papuch 02.07.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Myślimy nad lekkim zaoszczędzeniem na Veluxach. WIem wiem że powiecie że światło itd. Ale w moim przypadku Veluxy są dodatkowym źródłem światła w pokojach 'użytkowych'- sypialniach. W pokoju nad garażem jest okno w szczycie+ velux, W sypialni syna dałabym 2x velux, w sypialni córy drzwi balkonowe + velux Jedynie w garderobie, pralni i łazience to wyłączne źródło światła -ale tam nie spędzamy dużo czasu prawda (pomijam zaparcia Chcemy wstawić mniejsze veluxy 78/ 120 a nie 140 jak w projekcie. Hmmmmm dobry pomysł czy nie? Bo różnica w cenie jest całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 04.07.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Okno o rozmiar mniejsze to różnica około 100 zł, jeśli jest tych okien mało to nie ma sensu oszczędzać , jeśli jest ich więcej to można się nad tym zastanowić.Ogólnie okna 78x118 to standart , czyli te najczęściej sprzedawane i to wcale nie są małe okna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 06.07.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Ja w ogóle zrezygnowałem z okien dachowych w pokojach w których są też okna (południowe) i to była dobra decyzja. światła jest dość. Z okna w garderobie zrezygnowałem w ogóle. W łazience i tak zazwyczaj włącza się oświetlenie więc wielkość okna nie jest istotna. Generalnie okna dachowe to ostateczność. Problem to przede wszystkim nagrzewanie pomieszczeń przez słońce oraz utrudniona instalacja moskitier. Finanse też są ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 10.07.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 No to mnie podbudowałeś że to nie najmniejsze okna Myślę że na garderobę i pralnie to spokojnie wystarczy. Tam gdzie mają być dwa obok siebie też powinno być dosyć taki rozmiar. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 10.07.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Moim zdaniem to też zależy do stron świata. Ja mam w pokoju nad garażem okna od północy, więc okna dachowe zostawiam tak jak w projekcie 78x140,od wschodu dwa okna obok siebie, w projekcie są nieco oddalone, ale mi się bardziej podoba dwa obok siebie, a od zachodu w garderobie jedno i jednak je zostawię. Są rolety zaciemniające, więc zasłaniasz sobie i masz ciemno w pomieszczeniu (są o różnej przepuszczalności światła).Ja tam wolę trochę większe, ale 120 to i tak nie małe okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 12.07.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Są rolety zaciemniające, więc zasłaniasz sobie i masz ciemno w pomieszczeniu (są o różnej przepuszczalności światła). Ja tam wolę trochę większe, ale 120 to i tak nie małe okno. Masz ciemno ale nadal ciepło, jedynym sposobem są zewnętrzne markizy albo rolety. Okna dachowe od strony innej niż północna są zawsze problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts