gwiezdnik 30.06.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam Mam klasyczny problem z listwami tynkarskimi - wyrywac czy nie. Tynki cemenetowo wapienne, reczne. Kupilem iles tam listw w Leroyu, byl jeden rodzaj, wiec pewnie sa to najtansze ocynkowane. Ekipa twierdzi, ze zbudowala juz milion domow i zadnej rdzy nigdy nie bylo. Z kolei kierownik, znajomi mowia zeby listwy wyciagac, bo przy zacieraniu zrywa sie wierzchnia warstwe cynku i tam moga powstawac rdzawe slady. Do tego przy ucinaniu listwy rowniez powstaje miejsce bez ocynku i jest to zrodlo potencjalnej rdzy. Ekipa sie broni recami i nogami przed wyciaganiem - dodatkowa robota za ktora chca kase. Bylbym sklonny wyciagac te listwy, co wiazaloby sie z dodatkowymi kosztami. Ale - przeciez listwy na rogac rowniez sie zostawia, a chyba sa zrobione z tego samego materialu? Tez je sie przeciez zaciera? Wiec tez mozna niby zedrzec wierzchnia warstwe ocynku? Czym sie zatem rozni listwa narozna od listwy tynkarskiej? Wiec jak to w koncu jest z tymi listwami? Moglby ktos podsumowac, albo wie ktos dlaczego listwy narozne mozna zostawic bez obawy o rdze, a te listwy tynkarskie to chwast ktory trzeba wyrwac? Czytalem na forum, ale jak to na forum - ile ludzi, ile ekip, tyle partii i teorii :/ Z gory dziekiDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.06.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 mam 2 lata listwy z liroya w ścianach nic nie rdzewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.06.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 No ale jak wyrwiesz i zaczniesz uzupełniać ubytki po tych listwach to będą się odznaczać poprawki w tynku, no chyba ze robisz później jeszcze jakąś warstwę wykończeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiezdnik 30.06.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 No ale jak wyrwiesz i zaczniesz uzupełniać ubytki po tych listwach to będą się odznaczać poprawki w tynku, no chyba ze robisz później jeszcze jakąś warstwę wykończeniową. Robie jakas warstwe, ale co do wyrywania - to sie robi na mokro jeszcze, wiec sladu nie powinno byc. Czy moze potem sa problemy z rownoscia? Ktos ma doswiadczenia? No i z tego co widze, to jednak nie jest tak jak mi kiero mowi, ze 95% wyrywa... zaraz sie okaze, ze tylko 5% wyrywa, a 95% zostawia, co? Pzdr, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.06.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Robie jakas warstwe, ale co do wyrywania - to sie robi na mokro jeszcze, wiec sladu nie powinno byc. Czy moze potem sa problemy z rownoscia? Ktos ma doswiadczenia? No i z tego co widze, to jednak nie jest tak jak mi kiero mowi, ze 95% wyrywa... zaraz sie okaze, ze tylko 5% wyrywa, a 95% zostawia, co? Pzdr, Damian Nie wiem czy jestem w większości ale mam nie wyrwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 30.06.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 U mnie wyrwane i żadnych śladów ani ran... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 też mam wyrwane, w cenie tynkowania , śladów czy nierówności nie ma za to w piwnicy powiem Ci że ocynkowane narożniki tynkarskie od wilgoci puściły rdzę w kilku miejscach, co oczywiście nie ma miejsca na parterze ani poddaszu, czyli rdzewieć mogą tylko zależy to od miejscowych warunków (przede wszystkim podwyższona wilgotność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 01.07.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Ja mam wyrwane na mokro, śladu nie ma, ryzyka rdzy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 01.07.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 u mnie wyrywali na mokro i nie widać żednych śladów. A widziałem rdzawe ślady w tynkach gipsowych na kilku robotach Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.07.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Przy tynkach gipsowych takie listwy wyrywa się bezwzględnie bo warstwa ocynku może nie by wystarczającym zabezpieczeniem przed korozją. Ale tynki cementowo wapienne to nie gipsowe i stal w tych tynkach nie koroduje, no chyba że będzie to powcina czy łazienka ze słaba wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.07.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Czesc tynkow tradycyjnych, czesc gipsowych, po okolo 6 mesiacach ,wszystkie narozniki pod tynkem gipsowym skorodowaly.W pomieszcczeniach gdzie byly tynki tradycyjne, brak widocznych sladow rdzy, ale dla proby odkulem jeden i okazalo sie, ze w miejscach w ktorych naroznik byl przyklejony na placki chyba gipsu, byly ogniska korozji. Tak wiec wszystkie narozniki w domu zostaly wymienione na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts