Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki grill najlepszy?


pauza

Recommended Posts

No i czar prysł...

Pojechałem, zobaczyłem Broil King Fiesta i nie kupiłem! Odradzam kupowania tego badziewia pod wysoką marką. Przyczyny:

1. dwa pokrętła do gazu, ale 1 palnik niby 2-strefowy, sic!

2. zbiorniczek na tłuszcz to jakiś żart -minimini...

3. ruszt stalowy, a w takim sprzęcie za taką kasę powinien być żeliwny!

 

Zwracam honor koledze agb, gdyż WEBER Q120 to całkiem przyzwoite rozwiązanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i czar prysł...

 

W Leroymerlin byłeś po tego Kinga ?

http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/grille-i-akcesoria/grille-weglowe-gazowe-i-elektryczne/grill-gazowy-fiesta-broil-king,p169291,l195.html

Tam odchudzone "szkapy" sprzedają ,z blaszki kopuła i ruszt z drutu, to niestety musi tak wyglądać.

Supermarkety robią grille podobne do grilli, ale za niższą cenę chcą po prostu zarabiać .:bash:

 

Grill musi mieć ruszt żeliwny i kopułę grubą najlepiej żeliwną ,wtedy szybko nie wystygnie to co leży jak się otworzy grilla .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może dlatego tego grilla nawet nie ma na stronie broil kinga? :p
-zapewne legimityzowana (?) podróba sieciowa!

Czy Q120 nie ma osłon nad palnikiem i czy z tego powodu nie ma problemów z tłuszczem?

W Leroymerlin byłeś po tego Kinga ?
Tak, a przy okazji zobaczyłem co piszczy w trawie i zgadzam się -dziwi mnie jednak tak wiele dobrych komentarzy dla tej Fiesty! Fajne BroilKingi zaczynają się od gdzieś od 2000 zł i są za duże na okazjonalne rodzinne spotkania i no ta cena... Edytowane przez Adaxis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

animuss - jak mam na oku sprzęt ze Szwajcarii, to jak należałoby go adaptować, jaki reduktor? Czy te sprzęty nie mają takich samych palników bez względu na ciśnienia i kraje?

 

Na samym propanie się zgadza tak jak u nas ,czyli butle wyłącznie z propanem bez domieszki butanu.

Wymienić reduktor na inny jest łatwo ,ale co z średnicą dysz w palnikach .

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

agb -masz Webera, tam w wersjach "Q" widzę brak dod. osłony palników, jedynie ruszt jest trochę szerszy nad palnikiem, ale jak widziałem to całkiem nie zabezpiecza przed kapnięciem tłuszczu wprost na palnik i zapalenie się, lub też przytkanie dziurki? Co o tym sądzisz? Widać to TUTAJ że niż zawsze jest to na wprost - jak doświadczenia? Edytowane przez Adaxis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziurki się nie zatykają, tłuszcz się czasem zapali. Ale nie róbmy z zapalonego tłuszczu sprawy rangi dodawania arszeniku do potraw...:rolleyes:

 

Masz otworki od góry tak jak tu?

http://cd8ba0b44a15c10065fd-24461f391e20b7336331d5789078af53.r23.cf1.rackcdn.com/biggreenegg.vanillaforums.com/FileUpload/47/432c0f3a098ded536e8a1ccf373c18.jpg

To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. :lol2:

 

Grille gazowe z palnikami od dołu są wyposażone w daszki tzn. specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu, ale dla celów marketingowych to pofałdowana blacha, do odparowywania skapujących soków. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary.

Dziękuję za takie zapachy,woda bezpośrednio z mięska paruje do góry ,a zapaszek kapiącego spalonego tłuszczu mnie nie interesuje ,już to przerabiałem .:lol2:

 

W prawdziwym grillu wstawia się pojemnik do aromatyzacji jest odpowiednie miejsce dla niego, wlewa się tam różnego rodzaju płyny, takie jak sok jabłkowy, piwo itd..żeby np. nadać wyjątkowy aromat potrawom.

Do tego jest jeszcze możliwość wstawienia do grilla pojemnika na drewienka Smoker Boxa do wędzenia,namoczone drewienka nie przypalają się, a wydobywa się z nich aromat, który nada potrawom z grilla innego koloru, smaku i zapachu.

W takiej konfiguracji to my decydujemy co akurat leży na grillu i z czym to grillujemy lub wędzimy .

W grillach z palnikiem od dołu nie mamy takiej możliwości tłuszcz kapie na palnik i to on decyduje jakiego smrodku się najemy.

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz otworki od góry tak jak tu?

http://cd8ba0b44a15c10065fd-24461f391e20b7336331d5789078af53.r23.cf1.rackcdn.com/biggreenegg.vanillaforums.com/FileUpload/47/432c0f3a098ded536e8a1ccf373c18.jpg

To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. :lol2:

 

Mam dokładnie jak na zdjęciu i niczego nie muszę. Jest dobrze tak jak jest :D Z pojemnikami, drewienkami, itp będę niedługo eksperymentował na węglowym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zainwestowałem w grill gazowy. Kupiłem go z firmy ............ Mogę powiedzieć, że ten grill to cudo. Ma bardzo małe przestrzenie między żeberkami, dzięki temu jedzenie nie spada i lepiej utrzymuje ciepło. Po za tym dno piekarnika pokryte jest specjalną powierzchnią, która jest odpowiedzialna za smak potraw! Tłuszcz skapuje w ten sposób potrawy nie tracą smaku prawdziwego grilla!

 

To zapewne kryptoreklama ...

Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystkie wpisy tego "Tomka" są na ten sam temat...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote=animuss;7142813...To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. :lol2:

 

Grille gazowe z palnikami od dołu są wyposażone w daszki tzn. specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu, ale dla celów marketingowych to pofałdowana blacha, do odparowywania skapujących soków. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary... Obejrzałem Q120 i Q220 i obydwa nie mają tych daszków "aromatyzujących", ale widać, że nad palnikiem są szerokie pasy rusztu tak, żeby nie kapało na palnik!

 

Pytania do znawców tematu:

1. czy ktoś z Was próbował dokładać tam daszek tak, żeby uzyskać namiastkę tego co mają większe grille? Ale pogubiłem się, czy ten daszek ma spełniać rolę osłony palnika (tak jak pisze @animuss), czy jednak jest to coś z rodzaju aromatyzera?

2. jak już zobaczyliśmy te modele, to zgryz, bo wydaje się, że Q120 jest za mały (43x32 cm), a Q220 za duży (54x39 cm). :) -zapomnijmy już o stojaku. chodzi o wielkość rusztu i przestrzeni nad nim. Jak oceniacie te wielkości rusztu w stosunku dla rodziny 2+2, grillowanie dla max 6-8 osób. Widać, że ten większy to już chyba wygoda, ale czy rzeczywiście nei za duży na potrzeby małej rodziny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem Q120 i Q220 i obydwa nie mają tych daszków , ale widać, że nad palnikiem są szerokie pasy rusztu tak, żeby nie kapało na palnik!

Na zdjęciu widać boki palnika oblepione przypalonym tłuszczem, w tym grillu palnik przejął dwie funkcje czyli jest "fetorotyzerem" i palnikiem .:lol2:

 

Sam ruszt osłaniający palnik to mało, ponieważ szerokie pasy chronią palnik tylko marginalnie z góry.

Nie chronią od podciekającego tłuszczu po ruszcie i odprysków kapiącego tłuszczu od ścianek poza tymi pasami.

 

Daszek, dodatkowa ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu ma jeszcze inne zadanie, jest deflektorem palnika ,który rozgrzany podnosi temperaturę w otoczeniu palnika umożliwia to czystsze spalanie gazu,bez dodatkowych zakłóceń pracy palnika przez spadające krople tłuszczu.

 

Grille supermarketowe są pozbawione większości elementów porządnego grilla ,cienkie nóżki z przetłoczonej blaszki,drut, itd.. ale za to na obudowie do jednego palnika potrafią zamocować 2 pokrętła regulacji,to wygląd ma znaczenie,olać jakość. :)

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Daszek, dodatkowa ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu ma jeszcze inne zadanie, jest deflektorem palnika ,który rozgrzany podnosi temperaturę w otoczeniu palnika umożliwia to czystsze spalanie gazu,bez dodatkowych zakłóceń pracy palnika przez spadające krople tłuszczu.

 

Grille supermarketowe są pozbawione większości elementów porządnego grilla...)

Dzięki animuss! Wydaje mi się, że z blachy nierdzewnej można by dorobić taki daszek... -co ty na to?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki animuss! Wydaje mi się, że z blachy nierdzewnej można by dorobić taki daszek... -co ty na to?

 

Jeżeli ktoś ma takie zdolności i wiedzę może próbować, ale najlepszy oryginalny grill, można też próbować coś dopasować z gotowych części np tu

http://www.sklep.dynamic24.pl/aromatyzery

Daszek nie może też zaburzyć pracy palnika musi być w odpowiedniej odległości od dysz .

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś ma takie zdolności i wiedzę może próbować... Daszek nie może też zaburzyć pracy palnika....
Przymierzam się do Q220, więc w nim 2 daszki (palnik jako "U") teoretycznie chyba mógłby być pod samym rusztem wzdłuż dłuższych odcinków palnika, łuk można by na początku olać.

 

Daszek nawet możebyć mocowany od góry, nie zakłócałby chyba pracy palnika -kilka zatrzasków w szczeliny rusztu :) Co Kolega na to? Wtedy na pewno płomień gazowy nie będzie w kontakcie z grillowanymi produktami (daszek osłoni od dołu) oraz wydłuży się czas spływania tłuszczy, więc gotowy... aromatyzer! :rolleyes:

Pytanie tylko o najlepsze rozwiązani/kształty aromatyzerów oraz jakiej grubości blachy nierdzewki potrzebuję?

Edytowane przez Adaxis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...