Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe mniejsze - można czy nie ryzykować?

Recommended Posts

Myślimy nad lekkim zaoszczędzeniem na Veluxach. WIem wiem że powiecie że światło itd. Ale w moim przypadku

Veluxy są dodatkowym źródłem światła w pokojach 'użytkowych'- sypialniach.

W pokoju nad garażem jest okno w szczycie+ velux,

W sypialni syna dałabym 2x velux,

w sypialni córy drzwi balkonowe + velux

Jedynie w garderobie, pralni i łazience to wyłączne źródło światła -ale tam nie spędzamy dużo czasu prawda (pomijam zaparcia ;-)

Chcemy wstawić mniejsze veluxy 78/ 120 a nie 140 jak w projekcie.

Hmmmmm dobry pomysł czy nie?

Bo różnica w cenie jest całkiem całkiem.

Ja w ogóle zrezygnowałem z okien dachowych w pokojach w których są też okna (południowe) i to była dobra decyzja. światła jest dość. Z okna w garderobie zrezygnowałem w ogóle. W łazience i tak zazwyczaj włącza się oświetlenie więc wielkość okna nie jest istotna. Generalnie okna dachowe to ostateczność. Problem to przede wszystkim nagrzewanie pomieszczeń przez słońce oraz utrudniona instalacja moskitier. Finanse też są ważne.

Moim zdaniem to też zależy do stron świata. Ja mam w pokoju nad garażem okna od północy, więc okna dachowe zostawiam tak jak w projekcie 78x140,od wschodu dwa okna obok siebie, w projekcie są nieco oddalone, ale mi się bardziej podoba dwa obok siebie, a od zachodu w garderobie jedno i jednak je zostawię. Są rolety zaciemniające, więc zasłaniasz sobie i masz ciemno w pomieszczeniu (są o różnej przepuszczalności światła).

Ja tam wolę trochę większe, ale 120 to i tak nie małe okno.

Są rolety zaciemniające, więc zasłaniasz sobie i masz ciemno w pomieszczeniu (są o różnej przepuszczalności światła).

Ja tam wolę trochę większe, ale 120 to i tak nie małe okno.

Masz ciemno ale nadal ciepło, jedynym sposobem są zewnętrzne markizy albo rolety. Okna dachowe od strony innej niż północna są zawsze problemem.