Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwy tynkarskie - wyrywac w koncu czy nie?

Recommended Posts

Witam

Mam klasyczny problem z listwami tynkarskimi - wyrywac czy nie. Tynki cemenetowo wapienne, reczne. Kupilem iles tam listw w Leroyu, byl jeden rodzaj, wiec pewnie sa to najtansze ocynkowane. Ekipa twierdzi, ze zbudowala juz milion domow i zadnej rdzy nigdy nie bylo. Z kolei kierownik, znajomi mowia zeby listwy wyciagac, bo przy zacieraniu zrywa sie wierzchnia warstwe cynku i tam moga powstawac rdzawe slady. Do tego przy ucinaniu listwy rowniez powstaje miejsce bez ocynku i jest to zrodlo potencjalnej rdzy. Ekipa sie broni recami i nogami przed wyciaganiem - dodatkowa robota za ktora chca kase.

Bylbym sklonny wyciagac te listwy, co wiazaloby sie z dodatkowymi kosztami. Ale - przeciez listwy na rogac rowniez sie zostawia, a chyba sa zrobione z tego samego materialu? Tez je sie przeciez zaciera? Wiec tez mozna niby zedrzec wierzchnia warstwe ocynku? Czym sie zatem rozni listwa narozna od listwy tynkarskiej?

Wiec jak to w koncu jest z tymi listwami? Moglby ktos podsumowac, albo wie ktos dlaczego listwy narozne mozna zostawic bez obawy o rdze, a te listwy tynkarskie to chwast ktory trzeba wyrwac? Czytalem na forum, ale jak to na forum - ile ludzi, ile ekip, tyle partii i teorii :/

Z gory dzieki

Damian

No ale jak wyrwiesz i zaczniesz uzupełniać ubytki po tych listwach to będą się odznaczać poprawki w tynku, no chyba ze robisz później jeszcze jakąś warstwę wykończeniową.

Robie jakas warstwe, ale co do wyrywania - to sie robi na mokro jeszcze, wiec sladu nie powinno byc.

Czy moze potem sa problemy z rownoscia? Ktos ma doswiadczenia?

No i z tego co widze, to jednak nie jest tak jak mi kiero mowi, ze 95% wyrywa... zaraz sie okaze, ze tylko 5% wyrywa, a 95% zostawia, co?

Pzdr,

Damian

Robie jakas warstwe, ale co do wyrywania - to sie robi na mokro jeszcze, wiec sladu nie powinno byc.

Czy moze potem sa problemy z rownoscia? Ktos ma doswiadczenia?

No i z tego co widze, to jednak nie jest tak jak mi kiero mowi, ze 95% wyrywa... zaraz sie okaze, ze tylko 5% wyrywa, a 95% zostawia, co?

Pzdr,

Damian

Nie wiem czy jestem w większości ale mam nie wyrwane :)

też mam wyrwane, w cenie tynkowania :), śladów czy nierówności nie ma

za to w piwnicy powiem Ci że ocynkowane narożniki tynkarskie od wilgoci puściły rdzę w kilku miejscach, co oczywiście nie ma miejsca na parterze ani poddaszu, czyli rdzewieć mogą tylko zależy to od miejscowych warunków (przede wszystkim podwyższona wilgotność)

Czesc tynkow tradycyjnych, czesc gipsowych, po okolo 6 mesiacach ,wszystkie narozniki pod tynkem gipsowym skorodowaly.

W pomieszcczeniach gdzie byly tynki tradycyjne, brak widocznych sladow rdzy, ale dla proby odkulem jeden i okazalo sie, ze w miejscach w ktorych naroznik byl przyklejony na placki chyba gipsu, byly ogniska korozji.

Tak wiec wszystkie narozniki w domu zostaly wymienione na nowe