]

pozdrawiam

Robert

Witajcie !

Przy okazji załatwiania papierów i poznawania okolic (bardziej wirtualnie) doczytaliśmy, że jakiś czas temu (chyba w latach 90-tych) została mieniona nazwa urzędowa obu Chrząstaw (Małej i Wielkiej) z Chrząstowa na dzisiejszą Chrząstawa.

A my mimo potencjalnych trudności z korkami na pl.Grunwaldzkim polecamy sam koniec Chrząstawy Wielkiej - właśnie pod lasem. Polecamy wizytę wieczorem na skraju lasu - tego nie poczujesz we Wrocławiu, Świdnicy ani ... przez internet :wink:

Przy okazji - jest tam parę działek do kupienia - w razie potrzeby możemy służyć informacjami

Hej hej ja rowniez polecam Chrzastawe niestety mi sie nie udalo kupic tam pod lasem dzialki (bardzo tego zaluje ilekrosc

jade sobie w tamte miejsca) ale za to mamy dzialke niedaleko kosciola i szkoly i tez jest ładnie )))

polecam Chrzastawe bo:

jest super powietrze

cudne lasy w okol

woda) (piaskownia)

jest szkola duza kosciól (nota bene super Ksiadz)))

no i w ogole fajni ludzie tam mieszkaja)))

i od jakiegos czasu jezdzi tam autobus MPK )))

my mamy juz fundamenty

Dzialke kupowalismy w ten sposob ze.. wywiesilimy ogloszenia

i zglosil sie do nas Sympatyczny Rolnik i stalismy sie posiadaczami

10 arow :-) Mam nadzieje ze uda sie w rok postawic domek

juz 30 latek mieszkam we Wrocku i mam naprawd dosc spalin

huku stukajacych i wiercacych ciagle cos w scianach sasiadow)))

pozdrawiam flowercia

PS podobno minusem Chrzastawy jest kreta droga ale co tam

ja sobie radze)))

• 1 month później...

Kupiłem siedlisko z ruiną do rozbiórki w Grędzinie po 4 zł/mkw - ok. 20 minut jazdy od granic Wrocławia, energia, telefon i woda na działce, drzewostan od 10 do 100 lat w tym dęby i lipy, działeczka ma 105 na 120 m, 200 metrów od granicy działki jest stary las liściasty, okolica praktycznie nieodkryta dla masowego budownictwa jednorodzinnego,problem dojazdu do Wrocka to problem przepchania się rano od Wojnowa do placu Grunwaldzkiego, dla lubiących spokój i bliski kontakt z przyrodą okolica super.

generalnie polecam tereny na wschód od Wrocławia, można jeszcze wyłuskać coś naprawdę super za relatywnie niewielkie pieniądze, uwaga na działki przy wjeździe do MIłoszyc - nie polecam - osiedle nie ma prądu ani wody .

• 1 month później...