klaudiusz_x 01.05.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 jak ktoś ma gaz rurę daleko od płotu i gazownia żąda od niego 15tyś zł dofinansowania to idzie się po rozum do głowy i zmienia rodzaj ogrzewania na tańsze w inwestycji i w eksploatacji U mnie za licznik w granicy 2 lata temu żądali 2k. W sumie za drogo. Po podliczeniu kosztów CO i CWU zwrot nastąpi w stosunku do prądu w 2 taryfie po około 10 latach. Ale po tym okresie pewnie piec padnie i znowu koszty. Gotowanie na prądzie ze względu na czystość nośnika energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Co do propanu.Tym gazem zatankujesz auto na stacji LPG.Propan jest "lepszy" od mieszanki propan-butan. Edytowane 1 Maja 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.05.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) U mnie za licznik w granicy 2 lata temu żądali 2k. W sumie za drogo. Po podliczeniu kosztów CO i CWU zwrot nastąpi w stosunku do prądu w 2 taryfie po około 10 latach. Ale po tym okresie pewnie piec padnie i znowu koszty. Gotowanie na prądzie ze względu na czystość nośnika energii. Wyliczanka jest prosta. Gaz ziemny: 1 m3= 31MJ Przy cenie 1 m3 = 2,3 zł 1 MJ = 0,07 zł Propan. 1 litr = 24MJ Przy cenie 1,85 zł/litr 1 MJ = 0,077 zł Energia elektryczna G11 1 kWh = 3,6 MJ Przy cenie 1 kWh = 0,6 zł 1 MJ = 0,16 zł Energia elektryczna G12 Przy średniej cenie 1 kWh = 0,3 zł 1 MJ = 0,08 zł Sprawności kotłów takie same. Ceny gazu ziemnego, propanu, energii elektrycznej są zmienne i zależą lokalnie od dostawcy, zużycia, opłat stałych. Można podstawić swoje już uzyskiwane lub prognozowane. W dającej się przewidzieć przyszłości gaz ziemny i propan powinny tanieć, energia elektryczna drożeć ale to już raczej wróżenie z fusów. Edytowane 2 Maja 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 03.05.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Co do propanu. Tym gazem zatankujesz auto na stacji LPG. Propan jest "lepszy" od mieszanki propan-butan. ??? na stacji tankujesz mieszanką, nie propanem. na zimę powinna zawierać więcej propanu, bo łatwiej paruje. Energii więcej "z sobą niesie" butan. Nawiasem mówiąc do domu przywożą też mieszankę tylko, że butanu jest mało (z własnego doświadczenia ok 20%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.05.2013 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Do instalacji przydomowych powinien być dostarczany propan techniczny. Zgodnie z normą PN-82/C-96000 zawierać powinien min. 90% propanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.05.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Do instalacji przydomowych powinien być dostarczany propan techniczny. Zgodnie z normą PN-82/C-96000 zawierać powinien min. 90% propanu. zapewne masz rację. ja zawartość propanu szacowałem na podstawie ciśnienia par w danej temperaturze. za każdym razem (2 różnych dostawców) wychodziło mi 80% propanu, ale metoda nie jest dokładna w warunkach domowych. Z drugiej strony Polska to taki kraj, gdzie jak jest możliwość "namieszania" i zarobienia, to się to robi, bez względu na to czy chodzi o LPG, Etylinę ekogroszek czy kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.05.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Fakt.Widziałem już nie działające zimą kotły mimo 25% napełnienia zbiornika. Użytkownik kupił na fakturze propan, a w zbiorniku miał mieszankę propan-butan.Jesienią cieszył się z zakupu o 4 gr/litr taniej, zimą mina zrzedła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duke-R 06.05.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jeszcze raz moje koszty propanu: 11.87zl /m3 i 37 zł opłaty stałej/miesiąc. Jeśli dobrze liczę to wychodzi 2.95 zł/litr czyli drogo. Za okres kwiecien 2012 do kwietnia 2013 zapłacilem ok. 2500zł (+ 1500 zł za drewno), zużyłem ok. 175 m3 propanu. Hmm nie jestem pewien co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.05.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Wartość opałowa propanu wynosi 1 m3 = 91,3 MJZachowując podobne warunki powinieneś zużyć ok. 500 m3 gazu ziemnego. U lokalnego dostawcy gazu ziemnego musisz się dowiedzieć o cenę m3 + opłaty stałe przy tak szacowanym zużyciu i dopiero wówczas porównywać.Jak by nie liczyć powinno wyjść 40 - 50% taniej korzystanie z gazu z rurki w porównaniu z propanem ze zbiornika dzierżawionego w koncernie.Zupełnie inaczej wyglądałoby to porównanie gdybyś korzystał z własnego zbiornika.Wyliczanka kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts