Zołza 02.07.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 (edytowane) Witam mam ochotę zamrozić kilka przysmaków lata, żeby zimą posmakować, macie sprawdzone metody mrożenia niektórych warzyw i owoców? ja jak do tej pory mroziłam tylko truskawki, wiśnie i maliny, wrzucałam do woreczka, po godzinie w zamrażarce delikatnie wstrząsałam żeby się nie posklejały, a teraz mam sporą ilość zielonego groszku, trochę szczypiorku koperku, czy zielony groszek należy blanszować? a zamrażał ktoś pomidory na zupę, coby zimą pomidorowa nie była z koncentratu? wrzucajcie tu swoje pomysły na to co można mrozić i jak z góry dziękuję Edytowane 2 Lipca 2010 przez Zołza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 02.07.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 truskawki smakują mi bardziej zmiksowane i wtedy zamrożone. Groszek blanszuje, tak jak kalafior, fasolkę, szpinak.Koperek w jakimś opakowaniu po lodach np.upycham łyżką, a potem tą łyżką wydzieram. Mama suszy koper i czasami wydaje mi sie ten suszony bardziej aromatyczny, ale może się mylę.Pomidory na zupę robi tez mama i robi je w słoikach, koncentratowa pomidorówka nie dorasta jej do pięt! Szczaw też robi w słoiczkach. Mrozimy też ogórki na mizerię, bób ( głównie do pierogów bobowo-mięsnych). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4182775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 02.07.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Owoce sezonowe (truskawki,maliny, jagody ) i grzyby mrożę na specjalnej tacce zamrażarki, jak zamarzną przesypuję do woreczka,wtedy są nieposklejane i śliczne Zamrożony pomidor jest obleśny - testowałam nie polecam, natomiast przecier mrozi się świetnie, np w plastikowych pojemnikach. Koper, pietruszkę liść selera, też najpierw rozsypany na tacce,potem przesypany do pojemnika i koniecznie mrozić suchy., tak samo szczaw i szpinak, lecz ten już do woreczków pakuję. Ja mrożę prawie wszystko....dlatego moim marzeniem jest gigantyczna lodówa z olbrzymią komora zamrazarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4183167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.07.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Szpinak,groszek czy kalafior mrożę bez blanszowania.Pomidory-faktycznie już rozgotowane z lekkimi przyprawami (oprócz soli).Mrożę nawet maliny i poziomki-umyte,prosto z krzaczka-potem je lekko wstrząsam aby się rozlepiły.Fasolka szparagowa też na surowo.Dynia w postaci przecieru jak pomidory.Papryka drobno pokrojona,surowa do zupy lub podduszona z cebulą.Oj,dużo by wymieniać....Boższ..ja mrożę nawet mleko i starty ser żółty do zapiekanek czy pizzy:(-ale to już nie warzywo ani owoc;) Ogólnie nawet jak się coś jednak zlepi to po wyjęciu z zamrażalnika jak nie pieprznę tym o ziemię....od razu mam cząstkę do wykorzystania odtłuczoną Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.07.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 ser tak, zupy tak,ale mleko no pacz pani na to nie wpadłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.07.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Jak boni dydy! mleko potem hyc,do gara z małą ilością wody i na małym ogniu po chwili mam ciepłe mleczko ;)polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.07.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Jak boni dydy! mleko potem hyc,do gara z małą ilością wody i na małym ogniu po chwili mam ciepłe mleczko ;)polecam Ale po co? Tzn. po co zamrazac mleko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 04.07.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Pamiętam, dawno temu, matka mojej koleżanki na wsi też mroziła mleko. Było to mleko od krowy, którą mieli, a krowy przez (chyba) miesiąc przed wycieleniem nie dają mleka. A Iza pewnie w ramach rezerwy mrozi mleko na tzw czarną godzinę, tak jak moja mama chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.07.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Nie, no chleb to ja tez mroze - kupuje od razu kilka bochenkow, jeden zostawiam na "wierzchu", reszta do zamrazarki (nie trzeba codziennie do sklepu latac),ale mleko ma przeciez dlugi termin przydatnosci do spozycia ( u nas kupuje sie cala zgrzewke), wiec nie ma potrzeby go mrozic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Nie, no chleb to ja tez mroze - kupuje od razu kilka bochenkow, jeden zostawiam na "wierzchu", reszta do zamrazarki (nie trzeba codziennie do sklepu latac), ale mleko ma przeciez dlugi termin przydatnosci do spozycia ( u nas kupuje sie cala zgrzewke), wiec nie ma potrzeby go mrozic. A bo uhate mleko kupujesz, to fakt termin do 2016 roku, ale takie świeże to po 2 dniach już się kwasi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4184916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 04.07.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Ja również mrożę wszystko co mi "ogród i sad daje" - i mam do tego zamrażarkę szufladową wielkości lodówki (spełnione marzenie). Jednak groszek, fasolkę, kalafior, brokuły i szpinak - wolę zblanszować, bo potem smaczniejsze. Aha grzybki też, ale bardzo krótko - właściwie tylko żeby piach zszedł. Uwielbiam paprykę mrożoną - kroję w paseczki i myk w woreczki. No i owoce wszelakie - truskawki, poziomki, jeżyny, malino-jeżyny, nawet wiśnie i czereśnie pestkowane i nie (zależy czy mam czas). Mizeria pierwsza klasa. Dynia starta na tarce do placków lub ciasta też. Cukinia, patisonki, itp. Koncentraty to w słoiki robię ale czasami żeby mi się taki ze sklepu nie zepsuł to zamrażam go ponakładanego w pojemnik do lodu i jak gotowe to takie kulki do woreczka, a potem do zupki. Koperek i pietruszka - obowiązkowo w słoiczkach trzymam, bo inaczej cała zamrażarka pachnie koperkiem, nawet truskawki Potem w zimie otwieram sobie kolejno szuflady i wtedy decyduję co zrobić na obiad lub z czym upiec ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4185275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.07.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Mleko kupujemy od krówki.Ściągam z niego śmietankę,z której potem robię masło.Mleka spożywamy sporo bo i do kawy i zup mlecznych.W takim układzie zamrażam nadwyżki po to aby było na czarną godzinę tzn.gdy zapomni się o tym,że mleka brak.Zdarza mi się ugotować zbyt dużo ryżu i wtedy tak se postoję,pomyślę a potem wkładam łeb do zamrażalnika i grudę mleka dodaję do ryżu i cześć pracy:)Potem tylko siedzę i zbieram owacje :)Dodam,że część mleka idzie również na kwaśne i twaróg.Ale ja to baba ze wsi jestem od trzech lat;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4185451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 05.07.2010 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 zgadzam się z mrożeniem mleka takiego "od krowy" inne się nie nadaje.... dziekuję za rady, ja na razie nadwyżki niezjedzonego gorszku cukrowego zamrażam, truskawki już też mam zabezpieczone na zimę i paprykę jak stanieje to zamrożę, bo te zimowe ceny mnie dobijają i tu mam pytanie- kroję ją w paski do woreczka i do zamrażarki??? - to wszystko?? a jak robicie przecier pomidorowy do zamrożenia do zupy?chodzi mi o ten ze świeżych pomidorów, bo ja robię tylko jak gotuję zupę i zazwyczaj sitko przepłucze wodą coby resztek nie wyrzucać tylko same pechy i skórę no i wody trochę za dużo mam a chcę to zrobić takiej objętości żeby mało miejsca w zamrażarce zajmowało chleb też zamrażam, kupuję krojony, dzielę na porcje śniadaniowo-kolacyjne, czasami zapomnę wyjąć to potem taki zamrożony do piekarnika,odmrozi się i schrupi, pycha grzybów nie próbuję mrozić, mnie najbardziej smakują suszone ze śmietanką do mięska... ach, zjem chyba śniadanie bo się głodna zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4185745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.07.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Paprykę - tak - tylko kroję i w woreczki, nie gotuję nie blanszuję lubię taką "surową" dodawać do zup, leczo i sosów - gotową już pokrojoną.Przeciery to robię w słoiki i ich nie mrożę.Jedynie te sklepowe jak mi zostaje, bo one strasznie szybko się psują nawet w lodówce.Ale myślę, że taki zagęszczony to można i mrozić w słoiczkach, czemu nie. A grzybki polecam raz zamrozić surowe, a nie tylko suszone(ja mrożę te i te). Zupa grzybowa, czy sos po prostu pachnie lasem, nie ujmując niczego suszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4186917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 co do grzybów, jeśli pieczarka to grzyb to nie mrozić surowych, robią się później papkowate, Mrożę smażone, takich używam do zup sosów, na zapiekanki , pokrojone w plastry,lub starte na grubej tarce,przesmażone na maśle z sola i pieprzem, wkładam do pojemników i do zamrazarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4186924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.07.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Fakt, ale z grzybami jak z wieloma innymi rzeczami - po rozmrożeniu paćka się robi.Ja wypracowałam sobie metodę wrzucania (jeśli się tylko da oczywiście) zamrożonych warzyw do wrzącej zupy, żeby nie miały czasu ściapcieć tylko nabrały jędrności.Mizerię rozmrażam w zimnej wodzie, a truskawki jeśli do ciasta to w ....... gorącej galaretce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4186950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.07.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Pieczarki nawet smakują lepiej przesmażone i zamrożone, zwłaszcza z cebulką... mmmm ale bym zjadła pieczarek do młodych ziemniaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4186953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Pieczarki nawet smakują lepiej przesmażone i zamrożone, zwłaszcza z cebulką... mmmm ale bym zjadła pieczarek do młodych ziemniaczków. o widzisz o cebulce zapomnialam pieprz , sól i cebulka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4186963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.07.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 grzyby (leśne) zamrażam najpierw je czyszcząc ,krojąc i potem wrzucając na wrzącą wodę czekam aż sie zagotują ...potem odcedzam czekam aż wystygna i ...do woreczka . Kiedy potrzebne mozna wrzucic na wrzatek i obgotować ( smakują jak świeże ,ugotowane grzybki ) albo rozmrozic i usmażyć na masełku polecam ....ten sposób jest sprawdzony przeze mnie od lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145031-jak-zamra%C5%BCa%C4%87-warzywa-i-owoce/#findComment-4187031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.