dominiqs 29.06.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam, przyznaje że to mój pierwszy post na forum i od razu czegoś potrzebuję, więc przepraszam. Odziedziczyłem stary dom, parter budowany był ponad 100 lat temu, do tego nadbudowana w latach 70- piętro. Wygląda jak gierkowska kostka, z tym że jest na podstawie prostokąta. Dach płaski o nachyleniu paru stopni. Niestety dach zaczął przeciekać, a że ostatniej zimy wypaliłem 7 ton węgla (na 140m2) postanowiłem go ocieplić. Było u mnie kilka ekip budowlanych, każda badała, mierzyła budynek i twierdziła że mam strop pełny niewentylowany (dla mnie wtedy to była czarna magia). Postanowiłem w końcu za namową wybranej ekipy ocieplić dach styropapą. Zamówiłem już wszystkie materiały, zaczęliśmy zdzierać stare warstwy papy by sprawdzić stan deskowania - a tu wielki ZONK!Pod zmurszałą deską ukazała się pustka (o wysokości od 30 cm do 70 cm). Na samym spodzie leżała grzecznie warstwa ocieplenia z jakiegoś materiału podobnego do utwardzonego zmielonego konfett o grubości 20cm. Pod tą warstwą twarda jakby płyta gipsowa (czyżby sufit?). Poza tym pełno syfu, kurzu,gruzu itp. Z tego co słyszałem w stropodachu pełnym nie powinno być pustki. Konstrukcja wyglądała jakby ktoś budował dach wentylowany i zamurował wszystkie otwory wentylacyjne. Jestem zrozpaczony, z tego co wiem stropodachy wentylowane ociepla się w zupełnie inny sposób (ocieplenie jest wewnątrz, a nie na dachu). Zakupiłem już za grubą kasę styropapę i nie wiem co dalej. Proszę o rady. W tej chwili rozważam:- zignorować odkrycie (czyli dalej będę miał pustkę niewentylowaną), ale co bedzie z wentylacją ocieplenia od spodu, czy nie będzie się tam gdzieś skraplała woda? Teraz jak dach był dziurawy to się to jakoś wentylowało.- wywalić te pseudoocieplenie, zrobić porządek w tej warstwie "nadsufitowej" i w sufitach pokojów zrobić kratki wentylacyjne by udrożnić wentylację,- usunąć wszystkie sufity (Koszty!!!) i podwiesić je wyżej likwidując tą pustkę,- zbudować poprawny stropodach wentylowany (Koszty! Koszty! Koszty!) Proszę o poradę!Jutro przychodzi moja ekipa dekarska, która optuje za pierwszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.07.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Ja proponuję dać od spodu izolacje z foli / paroizolację i nowe płyty gipsowe.A styropapę od góry jak planowałeś.Albo oddać styropapę, do izolacji pod deski dosypać np. Ekofiber i dać 2 x papę termozgrzewalną na wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominiqs 02.07.2010 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Ja proponuj��da��od spodu izolacje z foli / paroizolacj��i nowe p��ty gipsowe. A styropap��od góry jak planowa���� Albo odda��styropap�� do izolacji pod deski dosypa��np. Ekofiber i da��2 x pap��termozgrzewaln��na wierzch Dzięki za odpowiedź Rozmawiałem z jednym majstrem, który stwierdził żebym traktował tą pustkę jak przestrzeń nad podwieszanymi sufitami, która też nie jest wentylowana. A jak bardzo chcę to na wszelki wypadek wybił na jej wysokości w poziomym murze dziury i na razie dziury zamknął (powkladał czopy ze styropianu), a jak będę czuł potrzebę wentylacji to mogę je w lecie odczopować. Poza tym gościu stwierdził że zamknięte powietrze jest najlepszym izolatorem cieplnym. Twierdzi że w zimie prędzej będzie woda skraplać się na szybie okna niż w tej przestrzeni (nad nią jest 20 cm styropianu). Co myślicie czy ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.07.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Jeżeli dasz styropapę to już wentylacji pustki nie rób bo stracisz izolacyjność cieplną styropapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts