estella 30.06.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam jestem nowa na forum i jeśli pisze w złym miejscu to z góry przepraszam ale nie znam się na tym zbyt dobrze.Mam pewien problem i nie mam kogo zapytać o rade.Rok temu rodzina przepisała mi 26 arów ziemi ugoru.Moj tato posadzil tam jakies deby a poza tym nic tam nie roslo tylko trawa.Niedawno dowiedzialam sie ze nie daleko mojej ziemi sa budowy jakas firma geodeyzjna z krakowa cos tam kopie i przejechali po mojej ziemi tymi maszynami(zrobili sobie droge przez nia) i zniszczyli te deby.Pytali sie o zgode wczesniejszego wlasciciela (moj wujek) ale mnie o nic nie pytali powiedzieli tylko ze beda płacili odszkodowanie jak tam zadzwoniłam.Moje pytanie brzmi ile wynoszą takie odszkodowania ?i czy nie powinni mnie zapytac o zgode przed wtargnieciem i zniszczeniem ziemi?Jestem wlascicielka od roku wiec chyba gdzies to jest odnotowane.Pozdrawiam i dziękuje z gory za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/144976-odszkodowanie-za-zniszczenie-ziemi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 30.06.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam jestem nowa na forum i jeśli pisze w złym miejscu to z góry przepraszam ale nie znam się na tym zbyt dobrze.Mam pewien problem i nie mam kogo zapytać o rade.Rok temu rodzina przepisała mi 26 arów ziemi ugoru.Moj tato posadzil tam jakies deby a poza tym nic tam nie roslo tylko trawa.Niedawno dowiedzialam sie ze nie daleko mojej ziemi sa budowy jakas firma geodeyzjna z krakowa cos tam kopie i przejechali po mojej ziemi tymi maszynami(zrobili sobie droge przez nia) i zniszczyli te deby.Pytali sie o zgode wczesniejszego wlasciciela (moj wujek) ale mnie o nic nie pytali powiedzieli tylko ze beda płacili odszkodowanie jak tam zadzwoniłam.Moje pytanie brzmi ile wynoszą takie odszkodowania ?i czy nie powinni mnie zapytac o zgode przed wtargnieciem i zniszczeniem ziemi?Jestem wlascicielka od roku wiec chyba gdzies to jest odnotowane.Pozdrawiam i dziękuje z gory za pomoc Chyba? Jeśli dokonałaś wpisu do księgi wieczystej, to nie "chyba" tylko na pewno... A jeśli nie, to jak niby mieliby cie odnaleźć? Jeśli w KW jako właściciel figuruje wujek, to tylko jego zgoda była im potrzebna. Wysokość odszkodowania za drzewa ustala rzeczoznawca, zażądaj (pisemnie) takiej wyceny od sprawcy szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/144976-odszkodowanie-za-zniszczenie-ziemi/#findComment-4180703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 01.07.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 KW nikt nie sprawdza. Patrzą na ewidencję gruntów. Jednocześnie przypominam, że obowiązkiem właściciela działki jest zgłaszać wszelkie zmiany w ewidencji gruntów ( np. zmianę adresu zamieszkania). Dlatego często ludzie mają pretensje, że nie są zawiadamiani o jakieś sprawie toczącej się, a zawiadomienia idą na stary adres zamieszkania, który figuruje w ewidencji gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/144976-odszkodowanie-za-zniszczenie-ziemi/#findComment-4180997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estella 03.07.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Dziękuje za odpowiedz.Dokonałam wpisu do KW oraz nie zmieniałam miejsca zamieszkania od zeszłego roku.Do 3 tygodni maja do mnie zadzwonić i umówić się na wycenę szkody. Nie chce tylko żeby mnie zbyli byle czym dlatego ciekawi mnie ile mniej więcej można za takie szkody dostać i czy można podbić cenę faktem ze mnie nie zapytali o zgodę bo to ja widnieje jako właściciel w KW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/144976-odszkodowanie-za-zniszczenie-ziemi/#findComment-4184155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts