Gość 23.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Nie będzie. A jak to ci się będzie trzymać? Poza tym musisz do czegoś przymocować ruszt pod płyty g-k. A folia musi być Anno dobra rada na przyszlosc - nigdy nie mow nigdy bo nie tyle pleciesz bzdury co po prostu sie osmieszasz. Welna moze smialo lezec na ruszcie W sypialniach , pokojach dzieci , holu mozesz smialo pominac folie ( tyle, ze nie wiem po co - oszczednosc znikoma ) To forum, a moze raczej pseudofachowcy zaczyna byc smieszne. Ktos odwiedzil pare hurtowni, popatrzyl jak mu magicy z wyksztalceniem podstawowym ocieplaja poddasze i od razu zaczyna uczyc innych. Pani Anno jeszcze raz j jakie mostki termiczne przy krokwiach, o czym Pani mowi. To moze najlepiej zamurowac wszystkie okna i otwory wejsciowe- tez mostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 23.02.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Bzdury najłatwiej pleść "Gościowi" bo to anonimowo. Proszę przeczytać jeszcze raz wypowiedzi crimsona - tylko na ich podstawie można dostrzec sprzeczność, ewentualnie brak jakiś dodatkowych informacji. O mostkach mówiłam wówczas, gdyby łaty były przybijane wzgłuż krokwi (wys. krokwi 16, gr, wełny 20) i w związku z tym na całej długosci nie ocieplone. Ale nie o to chyba chodziło crimsonowi - chociaż to drugie rozwiązanie bardziej skomplikowane i pracochłonne. Ale po co ja to piszę, przecież na forum są sami budowlańcy z wykształcenia a nie setki "budujących" z bogatym doświadczeniem!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 O mostkach mówiłam wówczas, gdyby łaty były przybijane wzgłuż krokwi (wys. krokwi 16, gr, wełny 20) i w związku z tym na całej długosci nie ocieplone. Ale nie o to chyba chodziło crimsonowi - chociaż to drugie rozwiązanie bardziej skomplikowane i pracochłonne. Przeciez napisal wyraznie miedzy krokwie o gr 16 cm daje welne 20a wolna przestrzen ( krokwie ) ociepla 5 cm - do pow. welny 20.I wcale nie jest to zle rozwiazanie ani bardziej pracochlonne.Coby odpowiadac ludziskom w ten sposob, ze nie to nie bedzie dobrze a musi byc tak i tak ( Twoja wypowiedz),, Czeba napierw ,,dobrze czytac wypowiedzi innych forumowiczow. A z ta animowoscia to czy bedziesz mnie znala jak sie zaraz zalogujez nickiem np. wkurwiony forumowiczami z 10 0000 bezsensownych wypowiedzi. Albo zle przeczytalas jego wypowiedz albo walisz bezsensowne odpowiedzi- odwracajac teraz pyte do gory jajami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 23.02.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Gościu, jeśli forum cię wkurza, to nie zaglądaj tu.Dano ci chyba rozum i wolną wolę(chyba,że nie brałeś)A jak już tu zaglądasz to zachowuj sięAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 23.02.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Gościowi - bez komentarza. Poziom wypowiedzi poniżej krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.02.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 IGNOROWAĆ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 24.02.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Jeszcze w kwestii "drut czy sznurek". U mojej mamy na działce jest dzikie wion, które zawieszałem na takim "rusztowaniu" ze sznurka. Sznurek był mocny, w koszulce z przezroczystego, elastycznego plastiku. Mniej więcej co 3 lata trzeba go wymieniać, bo dosłownie zaczyna rwać się w rękach. Fakt, że jest wystawiony na działanie UV i temperatury, ale jednak spadek wytrzymałości jest dramatyczny. Dlatego dla świętego spokoju na wełnę dałbym drut - po co się martwić, że sznurek się zestarzał i urwał, a wełna dotyka do pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crimson 24.02.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Hej Tak sobie czytam i myślę, że to budowanie nerwy mocno nadwątla czasami. Nic to. Ciągnę dalej i proszę Pana Wojtka N o "szersze" wyjaśnienia gwarantowanej wilgoci w przypadku nie położenia paroizolacji. Może jakieś ciekawe artykuły lub linki. Zostaję przy swoim sposobie położenia wełny. Jak mi się uda to zrobię zdjęcia i przedstawię na forum. Tylko ta folia mi nie daje spokoju pzdr C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.02.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 crims,nikt Cię nie namawia byś budował wbrew Twoim przekonaniom. To w końcu Twój dom i Ty będziesz w nim mieszkał. Nie mniej są pewne zasady budowy, które należy przestrzegać, a zasady te wymyślili mądrzejsi niż my.Pamiętaj jednak również o tym, że folia ogranicza także ucieczkę powietrza z pomieszczenia, a tym samym i ciepła. Na początek proponuję:http://www.buildingscience.com/resources/walls/air_barriers_vs_vapor_barriers.htmhttp://www.buildingscience.com/resources/roofs/ceiling_vapor_barrier.htmhttp://www.fcs.uga.edu/pubs/current/B924.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 24.02.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Panie WojtkuWłaśnie ocieplam poddasze (2 pokoje użytkowe). "Ekipa" proponuje zwykłą czarną folię izolacyjną między płyty gipsowe a wełnę. Trochę boję się grzyba o którym wcześniej Pan pisze, dlatego chciałem się upewnić. Proszę uprzejmie mi podpowiedzieć, czy powinienem w opisanym przypadku zastosować folię paroprzepuszczalną, a jeśli tak to proszę również o podanie konkretnego producenta i "modelu". Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.02.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 W żadnym wypadku czarna folia budowlana gdyż nie przepuszcza wilgoci. Efektem mogą być zaparowane okna i spływająca po nich woda. Opóźniacz pary MUSI mieć minimalną paroprzepuszczalność. Proponuję http://szkielet.com.pl/katalog2004/112.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Dziękuję za szybką odpowiedź. Rozumiem że dla moich potrzeb przewidziana jest folia procheck Economy z paroprzepuszczalnością 1,3g/m2/24h. Mieszkam niestety w małej mieścinie i chyba będę miał kłopoty ze zdobyciem tego na lokalnym rynku. Chodzi również o cene. Orientuje się Pan może czy markety typu Castorama handlują folią tego producenta? Nie wiem na jakim poziomie cenowym stoi proponowana folia, czy są jakieś polskie (czytaj tanie) odpowiedniki tej folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.02.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Możesz zamówić telefonicznie - wysyłają za zaliczeniem pocztowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 24.02.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 W żadnym wypadku czarna folia budowlana gdyż nie przepuszcza wilgoci. Efektem mogą być zaparowane okna i spływająca po nich woda. Opóźniacz pary MUSI mieć minimalną paroprzepuszczalność. NIc juz nie rozumiem. Folie pomiedzy plyte a welne (paraizolacyjna) wlasnie daje sie po to by wilgoc nie przedostawala sie do welny. Co opinia to inny sens. Panie Wojciechu, ja zamierzam dac 15 cm pwelny pomiedzy krokwiami a nastepnie 5 cm styr. (ostalo sie a zal wyrzucac.) I wlasnie ten styr bedzie pelnil funkcje foli. Jaki opozniacz pary ma pan na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.02.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Proponuję - poczytaj - http://szkielet.com.pl/wymagania/12.php i dalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 24.02.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 To ja tez dolacze z pytaniem nt ocieplenia poddasza. Dach dwuspadowy z naczolkami po bokach, krokwie 18 cm. Pod blachodachowka folia wysokoparoprzepuszczalna, potem ... no wlasnie, co potem?1) czy 2 cm pustki powietrznej i potem welna szklana 16 cm do wysokosci krokwii, czy tez 2) od razu welna grubosci 18 cm do wysokosci krokwi, bez pustki powietrznej. Na to - w obydwu wariantach laty w poprzek i druga warstwa welny ok. 5 cm. Druga kwestia - dot. wiatroizolacji. 1) Czy wiatroizolacja jest zasadna przy pokryciu dachu blachodachowka bez deskowania? 2) Jesli tak - to czy nalezy wybrac folie laczaca zalety folii paroprzepuszczalnej i wiatroizolacyjnej, czy tez klasc dwie oddzielne folie? Jesli tak, to w jakiej kolejnosci? I czy moge prosic o polecenie takiej folii 2 in 1? Ostatnia sprawa - paroizolacja. W watku tym pojawily sie wskazniki dla takiej folii - miedzy 1.3 a 6 g/m2/24g. Jaka najlepiej wybrac (ze sredniej polki cenowej), zeby pogodzic dobra izolacyjnosc z wystarczajaca paroprzepuszczalnoscia? Moge prosic o jakies nazwy rynkowe tych folii? Dziekuje i pozdrawiam tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.02.2004 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jeżeli masz folię (FWK) naprawdę wysokoparoprzepuszczalną - możesz nie zachowywać szczeliny pomiędzy izolacją cieplną a folią. Zadaniem folii wstępnego krycia (FWK) jest ochrona izolacji cieplnej przed deszczem i śniegem wdmuchiwanym przez wiatr pod pokrycie dachu. Stąd folia jest wymagana. Folię (FWK) układa powyżej izolacji cieplnej. To folia, która posiada właściwości jednostronnego przepuszczania pary wodnej - od dołu do góry. Pozwala to na swobodny przepływ pary wodnej z izolacji cieplnej na zewnątrz. Stąd wymagana jest wysoka paroprzepuszczalność - im wyższa tym lepsza.Jednocześnie, jak wspomniałem powyżej, folia wstępnego krycia (FWK)chroni od góry izolację cieplną przed deszczem i śniegem wdmuchiwanym przez wiatr pod pokrycie dachu, a także przed wychładzaniem izolacji cieplnej przez wiatr. Folia (FWK) winna mieć paroprzepuszczalność w granicach 2000 g/m2/24g lub więcej. Różni producenci różnie nazywają swoje folie dachowe. W sumie chodzi o to samo. Jak to nazywasz 2 w 1.Bodajże tylko Rockwool swoją folię dachową nazywa wiatroizolacją, wprowadzając tu zamieszanie w stosunku do folii wiatroizolacyjnej powszechnie stosowanej na ściany w budownictwie szkieletowym. Link do dystrybutora folii paroizolacyjnej podałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 25.02.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Panie Wojtku - serdecznie dziekuje za nawiazanie do mojego postu. Pozdrawiam wszystkich dachowcow tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.02.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Sznurek czy drut do podwiązania wełny ?Drut nawet ocynkowany po jakimś czasie przerdzewieje i wełna będzie parła na gipskarton, powodując wybrzuszenia. A jak namoknie to się nawet gipskarton oberwie.Tylko sznurek z tworzywa i to małorozciągliwy.Sznurek "murarski" (w kilku kolorach na szpulkach) jest dobry, ale drogi.Dobry i tani jest specjalny do tego celu biały sznurek, tkany z grubszych nitek niż ten "murarski".(Kupowałem w Dawidach na Baletowej Minuszko)A czym ten sznurek przybijać do krokwi ?Brygady domagają sie ocynkowanych papiaków.Przybijane na czole krokwi wyskoczą jak się drewno rozeschnie.Trzeba kupić krótkie gwoździo-wkręty meblarskie (takie wkręty z zaznaczonym gwintem przystosowane do wbijania), które jednak mają zbyt małe łby i trzeba stosować podkładki. Mogą to być krążki z blachy ocynkowanej z otworkiem w środku stosowane jako podkładki pod papiaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crimson 29.02.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Podziękowania dla Wojtka. Szczególnie za strony BSC. Swoją drogą to jakoś nie wpadłem na szukanie "po świecie". Jak widać szkoda. Folię jednak zapodam na stryszek pzdr C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts