Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong 48 sciana 1W - wszystkie wady

Recommended Posts

Rozwazalem wybudowanie domu w systemie 1W, oczywiscie pod uwage bralem rozpopularyzowany Solbet badz Ytong. Czytalem, czytalem az przyszla zeszloroczna syberyjska zima. Temp zew -20st, temp wew domkow (o ktorych zaraz dopisze) zapewne srednio +20st. Delta temp 40st - pokazna, kluczowa dla eksperymentu, o ktorym mowa za chwile. Znajomy strazak, przywiozl mi na dzialke kamere termowizyjna. No i uruchamiamy to fantastyczne urzadzenie, zaczynamy obserwowac osiedle, kilkadziesiat nowych domkow. Po tym co zaobaczylismy, juz mi przeszlo i nigdy wiecej nie dopuszcze do siebie mysli o budowaniu 1W. Wyraznie widzielismy, jakie sa ucieczki ciepla i jakie problemy stanowia mostki termiczne w domach 1W. Wszystkie ksztaltki U oraz "docieplenia" stropów, wywalaly energie z wnetrza bardzo wyraznie, zaprawa "cieplochronna" tez byla bardzo wyraznie widoczna. Natomiast nowe domki 2 i 3 warstwowe pokazaly klase sama w sobie, jednolita barwa scian i zadnych mostkow.

Tamtego mroznego dnia rozwialy sie moje wszelkie watpliwosci. Dodam jeszcze ,ze fajni sasiedzi bardzo chwalili swoje fajne ekipy budowlane - specjalisci od 1W, pily stabilnie i dokladnie tnace, lasery, zbieracze pylów, najlepsze nowiutkie bloczki, zaprawy swieze z datami waznosci jak nalezy. I co? I gó.....o!Dodam jeszcze, ze zarowno Ytong jak i Solbet, zamieszczaja na swoich reklamach zdjecia budynkow wykonane kamerami termowizyjnymi, ale manipulacja jaka jest widoczna, polega na tym,ze zdjecie sciany 1W wykonane jest przy niewielkiej delta T, miedzy wnetrzem a powietrzem zew, natomiast zdjecie "zle"- zrobiono staremu budynkowi, z niewielkim ociepleniem i przy bardzo duzej roznicy temperatur. Ludzie sa wzrokowcami i lapia sie na te kolorowe fotki.Na polskim rynku pojawila sie masa " opychaczy nowoczesnych materialow budowlanych", ktorzy powymyslali bzdury o " oddychaniu scian" o przenikalnosciach cieplnych okreslalnych w niewiadomo jakich labolatorjach i probuja ludziom wciskac ciemnote. NIestety beze mnie. Wymyslili teorie o tym, ze jak ocieplisz dom styropianem, to sie udusisz - smiechu warte. Dyfuzyjne odprowadzenie wilgoci przez sciane to wartosci rzedu 0.5 - 3 procent wilgoci zawartej w kubaturze budynku w danej jednostce czasu. Otwierajac drzwi na 30sekund, zeby wyprowadzic psa na ogrod, wymienisz tego powietrza wiecej niz sciany budynku przez kilka godzin. A co zrobisz z wilgocia w lazienkach, WC gdzie sciany sa cale w kafelkach, gdzie wtedy jest Solbet i Ytong? ZA WYMIANE POWIETRZA ODPOWIADA WENTYLACJA a nie sciany. Ja na bank robie sciane 2W i takiej decyzji malo kto zalowal. Pozdrawiam

Edytowane przez Ceslav