79ares 29.06.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 chcialem sie poradzic jak wyglada sprawa z zaciagnieciem sitaki i kleju oraz tynk mineralnyczy ktos jujz cos takiego ma i czy widac bloczki ytong na elewacji? jak to w praktyce sie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2010 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Ja daje siatke na gruncie,zatopiona w kleju,tynk silikonowy na to.Efekt-moze za 2-3 tyg. dopiero bedzie zrobione,wiec nie wiem,ale nie sadze zeby bylo widac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 01.07.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Lokita masz scianę 1W ? jesli tak to jakiej grubości?) Pytam bo wacham sie nad ytongiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Tak,mam Ytonga 40 cm,bez docieplenia,elewacja w tym miesiacu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 01.07.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 MIeszkaliście juz przez zimę? Pytam z ciekawości, bo różne opinie na temat skuteczności scian 1W z Ytonga na tym formum krążą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 02.07.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Tak,mam Ytonga 40 cm,bez docieplenia,elewacja w tym miesiacu.... Również czekamna fotki. Też mamy 40 ale nie mieszkamy jeszcze i ciekawi mnie jak dawaliście radę w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.07.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Na temat Ytonga-sciany zapewne 1w,krazyly i beda krazyc rozne opinie.Pisalem o swoich doswiadczeniach grzewczo-zyciowych w innych watkach,ale odpisze jeszcze raz.Nie bede zachwalac mojej sciany,ale wyraze swoja dobra opinie,z konkretnymi w miare kosztami za ost. zime. Ja mieszkam w domku z Ytonga o grub. 40 cm od 2 lat,a dom stoi 3 zimy.Pare jest potwierdzonych faktow,o ktorych najwiekszy przeciwnik sc. 1 w wytyka-mpoplaw z forum,ktore to ja znam na wlasnej skorze.Jednak,uwazam,ze zle nie zrobilem.Zrobilem zle,bo nie mam najlepszego wspolczynnika sciany,mozna taniej i lepiej...ale...JA mam,nie narzekam...Latem u mnie ,podobnie jak i w innych domkach z Ytonga,nie da sie zejsc ponizej 24-25 st. bez zaslaniania okien.U mnie na dole,gdzie rolety zew. zaslaniam na caly dzien w polowie okien,daja mi temp. ok. 24 st.Bez nich osiagalem lekko 25-26.Czy izoloacja styropkiem,czy welna wiele by dala?Chyba tak,jest chlodniej,ale naslonecznienie domu,z izolacyjnymi oknami,przy izolacji zew nie nagrzaloby go?NIe wiem.Mam 30 cm welny w poddaszu,ciemny dach,zaizolowany do sufitu a od szczytowych scian i stryszku juz nie,skutkuje przy veluksach temp. na poddaszu srednio 27-29 st.Gdy zaslonie rolety wew. na velach,osiagam ok. 26-28 st.wiec,izolacji ilosc,ale nie tylko grubosc,decyduja jednak o temp.Oddychanie scian to taki bajerek....Wentylacja domu super zaizolowanego musi byc dobra bez dwoch zdan.Nie wiem,czy jestem do konca przekonany o wyborze mojego budulca-sciany 1w.Nastepny dom dla porownania zbuduje ze sc. 2w,ale to nie w tym zyciu chyba. Powiem tak: przy rekuperatorze z gwc,kominku z plaszczem wodnym,kondensacie , za okres 07.2009-4.2010 za gaz,przy spaleniu ok. 4 m3 iglastego drzewa zimowy sezon,zaplacilem ok. 1350 pln.temp. w domu-dol ok. 21-22 st. gora-poddasze,sypialnia,2 doroslych,jeden 1.5 roczniak dzidzius,spimy w temp. 19-20,za dnia 20.5 ,wyszlo tyle.Sporo daje reku,nie bede ukrywac,spalilem drewna za ok. 400-500 pln,ale mialem i mam drewno darmowe,iglaste cienkie,wiec pale....Dom bez elewacji,obrobionych glifow zew. ,wszystko bedzie niebawem robione,oczywiscie bez izolacji,pow.ok. 210 m 2 z garazem nieznacznie ogrzewanym.Dodam,ze przy porownywalnych temp. wew. moja szwagierka w domku ze styro 15 cm ,przy kotle niekondensacyjnym,przy tradycyjnych rozwiazaniach, podobnej pow. bez rolet,okien 3 szybowych i rekuperacji,osiaga koszta 2-2,5 x wyzsze.....Mnie pasuje,a ze mozna lepiej,ale po co....Pewnych granic sie nie przekroczy i nie osiagnie....nie wierzcie we wszystko na tym forum,w ten post mozecie,ale....nie musicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 20.08.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Podnoszę temat. Wykonawca zaspiewał mi 100 zł od metra za zaciągnięcie z siatką, tynk minerlany plus baranek (BAUMIT) i farbe (jeszcze nie wiemy czy silikatową czy minerlną). Trochę płaczę nad ceną, bo wydaje mi się wysoka. Jak tam te elewacje na YTONGU wyszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts