Adaxis 10.05.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 No i czar prysł... Pojechałem, zobaczyłem Broil King Fiesta i nie kupiłem! Odradzam kupowania tego badziewia pod wysoką marką. Przyczyny: 1. dwa pokrętła do gazu, ale 1 palnik niby 2-strefowy, sic! 2. zbiorniczek na tłuszcz to jakiś żart -minimini... 3. ruszt stalowy, a w takim sprzęcie za taką kasę powinien być żeliwny! Zwracam honor koledze agb, gdyż WEBER Q120 to całkiem przyzwoite rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Może dlatego tego grilla nawet nie ma na stronie broil kinga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.05.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 No i czar prysł... W Leroymerlin byłeś po tego Kinga ? http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/grille-i-akcesoria/grille-weglowe-gazowe-i-elektryczne/grill-gazowy-fiesta-broil-king,p169291,l195.html Tam odchudzone "szkapy" sprzedają ,z blaszki kopuła i ruszt z drutu, to niestety musi tak wyglądać. Supermarkety robią grille podobne do grilli, ale za niższą cenę chcą po prostu zarabiać . Grill musi mieć ruszt żeliwny i kopułę grubą najlepiej żeliwną ,wtedy szybko nie wystygnie to co leży jak się otworzy grilla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 11.05.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Może dlatego tego grilla nawet nie ma na stronie broil kinga? -zapewne legimityzowana (?) podróba sieciowa! Czy Q120 nie ma osłon nad palnikiem i czy z tego powodu nie ma problemów z tłuszczem? W Leroymerlin byłeś po tego Kinga ? Tak, a przy okazji zobaczyłem co piszczy w trawie i zgadzam się -dziwi mnie jednak tak wiele dobrych komentarzy dla tej Fiesty! Fajne BroilKingi zaczynają się od gdzieś od 2000 zł i są za duże na okazjonalne rodzinne spotkania i no ta cena... Edytowane 11 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 11.05.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 ... Polska B/P - 37 mbar Szwajcaria B 28-30 / P 37 mbar animuss - jak mam na oku sprzęt ze Szwajcarii, to jak należałoby go adaptować, jaki reduktor? Czy te sprzęty nie mają takich samych palników bez względu na ciśnienia i kraje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) animuss - jak mam na oku sprzęt ze Szwajcarii, to jak należałoby go adaptować, jaki reduktor? Czy te sprzęty nie mają takich samych palników bez względu na ciśnienia i kraje? Na samym propanie się zgadza tak jak u nas ,czyli butle wyłącznie z propanem bez domieszki butanu. Wymienić reduktor na inny jest łatwo ,ale co z średnicą dysz w palnikach . Edytowane 11 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.05.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 A co to za specjalna powierzchnia jest odpowiedzialna za smak potraw? Swoją drogą śmierdzi to reklamą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 12.05.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ostatnio zainwestowałem w grill gazowy... Co to za marka można więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 12.05.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) agb -masz Webera, tam w wersjach "Q" widzę brak dod. osłony palników, jedynie ruszt jest trochę szerszy nad palnikiem, ale jak widziałem to całkiem nie zabezpiecza przed kapnięciem tłuszczu wprost na palnik i zapalenie się, lub też przytkanie dziurki? Co o tym sądzisz? Widać to TUTAJ że niż zawsze jest to na wprost - jak doświadczenia? Edytowane 12 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.05.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Dziurki się nie zatykają, tłuszcz się czasem zapali. Ale nie róbmy z zapalonego tłuszczu sprawy rangi dodawania arszeniku do potraw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.05.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Dziurki się nie zatykają, tłuszcz się czasem zapali. Ale nie róbmy z zapalonego tłuszczu sprawy rangi dodawania arszeniku do potraw... Masz otworki od góry tak jak tu? http://cd8ba0b44a15c10065fd-24461f391e20b7336331d5789078af53.r23.cf1.rackcdn.com/biggreenegg.vanillaforums.com/FileUpload/47/432c0f3a098ded536e8a1ccf373c18.jpg To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. Grille gazowe z palnikami od dołu są wyposażone w daszki tzn. specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu, ale dla celów marketingowych to pofałdowana blacha, do odparowywania skapujących soków. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary. Dziękuję za takie zapachy,woda bezpośrednio z mięska paruje do góry ,a zapaszek kapiącego spalonego tłuszczu mnie nie interesuje ,już to przerabiałem . W prawdziwym grillu wstawia się pojemnik do aromatyzacji jest odpowiednie miejsce dla niego, wlewa się tam różnego rodzaju płyny, takie jak sok jabłkowy, piwo itd..żeby np. nadać wyjątkowy aromat potrawom. Do tego jest jeszcze możliwość wstawienia do grilla pojemnika na drewienka Smoker Boxa do wędzenia,namoczone drewienka nie przypalają się, a wydobywa się z nich aromat, który nada potrawom z grilla innego koloru, smaku i zapachu. W takiej konfiguracji to my decydujemy co akurat leży na grillu i z czym to grillujemy lub wędzimy . W grillach z palnikiem od dołu nie mamy takiej możliwości tłuszcz kapie na palnik i to on decyduje jakiego smrodku się najemy. Edytowane 13 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.05.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Masz otworki od góry tak jak tu? http://cd8ba0b44a15c10065fd-24461f391e20b7336331d5789078af53.r23.cf1.rackcdn.com/biggreenegg.vanillaforums.com/FileUpload/47/432c0f3a098ded536e8a1ccf373c18.jpg To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. Mam dokładnie jak na zdjęciu i niczego nie muszę. Jest dobrze tak jak jest Z pojemnikami, drewienkami, itp będę niedługo eksperymentował na węglowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ostatnio zainwestowałem w grill gazowy. Kupiłem go z firmy ............ Mogę powiedzieć, że ten grill to cudo. Ma bardzo małe przestrzenie między żeberkami, dzięki temu jedzenie nie spada i lepiej utrzymuje ciepło. Po za tym dno piekarnika pokryte jest specjalną powierzchnią, która jest odpowiedzialna za smak potraw! Tłuszcz skapuje w ten sposób potrawy nie tracą smaku prawdziwego grilla! To zapewne kryptoreklama ... Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystkie wpisy tego "Tomka" są na ten sam temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 14.05.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 [quote=animuss;7142813...To musisz założyć daszki, czyli pofałdowaną blachę nad palnik ciekawie nazywaną aromatyzerem. Grille gazowe z palnikami od dołu są wyposażone w daszki tzn. specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu, ale dla celów marketingowych to pofałdowana blacha, do odparowywania skapujących soków. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary... Obejrzałem Q120 i Q220 i obydwa nie mają tych daszków "aromatyzujących", ale widać, że nad palnikiem są szerokie pasy rusztu tak, żeby nie kapało na palnik! Pytania do znawców tematu: 1. czy ktoś z Was próbował dokładać tam daszek tak, żeby uzyskać namiastkę tego co mają większe grille? Ale pogubiłem się, czy ten daszek ma spełniać rolę osłony palnika (tak jak pisze @animuss), czy jednak jest to coś z rodzaju aromatyzera? 2. jak już zobaczyliśmy te modele, to zgryz, bo wydaje się, że Q120 jest za mały (43x32 cm), a Q220 za duży (54x39 cm). -zapomnijmy już o stojaku. chodzi o wielkość rusztu i przestrzeni nad nim. Jak oceniacie te wielkości rusztu w stosunku dla rodziny 2+2, grillowanie dla max 6-8 osób. Widać, że ten większy to już chyba wygoda, ale czy rzeczywiście nei za duży na potrzeby małej rodziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.05.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Obejrzałem Q120 i Q220 i obydwa nie mają tych daszków , ale widać, że nad palnikiem są szerokie pasy rusztu tak, żeby nie kapało na palnik! Na zdjęciu widać boki palnika oblepione przypalonym tłuszczem, w tym grillu palnik przejął dwie funkcje czyli jest "fetorotyzerem" i palnikiem . Sam ruszt osłaniający palnik to mało, ponieważ szerokie pasy chronią palnik tylko marginalnie z góry. Nie chronią od podciekającego tłuszczu po ruszcie i odprysków kapiącego tłuszczu od ścianek poza tymi pasami. Daszek, dodatkowa ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu ma jeszcze inne zadanie, jest deflektorem palnika ,który rozgrzany podnosi temperaturę w otoczeniu palnika umożliwia to czystsze spalanie gazu,bez dodatkowych zakłóceń pracy palnika przez spadające krople tłuszczu. Grille supermarketowe są pozbawione większości elementów porządnego grilla ,cienkie nóżki z przetłoczonej blaszki,drut, itd.. ale za to na obudowie do jednego palnika potrafią zamocować 2 pokrętła regulacji,to wygląd ma znaczenie,olać jakość. Edytowane 14 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.05.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Polecam:http://www.chefpaul.net/FB/DSC04183s.jpg http://www.chefpaul.net/FB/DSC04181s.jpg ...ten, czteropalnikowy, z opiekaczem i stanowiskiem na garnek (lub brytwannę) model, użyutkuję już czwarty rok, bez żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 15.05.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 ...Daszek, dodatkowa ochrona palników przed zapaleniem się kapiącego tłuszczu ma jeszcze inne zadanie, jest deflektorem palnika ,który rozgrzany podnosi temperaturę w otoczeniu palnika umożliwia to czystsze spalanie gazu,bez dodatkowych zakłóceń pracy palnika przez spadające krople tłuszczu. Grille supermarketowe są pozbawione większości elementów porządnego grilla...) Dzięki animuss! Wydaje mi się, że z blachy nierdzewnej można by dorobić taki daszek... -co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.05.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Dzięki animuss! Wydaje mi się, że z blachy nierdzewnej można by dorobić taki daszek... -co ty na to? Jeżeli ktoś ma takie zdolności i wiedzę może próbować, ale najlepszy oryginalny grill, można też próbować coś dopasować z gotowych części np tu http://www.sklep.dynamic24.pl/aromatyzery Daszek nie może też zaburzyć pracy palnika musi być w odpowiedniej odległości od dysz . Edytowane 16 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 17.05.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Jeżeli ktoś ma takie zdolności i wiedzę może próbować... Daszek nie może też zaburzyć pracy palnika.... Przymierzam się do Q220, więc w nim 2 daszki (palnik jako "U") teoretycznie chyba mógłby być pod samym rusztem wzdłuż dłuższych odcinków palnika, łuk można by na początku olać. Daszek nawet możebyć mocowany od góry, nie zakłócałby chyba pracy palnika -kilka zatrzasków w szczeliny rusztu Co Kolega na to? Wtedy na pewno płomień gazowy nie będzie w kontakcie z grillowanymi produktami (daszek osłoni od dołu) oraz wydłuży się czas spływania tłuszczy, więc gotowy... aromatyzer! Pytanie tylko o najlepsze rozwiązani/kształty aromatyzerów oraz jakiej grubości blachy nierdzewki potrzebuję? Edytowane 17 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.05.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 jakiej grubości blachy nierdzewki potrzebuję? Brak jest też pytania jaki rodzaj "nierdzewki" zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.