jerzy hajkowski 01.07.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 czy ogrodzenie dzialki od strony glownej drogi mozna umiejscowic na samej granicy dzialki/miedzy punktami geodezyjnymi/ czy nalezy je wsunac wglab dzialki i na ile?dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 03.07.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Ja dostałem pozwolenie postawienia ogrodzenia w granicy działki ( miejscu istniejącego starego ogrodzenia). Tylko dla tego że mam szeroką i płytką działkę, 100/19m wcześniej chcieli żebym płot postawił od drogi o 4m. w takim układzie miał bym dom 2 m. od ogrodzenia. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć płot o 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 11.07.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 (edytowane) Podejdz do gminy i zloz wniosek o wydanie warunkow do budowy ogrodzenia od strony drogi (jezeli to droga gminna). Dowiesz czy i ile musisz sie odsunac. Ja musze zachowac odleglosc 6m od osi jezdni.Moja rada dla zaczynajacych budowe to zrobic to jak najwczesniej, gdyz moze to miec wplyw na rozne decyzje jak np umiejscowienie skrzynek z pradem czy gazem. Warunki sa wazne zdaje mi sie przez 2 lata. Edytowane 11 Lipca 2010 przez asasello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 11.07.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ale niby dlaczego mam się odsuwać ,raczej działka jest moja i chce mieć ją wykorzystana w pełni.No chyba ze płot postawie 4 metry od jezdni a przed płotem od strony drogi poustawiam co chce(stare meble ,itp)bo w końcu moja działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 12.07.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Jak gminie się zachce zrobić chodnik to za płot nie musi płacić tylko za ziemię Płot przy samej drodze ma też minusy np: przy odśnieżaniu pługiem, wjazd też jest utrudniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesoly_Romek 12.07.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Dowiesz czy i ile musisz sie odsunac. Ja musze zachowac odleglosc 6m od osi jezdni. Moja rada dla zaczynajacych budowe to zrobic to jak najwczesniej, gdyz moze to miec wplyw na rozne decyzje jak np umiejscowienie skrzynek z pradem czy gazem. Warunki sa wazne zdaje mi sie przez 2 lata. Załóżmy, że gmina powie - odsunąć 6m. Czy jeśli mam już skrzynkę z przyłączem prądu w granicy to będę musiał ją przesuwać w stronę ogrodzenia? W przepisach chyba jest, że skrzynka ma być w granicy, a nie w ogrodzeniu. Docelowo będzie tak, że skrzynka w granicy, a płot 6 metrów dalej. Może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 12.07.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 trochę mnie zdziwiły pomysły odsuwania płotu o np. 6m od granicy ... jest na to jakiś przepis ? od osi ulicy często jest zapis w mpzp, że ma być dom oddalony a nie płot ogrodzenie od ulicy robi się na zgłoszenie .. więc kopia mapy, aby zanaczyć, która to strona .. we wniosku jaki i z czego płot i jeśli przez 30 dni urząd się nie sprzeciwi to robimy u mnie tak to wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 13.07.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 W moim przypadku do zgłoszenia musiałem załączyć opinię zarządcy drogi i dopiero wtedy mogłem złożyć wniosek. Gdzieś czytałem że takie odległości są wymagane w zależności jaka to droga, liczy się od osi jezdni, gminna 6m. jak droga szersza to więcej Mi się udało, ale nie bez nerwówki całe szczęście że facet od dróg był ok. w przeciwnym wypadku musiał bym mieć 6 ar. za płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 14.07.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 W moim przypadku gmina argumentowala koniecznosc odsuniecia sie od drogi planami zagospodarowania gdzie zaplanowali poszerzenie tej drogi. Dostalem warunki na odsuniecie sie 6m od osi jezdni, co w moim przypadku oznaczalo odsuniecie sie z ogrodzeniem o 1m od granicy dzialki. Powiedziano mi ze jezeli tego nie zrobie to gdy beda poszerzac droge wezwa mnie do przesuniecia ogrodzenie wybudowanego niezgodnie z warunkami, dlatego wolalem to zrobic od razu. Przylacz gazu mialem juz wykonany w granicy dzialki i zastanawialem sie co z tym zrobic, z jednej strony nikt mi nie mowil ze musze go przesuwac a przylacz budowala gazownia, wiec jezeli gmina budowalaby droge to wezwali by ich do przesuniecia jej. Z drugiej strony jednak balem sie ze jak skrzynka bedzie stala metr przed ogrodzeniem to ktorejs nocy ktos zjezdzajac z drogi np podczas mijania moglby jej nie zauwazyc i mi ja staranowac. Ostatecznie zdecydowalem sie przesunac skrzynke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 23.07.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 W temacie : http://www.muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/ogrodzenie-zgodne-z-prawem,132_1591.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 19.08.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Tego artykułu szukałem. Dzięki altager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts