adamkostrzyn 30.06.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam wszystkich serdecznie,Jestem w trakcie sprzątania po powodzi, min. po usunięciu z zalanej piewnicy kotła na paliwo stałe który zakładałem 2 lata temu. Nie jest to mój pierwszy zalany kocioł przez wodę (pierwszym był Vailant olejowy) i postanowiłem przenieść instalacje kotła wraz z buforami(2x750 l), jeśli jest to możliwe - do garażu oddalonego od domu ok. 15 m. I tu mój problem i pytania : Jak to podłączyć i przeprowadzić (pod ziemią), aby wszystko sprawnie chodziło ?Dodam jeszcze że przy okazji chciałbym zmienić piec z Orlan 25 Kw na ogniwo Eko 24 Kw z podajnikiem, ponieważ moje sezonowane 3 lata drewno jest mokre.Jedyny hydraulik w mojej okolicy twierdzi, iż pieca takiego nie da się połączyć z buforami, a tymbardziej przesłać energii na taką odległość bez przynajmniej 50% straty. Dom mój jest z 1938 roku, piętrowy, docieplony 15 cm styropianem, instalacja wewnętrzna bez uszkodzeń, miedziana, grzejnikowa. Czuję się na siłach podłaczyć to wszystko sam, tylko jak ?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.06.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 O kotłowni poza budynkiem było już w kilku wątkach na forum, spróbuj poszukać... Co do 50% strat to hydraulik przesadza. W dobrych miejskich systemach ciepłowniczych gdzie ciepło się przesyła na dystanse kilku kilometrów straty mogą sięgać nawet tylko 10%. Czemu chcesz w ogóle to wywalać z domu wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.06.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie, Jestem w trakcie sprzątania po powodzi, min. po usunięciu z zalanej piewnicy kotła na paliwo stałe który zakładałem 2 lata temu. Nie jest to mój pierwszy zalany kocioł przez wodę (pierwszym był Vailant olejowy) i postanowiłem przenieść instalacje kotła wraz z buforami(2x750 l), jeśli jest to możliwe - do garażu oddalonego od domu ok. 15 m. I tu mój problem i pytania : Jak to podłączyć i przeprowadzić (pod ziemią), aby wszystko sprawnie chodziło ? Dodam jeszcze że przy okazji chciałbym zmienić piec z Orlan 25 Kw na ogniwo Eko 24 Kw z podajnikiem, ponieważ moje sezonowane 3 lata drewno jest mokre. Jedyny hydraulik w mojej okolicy twierdzi, iż pieca takiego nie da się połączyć z buforami, a tymbardziej przesłać energii na taką odległość bez przynajmniej 50% straty. Dom mój jest z 1938 roku, piętrowy, docieplony 15 cm styropianem, instalacja wewnętrzna bez uszkodzeń, miedziana, grzejnikowa. Czuję się na siłach podłaczyć to wszystko sam, tylko jak ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Dorzucam do przemyślenia model z ulepszonym palnikiem II-ej generacji tj. Skam-P Premium 25kW firmy Sekom Układ kanałów dymnych górny, a więc łatwe czyszczenie. Wysoka sprawność 87,8% potwierdzona atestem Sterownik w standardzie z PID a za dopłata pełna adaptacja, kolorowy wyświetlacz, czyli PUMA Ruszt awaryjny na którym można później spalić drewno jak przeschnie (np. przepalenie wiosną na sam bojler) Dodatkowy PLUS, jak jest to Kostrzyn w Wielkopolsce, to do producenta tylko 90km. To taki wniosek z podanego nicku, może zbyt daleko idący.... (adamkostrzyn) Co do kotłowni poza domem, często się to zdarza (nowe domy projektowane maja kotłownie pod gaz), należy zainwestować w solidne docieplenie rur a sam kocioł warto zabezpieczyć dodatkowo tzw wężownicą schładzająca na wypadek zagotowania wody czy zamarznięcia instalacji. Choć z drugiej strony jak te bufory po 750L będą w kotłowni, to wężownica zbędna. Warto zaprosić innego instalatora na wizytę i zapytać go o radę. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamkostrzyn 30.06.2010 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Chcę to wszystko wywalić :po pierwsze niestać mnie na tak częstą wymianę pieca,po drugie już mam dosyć wynoszenia 'co kilka lat' praktycznie nowych kotłow zalanych przez podtopienia i lub powódź, nie liczę corocznych akcji pompowania wody z piewnicy. To przemawia za wywaleniem tego, garaż mam 40 cm wyżej, tak że tam takich problemów byc nie powinno.Co do tematów i owszem czytałem, jednakże bardziej interesuje mnie podłaczenie ww kotła do zbiorników akumulacyjnych, lub bezpośrednim podłaczeniem grzejników do pieca. Oczywiście z racji tego iż posiadam już te zbiorniki, laddomat i sterowanie chciałbym to wykorzystać. Tobie Jarecki79 dziękuję za odpowiedź, jest to Kostrzyn ale nad Odrą woj lubuskie, ale zapewne i tak bliżej do serwisu pieca polecanego przez Ciebie niz do Otmuchowa, gdzie produkowane są piece Eko VImaru Orlański. Wezmę pod uwagę twoją propozycje pieca. Pozdrawiam Edytowane 30 Czerwca 2010 przez adamkostrzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts