grillman 12.01.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Grill gazowy ma sporo zalet. Wszystko oczywiście jest kwestią gustu natomiast ja osobiście polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pajęczyna 13.01.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A ja mam Lotus Grilla fajna sprawa jeśli chodzi o grillowanie, bo jest to połączenie zwykłego grilla z wyglądu, a zarazem można grillować w domu bo nie dymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centaur42 21.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja mam gazowy i najszybciej się na nim przyrządza. Za to jedzenie nie do końca mi smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pajęczyna 23.01.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 A co jest nie tak w jedzeniu z takiego grilla? Ja jestem mega zadowolona z mojego, trochę bałam się kupić go bo to jakas chyba nowośc ale warte każdych pieniędzy MocGrilla.pl jest pokazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 19.04.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam, no własnie jak to jest, że niektórzy uważają, że mięso z grilla gazowego czuć zapachem gazu? Myślałem o gazowym, ale proszę o opinię takiego np jak TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.04.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 To czy nie lepiej wynieść kuchenkę gazową do ogródka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 21.04.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 złośliwie i nie w temacie kolego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawik88 25.04.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, no własnie jak to jest, że niektórzy uważają, że mięso z grilla gazowego czuć zapachem gazu? Myślałem o gazowym, ale proszę o opinię takiego np jak TUTAJ osobiście nie uważam, zeby mięso czuć było gazem mimo iż posiadam już jakiś czas grilla gazowego [sPAMER] i jestem z niego bardzo zadowolony. własnie powoli przymierzamy się do jego wyciągnięcia. także lada moment znów będziemy smażyć kiełbaski. warto zauważyć, że są one zdrowsze dla nas niż te węglowe i dużo szybciej się nagrzewaja. ale każdy ma swoje zdanie i wybierze co woli;) Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelka1989 26.04.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 zdunska - ja mam grilla tej marki. I szczerze mówiąc totalnie nie rozumiem tych głosów przeciwnych grillom gazowym, chyba macie złe wyobrażenie na ten temat ;p w sezonie grillujemy bardzo często i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby mięso "śmierdziało gazem" jak to ktoś napisał. komentarza o tym, ze lepiej wynieść na dwór kuchenkę gazową nawet nie skomentuję... ja tam nikogo nie będę namawiać, jak ktoś chce to niech sam się przekona, ale ja, jak do tej pory jestem w 100% zadowolona z zakupu. Sprzęt bardzo dobrze trzyma ciepło, z tych wszystkich, które oglądałam, ma najmniejsze przestrzenie między żeberkami w ruszcie, więc nic mi nie wpada do środka, nawet jak mam jakieś mniejsze kawałki ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.04.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Używałem już sporo grillów,zaczynałem oczywiście tak jak wszyscy od tych supermarketowych najtańszych węglowych,na węgiel drzewny. Potem przesiadłem się na grill gazowy z kamieniami lawowymi a następnie na gazówkę z samą blachą ociekową . Niestety cały czas denerwowało mnie to, że tłuszcz kapie na żar z węgła drzewnego,podgrzewane palnikiem kamienie lawowe, czy osłonięty od góry blachą ociekową palnik. Tłuszcz spalając się dymi, zanieczyszcza trującymi związkami jedzenie znajdujące się nad nim . Taki niedopalony tluszcz oczywiście zmienia też smak tego wszystkiego co akurat grillujemy. Oczywiście można zawinąć folią jedzenie przed grillowaniem, ale to raczej jest pieczenie. Ten smrodek słodkawy czuć z daleka, przechodząc czasem gdzieś czuję to czym raczą się tubylcy przy butelce piwa ,tylko mogę im współodczuć niestety . Więc zacząłem szukać dalej i znalazłem grilla ,który do minimum wyeliminował ten mankament i od 2 lat go używam. Jest to grill z RBS - em w ,którym są 2 palniki katalityczne w pionie po bokach komory i tłuszcz nie ma możliwości kapać na palnik . Rożnica w smaku potraw grillowanych jest kolosalna w porównaniu do tego badziewia: Zdarza się czasem że trafię jeszcze na imprezę grillową, z typowym grillem, słodkim smrodkiem i kapiącym tłuszczem na żar czy na palnik gazowy, ale trudno jest jeść coś takiego, znając smak prawdziwie u grillowanych potraw. Szukajcie grilla węglowego lub gazowego, który poza rusztem, w pionie po jednym lub dwóch bokach ma elementy grzejne. Najlepsze na grilla jest mięso surowe. Supermarkety raczą nas kiełbasami, wędlinami, konserwowanymi azotynem sodu (E250), w czasie grillowania powstają w nich trujące substancje, nie wolno tego grillować, można zjeść na zimno. Nie wolno używać do grillowania mięs peklowanych ani wędzonych, wytwarzają się w nich podczas obróbki termicznej rakotwórcze nitrozoaminy. Jeżeli ktoś już musi to niech to grilluje i je, ale nie dawajcie tego dzieciom. Edytowane 2 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.04.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Najlepsze na grilla jest mięso surowe. Supermarkety raczą nas kiełbasami, wędlinami, konserwowanymi azotynem sodu (E250), w czasie grillowania powstają w nich trujące substancje, nie wolno tego grillować, można zjeść na zimno. Nie wolno używać do grillowania mięs peklowanych ani wędzonych, wytwarzają się w nich podczas obróbki termicznej rakotwórcze nitrozoaminy. Jeżeli ktoś już musi to niech to grilluje i je, ale nie dawajcie tego dzieciom. Tylko że akurat tego nie wbijesz do głowy naszym rodakom . Przez najbliższe dni będzie festiwal grilowania kiełbasek...... potem się ludziska pytają... " Skąd teraz tylu chorych na raka ? " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.04.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Tylko że akurat tego nie wbijesz do głowy naszym rodakom . Przez najbliższe dni będzie festiwal grilowania kiełbasek...... potem się ludziska pytają... " Skąd teraz tylu chorych na raka ? " Bo grillowania uczą nas supermarkety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 08.05.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) osobiście nie uważam, zeby mięso czuć było gazem mimo iż posiadam już jakiś czas grilla gazowego [sPAMER] i jestem z niego bardzo zadowolony... Dzięki! Dobrze, że znalazło się kilka osób broniących gaz bo poczułem się nieswojo, tym bardziej, że czytałem gdzieś wypowiedzi, że produkty cuchną gazem... Rozumiem fanów grilla węglowego, dla których cała otoczka towarzyska rozpalania, dokładani węgla, zadymiania, itp. jest o wiele ważniejsza niż samo smakowanie mięska z grilla. I rzeczywiście są to raczej grillowacze kiełbasek... Mam nadzieję, że nikogo nie urażam tą wypowiedzią, sam korzystałem z węglowych i sam "kiełbasiłem", a obecnie poszukuję rozwiązań bardziej profesjonalnych, zdrowszych, czyli tzw. "dojrzalszych" dla ludzi już w pewnym wieku Poza tym gwarancja 10 lat mówi za siebie, ale ten wskazany przeze mnie ma też markę, więc pewnie ceni się bardziej Stąd pytańko: jaki grill gazowy - podobny do tego TUTAJ ale nżej budżetowy - polecicie? Jest tego sporo -który wybrać? Pozdrawiam! Edytowane 8 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.05.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jeżeli nie potrzebujesz wózka i kółek i nie musi być mocno budżetowo polecam Weber Q100 lub Q120. Tylko szukaj na Allegro lub olx - można za połowę ceny sklepowej kupić. Sam mam Q120, jest to jego 4 sezon i wygląda jak nowy. Na jaki byś się nie zdecydował, zwróć uwagę na naczynie/tackę ociekową. W większości grilli jeszcze nie zdążysz mięsa rozłożyć na ruszcie, a już się przelewa i chlapie wokół tłuszczem... Mój ojciec kupił w jakimś markecie mniej więcej takiego jak w Twoim linku (nie pamiętam czy ma termometr), tylko za tysiąc zł. mniej i też daje radę. Tylko, że ma właśnie tak samo małe naczynie ociekowe i trzeba o tym zawsze pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.05.2016 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) Dzięki! Dobrze, że znalazło się kilka osób broniących gaz bo poczułem się nieswojo, tym bardziej, że czytałem gdzieś wypowiedzi, że produkty cuchną gazem... Rozumiem fanów grilla węglowego, dla których cała otoczka towarzyska rozpalania, dokładani węgla, zadymiania, itp. jest o wiele ważniejsza niż samo smakowanie mięska z grilla. I rzeczywiście są to raczej grillowacze kiełbasek... Pozdrawiam! W grillach węglowych trudniej wyeliminować smrodek,ale też w gazowych w niektórych przypadkach, produkty grillowane mogą śmierdzieć gazem . Powodem tego są badziewne grille, z chińskimi palnikami źle zbudowanymi, niecałkowicie spalającymi gaz ,oraz nawet te lepsze po pewnym czasie użytkowania oblepione tłuszczem. Tłuszcz na palniku zaburza proces spalania gazu,palniki umieszczone pod grillem nie czyszczone, obrastają tłuszczem, który kapie pryska na nie. Generalnie każdy grill trzeba utrzymywać w czystości,stare pozostałości tłuszczu pod wpływem temperatury spalając się śmierdzą potrafią zepsuć, zabić smak grillowanych produktów i nie będzie to smrodek gazu, ale spalonego tłuszczu. Dlatego do grillowania tak ważny jest wybór odpowiedniego grilla,trzeba brać pod uwagę ,jego poprawną budowę, oraz stosowane paliwo . Czystego umytego grilla, z przesmarowanym rusztem trzeba rozgrzać do wyższej temperatury ,dopiero wjeżdżamy tam z mięskiem. Edytowane 9 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 09.05.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Jeżeli nie potrzebujesz wózka i kółek i nie musi być mocno budżetowo polecam Weber Q100 lub Q120... Raczej wózkowy, ale widziałem już wózkowe w cenie ok. 50% tego Broil King (np. portale aukcyjne), pytanie jak z jakością i funkcjonalnością? To grille chyba niezbyt popularne w PL, więc ciężko będzie o referencje i porównania -a może znacie jakieś strony-porównywarki grilli gazowych? W grillach węglowych trudniej wyeliminować smrodek,ale też w gazowych w niektórych przypadkach, produkty grillowane mogą śmierdzieć gazem .... Dzięki! A czy do czystości i jakości palników nie trzeba dodać jeszcze odpowiedniego gazu? Czy do grilla musi być stosowany ten sam "nienaganny zapachowo" gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.05.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Raczej wózkowy, ale widziałem już wózkowe w cenie ok. 50% tego Broil King (np. portale aukcyjne), pytanie jak z jakością i funkcjonalnością? To grille chyba niezbyt popularne w PL, więc ciężko będzie o referencje i porównania -a może znacie jakieś strony-porównywarki grilli gazowych? Funkcjonalnością czego? Wózka nie mam, to nie powiem. Grill ma termometr, regulację płomienia i przycisk do odpalania, więc nie trzeba się bawić w podnoszenie rusztu. I tyle. Wykonany jest bardzo solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.05.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) Dzięki! A czy do czystości i jakości palników nie trzeba dodać jeszcze odpowiedniego gazu? Czy do grilla musi być stosowany ten sam "nienaganny zapachowo" gaz ? Grille gazowe zasila się butlą propan-butan lub propanu.Butle podłącza się pod reduktor,który jest niezbędne do ich prawidłowego używania. Zaletą gazu propan jest jego kaloryczność. Pozytywnie wpłynie to na szybkość rozgrzewania grilla oraz ograniczy zużycie gazu w sezonie. Dzięki temu rzadziej trzeba ją wymieniać. Grill kupiony poza Polską różni się , między innymi średnicą dysz, reduktorem ciśnienia gazu,itd. Korzystanie z grilla , który przystosowany jest do innego ciśnienia gazu niż u nas powoduje, że gaz nie do końca spalamy,wtedy powstają produkty cuchnące gazem. Edytowane 10 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.05.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Witam ponownie, wielkie dzięki za wszechstronne podejście do tematu. Póki co nie zmieniliśmy zdania i jesteśmy na kupnie tego "mini" grilla gazowego Broil King Fiesta, jednak z analizy wynika, że dla niego są drogie akcesoria, np. rożen, itd. Ale widać, że wszystkie inne rozwiązania wózkowe to już większe (3-4 palniki), więc pewnie będzie ta Fiesta i pewnie coś da się zaadaptować z innych grilli - jak macie takie doświadczenia adaptacyjne to b. proszę o info. Co do reduktorów, to mam nadzieję, że sprzedawane w PL grille są dostosowane do reduktorów, pytanie tylko o jakie parametry taki reduktor powinien mieć i czy to jest w specyfice grilla? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.05.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Co do reduktorów, to mam nadzieję, że sprzedawane w PL grille są dostosowane do reduktorów, pytanie tylko o jakie parametry taki reduktor powinien mieć i czy to jest w specyfice grilla? Pozdrawiam!Podałem więcej żeby unaocznić że inne nie pasują. Polska B/P - 37 mbar Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Węgry, Islandia, Łotwa, Litwa, Malta, Holadnia, Norwegia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szewcja, Turcja B/P - 30 mbar Belgia, Francja, Grecja, Irlandia, Włochy, Luksemburg, Portugalia, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania B 28-30 / P 37 mbar Austria, Niemcy B/P - 50 mbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts