Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Propan tańszy od gazu ziemnego?

godul1

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzmy - 2,22 zł/litr.

Poczekajmy jednak 4 - 8 tygodni, wówczas będziemy bliżej rzeczywistości.

No i mamy koniec czerwca, początek lipca, nawet taniej detal niż 2.22 brutto:)

Trzeba jeszcze przekonać niektórych do zamrożenia gotówki na początku lata, żeby zimą było taniej. A to już takie proste nie jest:P

No i mamy koniec czerwca, początek lipca, nawet taniej detal niż 2.22 brutto:)

Trzeba jeszcze przekonać niektórych do zamrożenia gotówki na początku lata, żeby zimą było taniej. A to już takie proste nie jest:P

Zamrażają gotówkę wszyscy użytkownicy paliw stałych, łacznie z kominkowcami /sezonowanie/. Przecież nie kupują w styczniu.

Z gazem ziemnym poczekajmy. Zostały wznowione negocjacje URE - PGNiG w sprawie kolejnej podwyżki w tym roku.

Nadwyżka żle oszacowanego zużycia prądu została mi zwrócona po 6 miesiącach w kolejnym szacunku.

PS.

Przyroda wykształciła pewne zachowania. Zbiera się wtedy kiedy jest /najtaniej/. Całe szczęście pewne nośniki daje się magazynować.

No to stało się.

Propan w tym sezonie nie podrożał. Przy dzisiejszej cenie wychodzi, iż ogrzewanie propanem jest o ok. 10% droższe od gazu ziemnego /patrz dane przekazane przez odyseuszek/.

Wolny rynek i brak monopolu zadziałał pomimo znacznego wzrostu cen ropy i $. Zobaczymy co będzie dalej.

To samo żródło bez dobierania dat do z góry założonej tezy

Ropa 27.06. 2011 - 106,5$

27.06. 2012 - 97,5$

1 USD 1.07.2011 - 2,73 PLN

1.07.2012 - 3.37 PLN

Czyli w porównaniu z cenami rok temu

ropa tańsza o 8%

dolar droższy o 23%

Cena rynkowa propanu rok do roku bz.

Energia elektryczna - ?????

GZ50 - ?????

Poczekajmy co będzie dalej.

PGNiG wznowiło negocjacje z z URE nt. kolejnej podwyżki cen gazu ziemnego.

PS. Dolar w lipcu 2008 był po 2,05 zł, a ropa w grudniu 2008 po 35$ i co z tego.

Ropa staniała o 20% w ciagu ostatniego miesiaca. Rynek nie reaguje z dnia na dzień.

Tezą mojego wpisu jest działanie rynku na cenę propanu co nie ma miejsca w przypadku prądu i gazu ziemnego tudzież czarnego złota. Nawet gdyby dolar kosztował 2 zł nie sądzę aby cena tych nosników spadła o 40%. To tyle i tylko tyle.

Już nic nie rozumiem.

To w końcu o ile jest droższy dolar rok do roku? Horyzontalnie?

I proszę nie naginaj danych.

Propan 1,85 zł/litr /a nawet taniej - patrz link na który się powołujesz/ x 200 litrów + 12 zł opłaty stałej = 382 zł.

Odyseuszek /przepraszam za ciągłe powoływanie się/ podaje cenę 335 zł to raptem 47 zł zł różnicy, czyli 12% taniej.

Cenę propanu możesz przyjąc nawet 3,6 zł/litr + opłatę za dzierżawę zbiornika 160 zł kwartalnie. O takich też słyszałem.

Przestaję nabijać licznik dyskusją przy braku odniesienia się do meritum.

Nie jest moim celem osiagnięcie rekordu wpisów.

Propan jako jedyny/?/ z nośników energii nie podrożał /staniał?/ w ciągu roku, bo ceną rządzą prawa rynku, nie jest regulowana i obarczona garbem zw. zaw., polityką. Taniej sprzedają koncerny swoim dzierżawcom zmuszone do tego przez wzrastającą konkurencję i świadomość użytkowników. c.b.d.o.

Nawiasem mówiąc - za Pulsem Biznesu: „Ropa może stanieć do 16 USD”. Czy w związku z tym będę płacił mniej za prąd?

Koniec. Ende. Fine. Fin. The End.

Prowokujesz z powodu letniej kanikuły.

To słucham: - Jakie poważne inwestycje w porównaniu z GZ50 wymaga instalacja na propan? Pomijam posiadacza działki z rurą gazową biegnącą wzdłuż płotu. Jakie są opłaty stałe w przypadku własnego zbiornika?

Proszę o kalkulację podłaczenia do GZ50 gdy rura przebiega np. 50m od granicy działki.

PS. Celowo stawiam pytania, aby nie pozbawiać możliwosci odpowiedzi:).

• 3 months później...

Troche odświeżę temat.

teraz sam stoję przed możliwością zmiany z propanu na ziemny i po przeczytaniu wątku zastanawiam się czy będzie to dobre rozwiązanie.

Mam butlę na własność, latem 2012 zatankowałem gaz po 1,67 brutto, obecnie jest po 2,23zł brutto.

Czy ktoś robił przesiadkę z propanu na ziemny i czy może wypowiedzieć się jakie ma teraz koszty?

• 2 weeks później...
Jakim cudem ten kalkulator wyliczył cenę przy takich danych

"gaz ziemny - 0,0952 - GJ/m3

propan - 0,0240 GJ/l"

jakim cudem przy takiej samej cenie 1m3 i 1 l

Nie bardzo 'chwytam" do czego odnosi się Twój wpis.

Prawidłowe dane to /ciepło spalania/:

Gaz ziemny - 0,034 GJ/m3

Propan - 0,024GJ/l

Troche odświeżę temat.

teraz sam stoję przed możliwością zmiany z propanu na ziemny i po przeczytaniu wątku zastanawiam się czy będzie to dobre rozwiązanie.

Mam butlę na własność, latem 2012 zatankowałem gaz po 1,67 brutto, obecnie jest po 2,23zł brutto.

Czy ktoś robił przesiadkę z propanu na ziemny i czy może wypowiedzieć się jakie ma teraz koszty?

Nie chce Ci sie liczyć?

Wg danych przekazanych na poprzedniej stronie.

1m3 GZ50 kosztuje 2,52zł/m3,

czyli uzyskanie 1GJ z gz50 kosztuje - 74,17zł.

Jeśli Ty płacisz 1,67zł za litr propanu to uzyskujesz 1GJ za 69,58 zł.,

analogicznie przy cenie 2,23zł/litr 1GJ kosztuje - 92,91 zł.

Wyciągnij sobie średnią z tankowań i .... podejmuj decyzję.

Sprawność pieca taka sama.

• 5 months później...

Ja właśnie stoję przed dylematem zmieniać na GZ czy zostać przy propanie. Gaz ziemny mam ok. 10 m od domu ale koszt przyłączenia GZ to ok. 3000 zł + koszty zerwania umowy z Gaspolem ok. 3500 zł:) (zwrot rabatu za wykonanie przyłącza kilka lat temu). Razem to będzie ok. 6000 zł za pozbycie sie butli i oszczędności ok. 10% kosztów wg Waszych wyliczeń. Koszty propanu ostatniej zimy miałem małe bo rzędu 300-400 zł/miesiąc od listopada do kwietnia. W lecie ok. 110-120 zł. Mam system telemetryczny czyli nie kupuję propanu do butli tylko płacę co miesiąc na podstawie wyliczeń gaspolu. Co byście zrobili?

P.S: Poza tym wkurza mnie ta butla przed domem.

Wcześniejsze wyliczenia dotyczyły własnego zbiornika i propanu kupowanego na wolnym rynku w cenach 1,70 - 1,90 zł/litr. Wówczas koszt grzania propanem jest zbliżony do gazu ziemnego / do kilku procent wyższy/.

W Twoim przypadku, mając zbiornik dzierżawiony i rozliczenie miesięczne w m3, płacisz pewnie w okolicach 11 - 12 zł/m3, czyli 2,8 -3,1 zł/litr.

Do tego dochodzi opłata za dzierżawę zbiornika oraz telemetrię. Razem zbierze się z 600 zł rocznie.

Dodając powyższe wyjdzie, w dużym przybliżeniu, że przechodząc na gaz ziemny obniżysz koszty ogrzewania o 30 - 40%.

Aby to dokładniej policzyć musiałbyś podać ceny m3 i dzierżawy zbiornika jakimi obciąża Ciebie Gaspol.

Poczytaj też dokładniej umowę. W niektórych bywa klauzula, że w przypadku podłączenia do gazu ziemnego Gaspol zwalnia z kar za przedterminowe rozwiązanie umowy i opłat za zabranie zbiornika.

Podsumowując.

W przypadku własnego zbiornika można by się zastanawiać czy warto rezygnować z propanu.

Mając zbiornik w dzierżawie i dyktat cenowy dostawcy decyzja wydaje się prosta. No i .... przestanie Cię "wkurzać" biała ozdoba przed domem.

Swoją drogą podziel się z innymi jak udało Ci się zejść do tak niskiego zużycia gazu.

Po przejściu na gaz ziemny zimą opłaty wyniosą 200 - 300 zł/m-c. Rewelacja.

Edytowane przez Greengaz
literówka