Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji

adam84

Recommended Posts

Otrzymałem w spadku stary parterowy domek+poddasze nieużytkowe. Do domu była jedynie wprowadzona woda,zaraz przy ścianie licznik i na tym koniec. Teraz chce zrobić kanalizacje i rozprowadzić wodę. W pomieszczeniu w którym planuje zrobić łazienkę i w pokoju wykopałem dziurę na rurę kanalizacyjną fi 110mm. Wiem że spad powinien wynosić co najmniej 2cm/metr jednak nie więcej niż 15cm. Żeby wyjść z rurą na zewnątrz muszę podkopać się pod lawę czy mogę wykuć dziurę w fundamencie?? Czy muszę robić pion skoro potrzebuje odpływ tylko z parteru?? Bo chciałem na początku rury włożyć czwórnik 50/90/50 i od góry podłączyć WC a po bokach odpływ z łazienki,pralki i prysznica. Jednak co w tym przypadku z odpowietrzeniem??? Prosze o jakieś podpowiedzi

Kanalizacja powinna mieć wentylację wyprowadzoną na dach, z dala od okien.

Jeśli jednak bardzo nie możesz, instalacja nie jest rozległa, a odcinek łączący ją z jakąś normalnie działającą do tej pory kanalizacją nie jest zbyt długi, możesz spróbować zainstalować napowietrzacz gdzieś w łazience.

A i jeszcze jedno: schemat proponowany przez Ciebie jest błędny, odpływy z pralki prysznica itp powinny trafiać do pionu powyżej odgałęzienia kiblowego.

J.

A co z głowną rurą pod ławą czy przebic przez fundament?

Zależy, co po drugiej stronie i jak głęboko. Jeśli kanaliza w ulicy głęboko w ziemi - kop pod ławą, będzie prościej. Jeśli szambo i nie chcesz mieć szamba wkopanego 2m pod glebę - kuj przez ścianę.

J.