netbet 29.06.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 zwracam się do szanownego grona z pytaniem: - czy jest możliwe położyć SAMEMU papę na dachu deskowanym o kącie 45 stopni?... rolka papy wierzchniego krycia "trochę" wazy....... dach o rozpiętości 13 m ... czyli rolka na raz... macie na to jakieś patenty?? czekam na pomysły..... NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.06.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Teoretycznie jest to do wykonania ale lepiej mieć pomocników bo samemu to może być hardcore )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 29.06.2010 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 założenie mówi o braku pomocników.. ilu trza ich mieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.06.2010 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 ... i nikt nie pomoże?... czy nikt nie stanął przed takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 30.06.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 IMO jest to do wykonania, ale przy bezwietrznej pogodzie - teraz jest dobry czas po temu... Kąt nachylenia dachu nie jest jeszcze ekstremalny - da się po tym chodzić Rozwijasz rolkę, układasz ją tak, aby nie było fałd i leżała w miarę równo do krawędzi dachu i gwoździujesz. Papę układasz od dołu do góry, każdą kolejną warstwę zakładasz na poprzednio ułożoną na ok. 10 cm. Sprawa nie będzie prosta, trzeba to przyznać, ale jest to wykonalne. Pomocnik przydał by się przynajmniej jeden - do podawania papy i naciągania/układania/rozprostowywania arkusza papy na dachu w czasie gwoździowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.06.2010 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Martinezio....a próbowałeś kiedyś rozwinąc taka 15m rolkę na takim dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.06.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Martinezio ,jesteś niesamowity jak chodzisz po 45 st. .Można pokryć samemu zaczynając od góry , tyle Ci podpowiem. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 30.06.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Czy ja pisałem, że chodzę po takich dachach? Pisałem natomiast, że nie będzie to łatwe zadanie. Sam mam taki dach (45 st.), więc wiem jak to wygląda. U siebie nie papowałem, bo mam membranę i blachę i mi styka. Janie: czemu od góry? Tylko po to, żeby nie chodzić po tej papie, czy są jakieś inne wskazania po temu także? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.06.2010 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mistrzu Janie.... twoje wskazówki są bezcenne... za duzo szczegółów ... nie przesadzaj... tylko że ja zaczynam deskować od dołu. no i właśnie dlaczego od góry?? podkładać papę pod papę???nie łatwiej kłaść jeden pas na drugi?? eee...coś przekombinowane.. chyba wiedzą tajemną nikt z dekarzy sie nie podzieli....bo z tego żyją... wiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.06.2010 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 no dobra - szkoda cennego czasu wszystkich. uważam temat za zamknięty! da się położyć pas 15m papy wierzchniego krycia samemu.. i nie od góry:cool:link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowali%C5%9Bmy-sami-dom!!!&p=4187547#post4187547 NEtbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Też uważam, że idąc od dołu łatwiej, zwłaszcza jak się kładzie papę w czasie deskowania - wtedy nawet po dachu skakać nie trzeba. Nawet taką metodę widziałem, w trakcie budowy sąsiedniego domu, gdzie robili pełne deskowanie - stąd moja rada była aby iść od dołu. Choć nie ukrywam, że też bym z chęcią poczytał, co Jan mógłby wnieść do tematu, na którym się wszak zna i już niejeden forumowicz z jego rad skorzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 01.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 układając papę od góry nie chodzimy po rozwiniętej już papiepapa ma być ułożona równo, chodząc po niej łatwo porobić fałdyjadąc od góry jest nawet łatwiej, cały czas jesteś na deskach a papę układasz przed sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Jesteś na deskach, aż nie dojdziesz do krawędzi, której nie daj Boże nie przyuważysz (bo wszak tyłem do niej robisz)... Wtedy oby chatka była niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 01.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Jesteś na deskach, aż nie dojdziesz do krawędzi, której nie daj Boże nie przyuważysz (bo wszak tyłem do niej robisz)... Wtedy oby chatka była niska nie przesadzajmy, i tak co pasek dajesz nowa rolkę więc choćbyś chciał to i tak musisz zauważyć, że zostało Ci mało miejsca dolny pasek robisz z drabiny ( co najmniej dwie osoby ), rusztowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Nie, no luzik - przeca żartuję To oczywiste, że człowiek siedząc na stromym dachu jest świadom zagrożeń i stara się dmuchać na zimne, aby się nie spi....yyy... spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.07.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 kalumet.... powiadasz co najmniej dwie osoby?? a obalić ten mit że do rozwinięcia rolki papy na dachu 45 st potrzebna jest tylko jedna osoba? rusztowanie??? po co? ..no z drabiną się zgodzę... pozdro p.s. ..a już zamknąłem temat.... ale widzę że nie możecie przez to spać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 01.07.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Staram się aby podczas pracy ludzie czuli się jak w pracy a nie w dżungli. Nigdy nie posłałem pracownika żeby z drabiny pape rozwijał sam na takim dachu i osobiście też nie chciałoby mi się z tym męczyć aby zaoszczędzić kilka dutków na ludziach i rusztowaniach Biorąc pod uwagę możliwości i efektywność pracy zespołowej kilku ludzi nie widzę sensu męczyć się przy takiej czynności samodzielnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.07.2010 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 a kto mówi o "niekomfortowej" pracy??i kto wspomniało rozwijaniu papy z drabiny?? eee.... mało wiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 01.07.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 cytat: "rusztowanie??? po co? ..no z drabiną się zgodzę..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.07.2010 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 drabina jest niezbędna.... nie zaprzeczam.... ale rusztowanie???no i nie wspomniałem o rozwijaniu papy z drabiny....ona jest do "wyższych" celów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts