Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki grill najlepszy?


pauza

Recommended Posts

Jestem po pierwszym sezonie z grillem gazowym, wrażenia pozytywne, w domu nie wrócę do węglowego. Choć nie używałem zbyt często, to jest wygodniejszy w obsłudze, a smak potraw taki, jak to na grillu, do tego nieco mniej szkodliwy pewnie.

Zerkałem na Landmanna i Campingaz, ale Broil King niewiele odbiegał ceną, więc wybrałem nieco droższy Broil, ale sprawdzony, z dobrą renomą, mogę polecić. O trwałości wielu się wypowiadało, mam nadzieję na długą i bezawaryjną eksploatację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zerkałem na Landmanna i Campingaz, ale Broil King niewiele odbiegał ceną, więc wybrałem nieco droższy Broil, ale sprawdzony, z dobrą renomą, mogę polecić. O trwałości wielu się wypowiadało, mam nadzieję na długą i bezawaryjną eksploatację.

Monarch, Royal czy też inny ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monarch, Royal czy też inny ?

 

Royal 340, na nasze potrzeby domowe aż nadto. Bywali czasami gości w ilości do 10 sztuk, bez problemu obsłużył, nawet parę osób więcej nie czekałoby na pieczyste.

Ryby, warzywa, różne mięska wychodzą soczyście, smacznie, ale do steków to jest prawdziwa bomba. W niedługim czasie uzyskuje 320-330oC i wołowinka skwierczy aż miło, parę minut i gotowe. Gdy w domu atakowałem steki, nadchodził sądny dzień, mimo WM na full i otwartych okien, wyraźnie siwo było w kuchni. Na dworze, pod pokrywą bezboleśnie. Po roku używania, żadnych oznak zmęczenia, poza niedoczyszczonymi czasami żeberkami rusztu:(:rolleyes:, cóż nie zawsze jest czas i chęci.

Polecam gaziaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Royal 340, na nasze potrzeby domowe aż nadto. Bywali czasami gości w ilości do 10 sztuk, bez problemu obsłużył, nawet parę osób więcej nie czekałoby na pieczyste.

Ryby, warzywa, różne mięska wychodzą soczyście, smacznie, ale do steków to jest prawdziwa bomba. W niedługim czasie uzyskuje 320-330oC i wołowinka skwierczy aż miło, parę minut i gotowe. Gdy w domu atakowałem steki, nadchodził sądny dzień, mimo WM na full i otwartych okien, wyraźnie siwo było w kuchni. Na dworze, pod pokrywą bezboleśnie. Po roku używania, żadnych oznak zmęczenia, poza niedoczyszczonymi czasami żeberkami rusztu:(:rolleyes:, cóż nie zawsze jest czas i chęci.

Polecam gaziaka.

 

Czyli, przy 10-12 osobach, nie ma sensu kupowania większego grilla na 4 palniki typu Crown 440 lub coś z wyższej półki Baron 440 lub Signet 340 ?

Chciałem kupić w lipcu ale Pan z Broil King powiedział że jest już po sezonie grillowym (w sensie zakupów sprzętu).

Pewnie kupię wiosnę Royal 320 lub Monarch 320.

Korzystasz z kuchenki gazowej przy grillu (kuchenka boczna) ?

Royal 340 to 2.999 PLN ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli, przy 10-12 osobach, nie ma sensu kupowania większego grilla na 4 palniki typu Crown 440 lub coś z wyższej półki Baron 440 lub Signet 340 ?

Chciałem kupić w lipcu ale Pan z Broil King powiedział że jest już po sezonie grillowym (w sensie zakupów sprzętu).

Pewnie kupię wiosnę Royal 320 lub Monarch 320.

Korzystasz z kuchenki gazowej przy grillu (kuchenka boczna) ?

Royal 340 to 2.999 PLN ?

 

Tak 12 osób posilało się wyłącznie z grilla i dawał radę, bez wyczekiwania, a jeszcze zmieściłbym parę kąsków więcej, jakby była potrzeba. Te duże szafy, to już naprawdę dla kompanii wojska:D, jeśli przewidujesz do 15-16 osób, Royal 340 wystarczy. Zanim goście zdążą zjeść jedno, to już drugie się upiecze, a w zasadzie nie nadążą jeść.

Z tej kuchenki bocznej, nie miałem okazji skorzystać, ale dostałem ją za grosze (w stosunku do bez), to wziąłem. Pewnie będzie się zdarzać odpalanie jej, ale to raczej niekonieczna funkcja, przynajmniej u mnie. W ogrodowej altanie mamy prąd i możliwość dowolnego wyboru. Po raz drugi wybrałbym Broila gazowego, jest ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Grille węglowe są niepraktyczne i wymagają nieustannej kontroli lub ma się przypalone ....

Żartujesz :)

 

@ noc,

Boczny palnik przy grillu jest bardzo przydatny (np do przygotowywania lub podgrzewania sosów)

Doskonałe steki (lub inne potrawy) w kuchni domowej, zrobisz na grillu elektrycznym, ustawionym pod wyciągiem kuchenki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie mam doświadczenie z jedzenia grillowanych potraw. Często są spalone a nie dobrze "ugrillowane". :)

W domu też używam grilla elektrycznego.

Może jak znajdziesz chwilę czasu, kliknij na "link" tutaj:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?328768-Grill-dla-Tomka

... znajdziesz trochę informacji na tematy grillowania a o szczegóły zawsze możesz zapytać w "Kulinariach" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Raczej już się przeterminowało :(

Kiedy napiszę coś nowego to zapewne ponowię coś dla Komtura.

Narazie proszę korzystać bez zobowiązań :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...