Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajny domek, szkoda ze w wiekszosci projektow tgo biura architekci zapomnieli o pomieszczeniu gospodarczym. Ja tez bede budowac wedlug projektu tego biura C52-Z rozwaga, oczywiscie bez mzlych przerobek sie nieobejdzie.Nieobawiasz sie troche okien w salonie? dosc kosztowne i ciezko bedzie ci ogrzac salon. Pozd.

dzięki za opinie , w kwesti pomieszczenia gospodarczego mam zamiar podpiwniczyc dom to powinno rozwiązac problem . Jestem totalnym amatorem jesli chodzi o sprawy budowlane ale zdaje sobie sprawe,że podpiwniczenie podraża koszty niestety moja działka jest zbyt stroma i wymyślilem te piwnice , w której od strony wejsciowej do domu umieszcze garaż i pomieszczenia gospodarcze . czy to jest dobry pomysł?jesli chodzi o salon to raczej nastąpi zmiana układu okien "balkoniki" zamienie na większy salon i wstawie normalne okna tarasowe od strony poł. i wszch.

ArchTIM mi nie "leży", nie gustuję w ich projektach. Pionier też mnie zbytnio nie zachwycił. Nawe trudno mi powiedzieć dlaczego. To takie większe mieszkanie blokowe postawione na działce - brakuje tych wszystkich zakątków charakterystycznych dla domku: schowków, garderób, pralni i innych takich. I jeszcze ta wycudaczona część okołosalonowa. Wybrałeś go już tak na 100%?. Może jeszcze sie rozejrzyj.

A ja wlasnie dlatego wybralam projekt tego biura. Mam ograniczone srodki wiec chce postawic domek do 100m2 , a w tak malym domku musze z czegos zrezygnowac, wole z garderoby, spizarni niz z pokoi lub miec klitki. Poreszto projekty te maja prosta nieskomplikowana bryle i wiezbe dachowa co znacznie obniza koszta. Trzeba tez przeciez liczyc sie z kosztami puzniejszego utrzymania domu. Sa ludzie, ktozy porywaja sie z motyka na ksiezyc i pozniej widzi sieniedokonczone budowy, lub mieszkaja tacy inwestorzy cale zycie na budowie. Ja chce tego uniknac buduje to na co mnie stac.

Ale najczesciej nieodpowiadal nam rozstaw pomieszczen. Bedziemy miec ogrzewanie kominkowe wiec kominek mosi byc ustawiony w centralnym punkcie domu. Chcemy miec tez duza lazienke i salon conajmniej 25m, Oraz trzy sypialnie. Dodatkowo salon i taraz mosi byc na tylach domu, bo wiazd mamy od polnocy. A jeszcze dodam ze musi to byc parterowka o nachyleniu max 40%, zgodnie z wz. Jesli masz jakis ciekawy projekt, ktory spelnia te wymagania chetnie go obejrze. My narazie planujemy C52- Z ROZWAGA