jacenty02 01.07.2010 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) WitamJuz wczesniej pytalem specjalistow na forum o sposob jej ukladania. zastosowalem sie do zalecen. uzylem kleju wakol, zrobilem probe.przy probie oderwania tak jak mowiliscie parkiet zrwywa posadzke, wiec trzyma wysmienicie.ogolnie polozylem juz jakies 4 metry bierzace i tu rodza sie kolejne pytania:1.czy musze stosowac dylatacje co 6 metrow jak zaleca producent, poniewaz widzailem sporo parkietow w mieszkaniach (ja rowniez mam mieszkanie) i nikt tak naprawde tego nie stosuje.2.deska ta bedzie sie laczyc z gresem w kuchni i lazience i chcialbym aby nie bylo listew co powinienem zrobic. tzn czy zostawic powiedzmy 2mm szczeliny i wypelnic ja tzw korkiem w tubie? czy musze zrobic wieksza szczeline i dac listwy.3.co zrobic z ta podloga po polozeniu tzn czy ja myc?jezeli tak to czym?czy polozyc na to jakas warstwe wosku, pasty itp.z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 1 Lipca 2010 przez jacenty02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 02.07.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 witamżadnych rad co do tego ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Witam Juz wczesniej pytalem specjalistow na forum o sposob jej ukladania. zastosowalem sie do zalecen. uzylem kleju wakol, zrobilem probe.przy probie oderwania tak jak mowiliscie parkiet zrwywa posadzke, wiec trzyma wysmienicie.ogolnie polozylem juz jakies 4 metry bierzace i tu rodza sie kolejne pytania: 1.czy musze stosowac dylatacje co 6 metrow jak zaleca producent, poniewaz widzailem sporo parkietow w mieszkaniach (ja rowniez mam mieszkanie) i nikt tak naprawde tego nie stosuje. 2.deska ta bedzie sie laczyc z gresem w kuchni i lazience i chcialbym aby nie bylo listew co powinienem zrobic. tzn czy zostawic powiedzmy 2mm szczeliny i wypelnic ja tzw korkiem w tubie? czy musze zrobic wieksza szczeline i dac listwy. 3.co zrobic z ta podloga po polozeniu tzn czy ja myc?jezeli tak to czym?czy polozyc na to jakas warstwe wosku, pasty itp. z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam 1 - Przy podłogach klejonych nie trzeba dawać dylatacji pośrednich, drewno przy zmianach wilgotności jedynie się napręża lub rozpręża. Przy ścianach należy pozostawić tzw szczeliny izolacyjno-montażowe wielkości od 10mm do 15 mm. 2 - Deski przylegające szczytem do podłogi ceramicznej mogą być rozdzielone 1mm szczeliną wypełnioną elastyczną fugą w kolorze drewna. W przypadku przylegania bocznego proponuję wykonać szczelinę 3 mm i wypełnić ją w trakcie montażu paskiem korka. 3 - Producent deski określa sposób i środki konserwujące do swoich produktów, myślę żę DLH posiada takie środki lub wie gdzie je zakupić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.07.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Witam Juz wczesniej pytalem specjalistow na forum o sposob jej ukladania. zastosowalem sie do zalecen. uzylem kleju wakol, zrobilem probe.przy probie oderwania tak jak mowiliscie parkiet zrwywa posadzke, wiec trzyma wysmienicie.ogolnie polozylem juz jakies 4 metry bierzace i tu rodza sie kolejne pytania: 1.czy musze stosowac dylatacje co 6 metrow jak zaleca producent, poniewaz widzailem sporo parkietow w mieszkaniach (ja rowniez mam mieszkanie) i nikt tak naprawde tego nie stosuje. 2.deska ta bedzie sie laczyc z gresem w kuchni i lazience i chcialbym aby nie bylo listew co powinienem zrobic. tzn czy zostawic powiedzmy 2mm szczeliny i wypelnic ja tzw korkiem w tubie? czy musze zrobic wieksza szczeline i dac listwy. 3.co zrobic z ta podloga po polozeniu tzn czy ja myc?jezeli tak to czym?czy polozyc na to jakas warstwe wosku, pasty itp. z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam piszesz parkiet zrywa posadzkę... MÓGŁBYŚ OPISAĆ JAK WYKONAŁEŚ CAŁĄ PRÓBĘ? Jak wygląda zerwana posadzka, jaka jest gruba ta zerwana cześć posadzki? Jak wielki był to element parkietu, który użyłeś do próby? Z jaką mniej więcej siła oderwałeś ten element parkietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.07.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 1 - Przy podłogach klejonych nie trzeba dawać dylatacji pośrednich, drewno przy zmianach wilgotności jedynie się napręża lub rozpręża. Przy ścianach należy pozostawić tzw szczeliny izolacyjno-montażowe wielkości od 10mm do 15 mm. 2 - Deski przylegające szczytem do podłogi ceramicznej mogą być rozdzielone 1mm szczeliną wypełnioną elastyczną fugą w kolorze drewna. W przypadku przylegania bocznego proponuję wykonać szczelinę 3 mm i wypełnić ją w trakcie montażu paskiem korka. 3 - Producent deski określa sposób i środki konserwujące do swoich produktów, myślę żę DLH posiada takie środki lub wie gdzie je zakupić. Pozdrawiam. DLH zaleca również wytrzymałość podkładu (wylewki) na ściskanie 30MPa = 30N/mm2 pod parkiet zakupiony w DLH. Jestem zwolennikiem trzymania się zaleceń producenta. W razie problemów masz lepsze karty w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 03.07.2010 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 piszesz parkiet zrywa posadzkę... MÓGŁBYŚ OPISAĆ JAK WYKONAŁEŚ CAŁĄ PRÓBĘ? Jak wygląda zerwana posadzka, jaka jest gruba ta zerwana cześć posadzki? Jak wielki był to element parkietu, który użyłeś do próby? Z jaką mniej więcej siła oderwałeś ten element parkietu? Jeżeli chodzi o to jak zrobiłem próbę to odwołam się do wątku z przed kilku dni w którym między innymi Ty również uczestniczyłeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162404-Parkiet-Merbau-jak-klei%C4%87-na-korku-czy-bez Grubość zerwanej posadzki to kilka milimetrów i to nie w całej szerokości klepki bo część klepki została nie odklejona i do tego połamała się w strzępy. Żeby ją odklejić musiałem użyć młotka i przecinaka, bo nawet śrubokrętem nie mogłem jej oderwać. Klepka ta była wielkości 30x15 cm.pozdrawiam.Klej i podkład użyte to wakol k400 i podkład wakol d3074.jedyna rzecz która mnie martwi to zużycie kleju.bo schodzi go około 2kg /m2 czy nie za dużo.dodam jeszcze że klej nie wychodzi z pod klepek i jakoś nie widać żeby był go nadmiar pod klepkami po ułożeniu.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 03.07.2010 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 DLH zaleca również wytrzymałość podkładu (wylewki) na ściskanie 30MPa = 30N/mm2 pod parkiet zakupiony w DLH. Jestem zwolennikiem trzymania się zaleceń producenta. W razie problemów masz lepsze karty w ręku. co mam rozumiem przez wytrzymałość wylewki na ściskanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.07.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Jeżeli chodzi o to jak zrobiłem próbę to odwołam się do wątku z przed kilku dni w którym między innymi Ty również uczestniczyłeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162404-Parkiet-Merbau-jak-klei%C4%87-na-korku-czy-bez Grubość zerwanej posadzki to kilka milimetrów i to nie w całej szerokości klepki bo część klepki została nie odklejona i do tego połamała się w strzępy. Żeby ją odklejić musiałem użyć młotka i przecinaka, bo nawet śrubokrętem nie mogłem jej oderwać. Klepka ta była wielkości 30x15 cm.pozdrawiam.Klej i podkład użyte to wakol k400 i podkład wakol d3074.jedyna rzecz która mnie martwi to zużycie kleju.bo schodzi go około 2kg /m2 czy nie za dużo.dodam jeszcze że klej nie wychodzi z pod klepek i jakoś nie widać żeby był go nadmiar pod klepkami po ułożeniu.??? Na podstawie tego co opisujesz posadzka ma wystarczającą wytrzymałość pod parkiet lub deskę z merbau. Zużycie kleju wynika z nierówności posadzki i wielkości montowanego elementu oraz wprawności układającego. Na zużycie patrz w kontekście dokładności przyklejenia desek do podłoża. Sprawdzenie wytrzymałości posadzki, o której pisze Jarekkur jest podstawą rozpoczęcia prac podłogowych, jednak jest to profejonalny pomiar wykonywany przez kilka firm w Polsce. Pozostali fachowcy kładą jak leci czyli na "oko", nawet nie testują posadzki w sposób podany przez Kol.Jarka. Mówiąc krótko jesteś trochę "do przodu". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 03.07.2010 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Na podstawie tego co opisujesz posadzka ma wystarczającą wytrzymałość pod parkiet lub deskę z merbau. Zużycie kleju wynika z nierówności posadzki i wielkości montowanego elementu oraz wprawności układającego. Na zużycie patrz w kontekście dokładności przyklejenia desek do podłoża. Sprawdzenie wytrzymałości posadzki, o której pisze Jarekkur jest podstawą rozpoczęcia prac podłogowych, jednak jest to profejonalny pomiar wykonywany przez kilka firm w Polsce. Pozostali fachowcy kładą jak leci czyli na "oko", nawet nie testują posadzki w sposób podany przez Kol.Jarka. Mówiąc krótko jesteś trochę "do przodu". Pozdrawiam. Tak naprawdę to ty doradziłeś mi tą próbę na jednym ze wcześniejszych postów, z resztą klej i grunt również.jeśli 'jesteś trochę do przodu" oznacza że według Ciebie Drogi Kolego wszystko jest w porządku to tylko Twoja w tym zasługa.Wielkie dzięki!!! a tak na marginesie miałem pewne obawy czy sam układać tą podłogę. teraz kiedy już prawie skończyłem śmiało mogę stwierdzić że to banał i zachęcam wszystkich żeby sami próbowali. Ja nie kierowałem się oszczędnością bo sam parkiet i kleje kosztowały mnie sporo więc nie widzę sensu dlaczego miałbym oszczędzać na fachowcu. Chciałem sam coś zrobić.nie wiem czy wy też macie takie poczucie dumy jak sami coś zrobicie i jesteście z tego zadowoleni. Jak już wszystko skończę i położę listwy zamieszczę parę fotek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.07.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Tak naprawdę układanie układanie podłóg z drewna nie jest tak banalnie proste, ale skoro masz tego efekty to Twój sukces. Miło czytać, ż moje porady dały praktyczny efekt."Spod mojej ręki" wyszło kilkudziesięciu parkieciarzy plus jeden przez internet. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.07.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 co mam rozumiem przez wytrzymałość wylewki na ściskanie ? Po otrzymaniu odpowiedzi z której wynika iż wylewka jest bardzo dobrym podkładem pod Twój parkiet, nie muszę udzielać wyjaśnień o co chodzi z wytrzymałością na ściskanie. Dla dokładności takich prób robi się kilka w różnych miejscach wylewki. Kawałki parkietu mogą być mniejsze 10cm długie x szerokość klepki. Możesz kleić i nie musisz robić dylatacji co 6m ale co 8 powinieneś. Ponieważ nie masz możliwości utrzymać stałego klimatu (20C/50%) w pomieszczeniu. Kleju powinna być taka ilość, która da gwarancję na wyklejenie spodu w 80-100%. Jeżeli nie wyciska kleju przy montażu parkietu to ilość jest odpowiednia. Deszczułka powinna zostać dociśnięta do podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 06.07.2010 01:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Po otrzymaniu odpowiedzi z której wynika iż wylewka jest bardzo dobrym podkładem pod Twój parkiet, nie muszę udzielać wyjaśnień o co chodzi z wytrzymałością na ściskanie. Dla dokładności takich prób robi się kilka w różnych miejscach wylewki. Kawałki parkietu mogą być mniejsze 10cm długie x szerokość klepki. Możesz kleić i nie musisz robić dylatacji co 6m ale co 8 powinieneś. Ponieważ nie masz możliwości utrzymać stałego klimatu (20C/50%) w pomieszczeniu. Kleju powinna być taka ilość, która da gwarancję na wyklejenie spodu w 80-100%. Jeżeli nie wyciska kleju przy montażu parkietu to ilość jest odpowiednia. Deszczułka powinna zostać dociśnięta do podkładu. zaryzykuje i nie bede robil dylatacji nawet co 8 metrow. chce zeby to byla jedna calosc.dodam jeszcze ze parkiet klade poziomo czyli tak ze wezsze krawedzie maja swoja dylatacje przy scianach wiec chyba nie powinno byc problemow.mam nadzieje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts