Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO zrobić z klepiskiem na poddaszu ??

Regips

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuje sobie zrobic podłoge na poddaszu. Jest tam takie coś z gliny ( własciwie to nie wiem co to jest). Wyglada jak klepisko. Po prostu glina, dośc twarda i co by to rozwalic trzeba to skuć (może nie młotem pneumatycznym ale łopata tego nie zbierze :) )

W kazdym bądź razie chciałem na to dac płyte OSB a potem w przyszłsoci panele. Nie moge też zrobic tam wylewki bo mi sie sufit u babci zawali, jest to dom drewniany i wylewka raczej niet.

Tylko teraz nie wiem czy moge na to dać płyte (znaczy nie bezpośrednio bo to krzywe jest ) ?? Moze jakiś stelaż drewniany, wypoziomować i miedzy ten stelaż jakies ocieplenie przy okazji. NIe wiem jak to rozwiązać. Kumpel znowu mówił cos o styropianie ale chcial tą gline zebrac. chciałbym uniknąc sciągania tego badziewia.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Przy ozkazji pokoik ma być na sypialnie :)

Wyrzuć w całości ocieplenie. Przygotuj płaszczyznę pod płyty OSB przytwierdzając do belek stropowych listwy drewniane o równej krawędzi. Jako ocieplenie możesz zastosować styropian lub wełnę ułożoną na folii . Przytwierdż do "wypoziomowanych" belek stropowych płyty OSB.................... Wymiana ocieplenia odciąży nieco strop co pozwoli bezpiecznie zainstalować płyty OSB i panele. Stare stropy przyzwyczajone są do swojego obciążenia i wszelkie większe zmiany odbiją się niekorzystnie na suficie poniżej. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Nie hce zakładac drugiego tematu.

Wyszlo tak ze pod polepem są deski. W dobrym stanie, całkiem równe nawet poziom jest. Deski są na legarach i od spodu jest tak samo.

Tych desek akurat nie za bardzo chciałbym ruszac, bo nawet jak wytne to mi i tak jeden legar po sciana wychodzi :). Legary są co jakieś 70 cm. Dom to troche drewna, troche cegły (sciany nośne).

i teraz na te deski da rade walnac od razu płyte osb ?? Czy jednak stelaż zrobić i dopiero dac płyte.

I gdzieś wyczytałęm ze mozna tez dawać cieńszą płyte ale dwa razy i przybijac na zakładke.

Czy potrzebne sa jakieś folie paropszpuszczlne, ocieplenie czy nie sa konieczne. Pod tym pomieszczeniem jest zwykły pokój.

Pokój to ma byc sypialnia, bedzie tam łóżko i moze komputer, jakaś szafa.

Dziękuje za odpowiedzi:)

Przy pomocy szlifierki lub struga usuń wszelkie zgrubienia wystające ponad płaszczyznę istniejącej podłogi. Następnie przytwierdż za pomocą wkrętów do drewna płytę OSB. W Twoim przypadku korzystniejszym rozwiązaniem będzie ułożenie dwóch cieńszych warstw gr 2 x 10mm z przesunięciem, co bardziej zespoli płytę podłogową a jednocześnie ją uszczelni. Powyższe uszczelnienie jak i brak różnicy temperatur pozwala na zrezygnowanie z instalowania folii. Rozważ zainstalowanie izolacji akustycznej. Pozdrawiam.