Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa na dachu 45 st samemu????

netbet

Recommended Posts

zwracam się do szanownego grona z pytaniem:

- czy jest możliwe położyć SAMEMU papę na dachu deskowanym o kącie 45 stopni?

... rolka papy wierzchniego krycia "trochę" wazy....

... dach o rozpiętości 13 m ... czyli rolka na raz...

macie na to jakieś patenty??

czekam na pomysły.....

NETbet

IMO jest to do wykonania, ale przy bezwietrznej pogodzie - teraz jest dobry czas po temu... Kąt nachylenia dachu nie jest jeszcze ekstremalny - da się po tym chodzić ;)

Rozwijasz rolkę, układasz ją tak, aby nie było fałd i leżała w miarę równo do krawędzi dachu i gwoździujesz. Papę układasz od dołu do góry, każdą kolejną warstwę zakładasz na poprzednio ułożoną na ok. 10 cm. Sprawa nie będzie prosta, trzeba to przyznać, ale jest to wykonalne. Pomocnik przydał by się przynajmniej jeden - do podawania papy i naciągania/układania/rozprostowywania arkusza papy na dachu w czasie gwoździowania.

Czy ja pisałem, że chodzę po takich dachach?

Pisałem natomiast, że nie będzie to łatwe zadanie. Sam mam taki dach (45 st.), więc wiem jak to wygląda. U siebie nie papowałem, bo mam membranę i blachę i mi styka.

:-P

Janie: czemu od góry? Tylko po to, żeby nie chodzić po tej papie, czy są jakieś inne wskazania po temu także?

Mistrzu Janie.... twoje wskazówki są bezcenne... za duzo szczegółów ... nie przesadzaj...

tylko że ja zaczynam deskować od dołu.

no i właśnie dlaczego od góry?? podkładać papę pod papę???nie łatwiej kłaść jeden pas na drugi?? eee...coś przekombinowane.. chyba wiedzą tajemną nikt z dekarzy sie nie podzieli....bo z tego żyją... wiec...

no dobra - szkoda cennego czasu wszystkich.

uważam temat za zamknięty!

da się położyć pas 15m papy wierzchniego krycia samemu.. i nie od góry:cool:

link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowali%C5%9Bmy-sami-dom!!!&p=4187547#post4187547

NEtbet

Też uważam, że idąc od dołu łatwiej, zwłaszcza jak się kładzie papę w czasie deskowania - wtedy nawet po dachu skakać nie trzeba. Nawet taką metodę widziałem, w trakcie budowy sąsiedniego domu, gdzie robili pełne deskowanie - stąd moja rada była aby iść od dołu.

Choć nie ukrywam, że też bym z chęcią poczytał, co Jan mógłby wnieść do tematu, na którym się wszak zna i już niejeden forumowicz z jego rad skorzystał :)

Jesteś na deskach, aż nie dojdziesz do krawędzi, której nie daj Boże nie przyuważysz (bo wszak tyłem do niej robisz)... Wtedy oby chatka była niska ;)

nie przesadzajmy, i tak co pasek dajesz nowa rolkę

więc choćbyś chciał to i tak musisz zauważyć, że zostało Ci mało miejsca

dolny pasek robisz z drabiny ( co najmniej dwie osoby ), rusztowania

kalumet.... powiadasz co najmniej dwie osoby?? a obalić ten mit że do rozwinięcia rolki papy na dachu 45 st potrzebna jest tylko jedna osoba?

rusztowanie??? po co?

..no z drabiną się zgodzę...

pozdro

p.s.

..a już zamknąłem temat.... ale widzę że nie możecie przez to spać...

Staram się aby podczas pracy ludzie czuli się jak w pracy a nie w dżungli. Nigdy nie posłałem pracownika żeby z drabiny pape rozwijał sam na takim dachu i osobiście też nie chciałoby mi się z tym męczyć aby zaoszczędzić kilka dutków na ludziach i rusztowaniach :) Biorąc pod uwagę możliwości i efektywność pracy zespołowej kilku ludzi nie widzę sensu męczyć się przy takiej czynności samodzielnie .