tomek_2 12.03.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Blachodachowka (ale jeszcze nie ma dachu tak w ogole - na poczatek kwietnia planuje nadbudowe polaczona ze zmiana dachu; kat nachylenia 37 stopni). Wiem, ze moge welne wykorzystac do ocieplenia stropu. Ale powtorze moje pytanie - czy, gdybym ja zostawil pod skosami majac dodatkowo ocieplony strop, to moze ona miec jakis ujemny wplyw na wentylacje poddasza na przyklad? Czy tez bezzasadnosc ocieplenia tego stryszku tlumaczy pan glownie oszczednoscia na materiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.03.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Jeżeli masz blachodachówkę i folię dachową wysokoparoprzepuszczalną możesz zostawić ocieplenie (moim zdaniem marnując materiał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 12.03.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 FWK bedzie prawdopodobnie Dachowa (paroprzepuszczalnosc 2000 g/m2/24h). Wg producenta mozna klasc izolacje cieplna bez szczeliny powietrznej. Ale - zostawiajac ocieplenie - paroizolacje nalezy usunac z tej czesci, czy tak?I zapytam o jeszcze jedno - jak widzi Pan przedstawiony wyzej pomysl zastosowania welny 20 cm przy krokwiach 18 cm i nadbiciu 2-3 cm lat wzdluznych na krokwie, a potem dopiero lat poprzecznych i polozeniu drugiej warsty welny 5 cm? Czy tez darowac sobie juz ta druga warstwe przy welnie 20 cm? Co zrobilby Pan w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 17.03.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Panie Wojciechu proszę o radę odnośnie ocieplenia ściany szczytowej.Wiem, że raczej się tego unika ale nie wiem kiedy będzie mnie stac na dopieplenie z zewnątrz. Planuję to ocieplić w następujący sposób: płyta gipsowa, folia paroprzepuszczalna, 5cm wełny mineralnej (sztywna, taka jak do ociepleń zewnętrznych), pustka powietrzna 2 cm. Wiem, że między wełną a murem będzie skraplać się para (przesunie się punkt rosy) i planuję zrobić dwa otwory w murze o śr 3 cm w celu wentylacji pustki między wełną a murem. Czy to wystarczy? Czy nie powinienem zrobić większych otworów? Czy to dobra metoda, czy może powinienem dodać jakąś folię między morem a wełną? Może przenikalność takiego muru z cegły nie jest straszna i może lepiej nie ocieplać tego od wewnątrz( tylko czy wtedy dawać folię pod płytę gipsową i wentylować pustkę powietrzem z wewnątrz pomieszczeń czy powietrzem z zewnątrz? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.03.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Najpierw dwa pytania:- czy jest to dom istniejący?- czy poddasze jest (będzie) ogrzewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Oczywiście dom istniejący i to od 200-stu lat. Poddasze zaraz po remoncie będzie ogrzewane. Ściana to cegła 24 cm a od pewnej wysokości 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 17.03.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 powyżej to ja pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 19.03.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 A ja mam jeszcze jedno pytanie. Bo mi ostatnio namieszali w głowie różni fachowcy.Jaka jest granica współczynika paroprzepuszczalności, aby folię można było uznać za wysokoparoprzepuszczalną? Czy folia o współczynniku 1300 jest już wysokoparoprzepuszczalna?Pytam dlatego, że cały czas myślałem, iż przy takiej folii można kłaść wełnę na styk. A tu spotkałem się z innymi opiniami.Jeden z fachowców twierdził, że współczynnik 2000 i powyżej daje możliwość kładzenia wełny na styk. Niższe zaś nie. I trzeba dawać szczelinę.Inni mówią, że nawet 800 i dobra wełna (np. Rockwool, która to wełna podobno nie chłonie wilgoci) wystarczą.To jak to jest? Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Panie Wojtku, proszę się wypowiedzieć, zależy mi na Pana opinii o moim problemie z pierwszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.03.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 dyzmund,poprostu postaw ściankę od środka:- istniejący mur ceglany,- pustaka wentylacyjna 2-3 cm - usuń pionowe spoiny co trzecią cegłę w górnej i dolnej cześci muru. Tu możesz wstawić puszki wentylacyjne firmy Habe.- folia wiatroizolacyjna,- izolacja cieplna grub. 8 cm między słupkami konstrukcji (np. 38 x 89 mm),- folia opóźniacza pary,- płyta gipsowo-kartonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.03.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Gościu,- po pierwsze - który to pierwszy post,- po drugie - śledząc moje posty powinieneś wiedzieć - nie lubię odpowiadać tym, których nie stać na zalogowanie się, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 19.03.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Panie Wojtku. Czy może Pan jednoznacznie odpowiedzieć na moje pytanie dotyczace folii? Bo już sam nie wiem, kto ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.03.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Panie Wojtku - a czy duzym bledem w sztuce byloby wlozenie Unimaty Isover gr. 20 cm miedzy krokwie 18 cm bez przedluzania grubosci krokwii? Kupilem na probe rolke takiej welny i widze, ze rozpreza sie nierownomiernie - 17-22 cm. Jednak lekkie docisniecie jej w niektoych miejscach przy takiej grubosci welny chyba nie pogorszy jej wlasciwosci izolacyjnych na tyle, by wspol. R miala gorszy od welny 18 cm? Co Pan o tym sadzi?FWK bedzie chyba Dachowa fimy Marma. Czy zna Pan te folie i moglby sie o niej wypowiedziec?dziekuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.03.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Marzek,Twój fachowiec ma rację.Tyko folie o dużej paroprzepuszczalności (powyżej 2000 g/m2/24g) mogą przylegać do izolacji cieplnej.Przy niższej paroprzepuszczalności powinieneś zachować pustkę wentylacyjną. Folii o paroprzepuszczalności w granicach 800 g/m2/24g nie powinne być stosowane jako folie dachowe.Folię Roofshield Super prod. szkockiej firmy Proctor o paroprzepuszczalności 2400 g/m2/24g zakupisz "pod nosem" w Otrębusach - http://www.domykanadyjskie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.03.2004 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 tomek_2każde ściśnięcie wełny pogarsza jej izolacyjność cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.03.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Czyli jednak lepszym wyjsciem bedzie zakup welny 18 cm, jak widze. Moze i ta wezme na probe (1 rolka) i zobacze, na ile sie rozpreza. Aha - zapytam, czy zna Pan koszt folii FWK polecanej wyzej przez Pana, dostepnej w Otrębusach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.03.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Niestety, nie znam cen. Proponuję zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 24.06.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Na dachu mamy dachówkę, folię dachową, krokwie 20 cm. W projekcie 20 cm wełny. Jak radzicie ją ułożyć? Jakie zostawić przerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 25.06.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 oSposobie montażu jest dużo tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340 Ja mam ( krokwie 18cm ) 15cm wełny daję między krokwie 10cm pod krokwie pod to ruszt stalowy folia paroizolacyjna i płyty. Dach deskowany papa + blachodachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 25.06.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Dzięki, jakoś mi nie wpadł ten wątek podczas wyszukiwania, thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts