mr6319 30.06.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam. mam prośbę o pomoc w takim temacie. Szwagier zakupił sobie małą kawalerkę w kamienicy, jakieś 30m2. Do tej pory był tam piec kaflowy węglowy i terma, a teraz che wymienić na inny który będzie ogrzewał wodę dla kaloryferów. Grzejniki maja być cztery - w kuchni, dwa w pokoju i jeden łazienkowy. Z tego co wiem to chce zostawić termę dla Ciepłej wody. Czy to jest konieczne? Czy można zrobić instalację tak by latem grzać wodę z termy a zimą razem z ogrzewaniem mieszkania? Jaki piec dobrać do takiego mieszkanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.06.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Da się grzać wodę w zasobniku kotłem centralnego ogrzewania. Musiałby wymienić termę na taką, która ma w środku wężownicę do kotła, albo jakoś wykombinować jej podłączenie poprzez zewnętrzny wymiennik ciepła i wywalenie zawora zwrotnego z termy, plus jakiś zawór termostatyczny / mieszający. Wbijcie to mieszkanie do jakiegoś programu typu OZC i policzcie zapotrzebowanie na moc, tak będzie chyba najdokładniej. Jeśli kamienica, to może lepiej ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts