Regips 01.07.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam. Potrzebuje sobie zrobic podłoge na poddaszu. Jest tam takie coś z gliny ( własciwie to nie wiem co to jest). Wyglada jak klepisko. Po prostu glina, dośc twarda i co by to rozwalic trzeba to skuć (może nie młotem pneumatycznym ale łopata tego nie zbierze ) W kazdym bądź razie chciałem na to dac płyte OSB a potem w przyszłsoci panele. Nie moge też zrobic tam wylewki bo mi sie sufit u babci zawali, jest to dom drewniany i wylewka raczej niet. Tylko teraz nie wiem czy moge na to dać płyte (znaczy nie bezpośrednio bo to krzywe jest ) ?? Moze jakiś stelaż drewniany, wypoziomować i miedzy ten stelaż jakies ocieplenie przy okazji. NIe wiem jak to rozwiązać. Kumpel znowu mówił cos o styropianie ale chcial tą gline zebrac. chciałbym uniknąc sciągania tego badziewia. Byłbym wdzięczny za pomoc. Przy ozkazji pokoik ma być na sypialnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.07.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Wywalić wszystko, dać wełnę.Może będą potrzebne nowe legary i dopiero płytę OSB W starych stropach drewnianych najczęściej stosowaną izolacją była polepa, czyli mieszanina gliny, sieczki i wapna. Teraz mamy wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.07.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Wyrzuć w całości ocieplenie. Przygotuj płaszczyznę pod płyty OSB przytwierdzając do belek stropowych listwy drewniane o równej krawędzi. Jako ocieplenie możesz zastosować styropian lub wełnę ułożoną na folii . Przytwierdż do "wypoziomowanych" belek stropowych płyty OSB.................... Wymiana ocieplenia odciąży nieco strop co pozwoli bezpiecznie zainstalować płyty OSB i panele. Stare stropy przyzwyczajone są do swojego obciążenia i wszelkie większe zmiany odbiją się niekorzystnie na suficie poniżej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regips 11.08.2010 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Nie hce zakładac drugiego tematu. Wyszlo tak ze pod polepem są deski. W dobrym stanie, całkiem równe nawet poziom jest. Deski są na legarach i od spodu jest tak samo. Tych desek akurat nie za bardzo chciałbym ruszac, bo nawet jak wytne to mi i tak jeden legar po sciana wychodzi . Legary są co jakieś 70 cm. Dom to troche drewna, troche cegły (sciany nośne). i teraz na te deski da rade walnac od razu płyte osb ?? Czy jednak stelaż zrobić i dopiero dac płyte. I gdzieś wyczytałęm ze mozna tez dawać cieńszą płyte ale dwa razy i przybijac na zakładke. Czy potrzebne sa jakieś folie paropszpuszczlne, ocieplenie czy nie sa konieczne. Pod tym pomieszczeniem jest zwykły pokój. Pokój to ma byc sypialnia, bedzie tam łóżko i moze komputer, jakaś szafa. Dziękuje za odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.08.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Przy pomocy szlifierki lub struga usuń wszelkie zgrubienia wystające ponad płaszczyznę istniejącej podłogi. Następnie przytwierdż za pomocą wkrętów do drewna płytę OSB. W Twoim przypadku korzystniejszym rozwiązaniem będzie ułożenie dwóch cieńszych warstw gr 2 x 10mm z przesunięciem, co bardziej zespoli płytę podłogową a jednocześnie ją uszczelni. Powyższe uszczelnienie jak i brak różnicy temperatur pozwala na zrezygnowanie z instalowania folii. Rozważ zainstalowanie izolacji akustycznej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts