el-ka 25.06.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Samo ocieplenie tylko między krokwie to za mało, nawet jeśli sa tak grube (20 cm). Powstaja mostki na krokwiach. trzeba położyć jeszcze warstę wełny na rrusszcie na krowkiach - jeśli są tak grube to starczy 5 cm - w sumie ppomiędzy 23-25 cm. Niektórzy dają nawet 30 cm, powyżej to już podobno z wyliczeń się nie opłaca. Ja chcę dać 25 cm. W poprzednim domu miałam 15 i nie było rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kagan_sk 26.06.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 witam, a czy dobrym pomysłem jest ocieplenie stropu poddasza nieużytkowego styropianem? Dach mam pokryty Blachodachówką + folia.Poddasze to będzie dla mnie taki strych, więc zamierzałem dać styropian pomiędzy legary a na to płyty OSB.czy to odbry wybór? z góry dzięki za komentarzepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 26.06.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Głupie pytanie laika: czy można dać na ruszt 10 cm wełny, a nie 5 cm? Gdzieś słyszałam, że 10 cm to za dużo, bo będzie kłopot z zamontowaniem do stelaży, ale może jednak jest na to jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaszpar 29.08.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam jestem tutaj nowy i prosiłbym o pewna rade. Rok temu kupiłem domek prawie wykonczony ale zimą pojawił sie problem na poddaszu.Mimo pracy ogrzewania nie było tam za ciepło, ale z braku juz pieniedzy dałem sobie spokój z jakimis remontami. Minęła zima i w pewnym sensie problem zniknął ale latem pojawił się znowu tylko że tym razem było bardzo gorąco.Na dachu znajduje sie dachówka cementowa a miedzy krokwiami jest ułożona wata a pod nia podbita folia potem jest troszeczke przerwy i sa przymocowane płyty g-k. Moje pytanie brzmi co jest nie tak i co musiałbym zrobić zeby to zmienić (naprawic). dziekuje wszystkim za konstruktywne podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.08.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Na dachu znajduje sie dachówka cementowa a miedzy krokwiami jest ułożona wata a pod nia podbita folia potem jest troszeczke przerwy i sa przymocowane płyty g-k. Między dachówką a watą (wełną) musi być : troszeczkę przerwy i folia paroprzepuszczalna (ale nie przepuszczająca wody), chroniąca także watę od wiatru. Od dołu waty folia paroizolacyjna, a nastepnie płyty G_k. Ważna jest także grubość warstwy tej wełny. Może jest zbyt cienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 30.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Głupie pytanie laika: czy można dać na ruszt 10 cm wełny, a nie 5 cm? Gdzieś słyszałam, że 10 cm to za dużo, bo będzie kłopot z zamontowaniem do stelaży, ale może jednak jest na to jakaś rada? Rozumiem ze chodzi o wełnę między stelażem poprzecznie do krokwi ...i mam nadzieję że nie ma przeciwskazań bo sam zamierzam dać 15, a na rynku widziałem wieszaki które umożliwiają nawet 20 cm. Domyślam się że jeżeli może wystapić problem to na skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 10.02.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Głupie pytanie laika: czy można dać na ruszt 10 cm wełny, a nie 5 cm? Gdzieś słyszałam, że 10 cm to za dużo, bo będzie kłopot z zamontowaniem do stelaży, ale może jednak jest na to jakaś rada? Rozumiem ze chodzi o wełnę między stelażem poprzecznie do krokwi ...i mam nadzieję że nie ma przeciwskazań bo sam zamierzam dać 15, a na rynku widziałem wieszaki które umożliwiają nawet 20 cm. Domyślam się że jeżeli może wystapić problem to na skosach. można 10 cm, a biorąc pod uwagę, że krokwie są mostkami cieplnymi, 10 cm pod nimi to teraz właściwie minimum. 15 cm też jak najbardziej - metalowy stelaż spokojnie to wytrzyma. Oczywiście w ekstremalnych przypadkach (duże powierzchnie stropu bez podparcia, ścian itp) można dać gęściej stelaż, ale raczej nie sądzę, żeby ktoś na piętrze miał sobie robić salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Prosciej sie nie da! . Nie dajemy folii paroszczelnej (potrzebna tylko w pomieszcz. uzytkowych: łazienka, kuchnia itp.) Uwaga na zakład folii w kalenicy min 20 cm, i mocowanie gasiora na latach dystansowych. Ahh jeszcze podkladka uszczelniajaca pod gasior. To tyle mam nadzieje ze wam sie cos z tego przyda! pozdrowienia dla dr Cz. B. Gościu masz rację. W kilku tematach o docieplaniu poddasza wełną mówiłem ze folie paroizolacyjną daje sie tylko w pomieszczeniach mokrych (kuchnia, łazienka, pralnia-suszarnia) ale lobby foliowe działa.. Pozaklejać sie foliami, szczelnymi oknami i jeszcze reklamówke na głowe. Co do dylematu sznurek czy drut toradzę kupić dobrą wełnę i nie będzie trzeba sznurka ani drutu. Nie wiem czy ktoś z Was był na Budmie w tym roku w domu modelowym ocieplonym Rockwoolem, jak byście zobaczyli to nie mielibyście takich dylematów, tam wszystko trzymało sie bez sznurków, a jak kupujecie badziewną wełnę bo tańsza 2 zł na metrze to sznurujcie i drutujcie i tak z czasem siądzie i nie będzie trzymała parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 10.02.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 dodam tylko- 1zł foli za metr kwadratowy to nie jest dużo... a niech Ci taka wełna zawilgotnieje-starci właściwośc izolacyjne- i jeszcze zniszczy gips... odnośnie sznurka/kabla czy drutu dla deskowanych dachów- to wazniejsze jest chyba sprawdzenie czy w ogóle dojdzie jakieś powietrze dotej wełny, bo bardzo często spotykam sie z podmurówką do samych desek a jak nie to- to styropianem zaślepią i jeszcze dobrze by było gdyby to powietrze gdzieś wyżej mogło uciec ; ) odnośnie grubości izolacji- im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 dodam tylko- 1zł foli za metr kwadratowy to nie jest dużo... a niech Ci taka wełna zawilgotnieje-starci właściwośc izolacyjne- i jeszcze zniszczy gips... . Ten 1 zł zainwestuj lepiej w lepszą wełnę, kup skalną a nie szklaną a nie w folię i napewno będziesz zadowolony. W jaki sposób nad sypialnią zawilgotnieje Ci wełna???? Będziesz lał wodę po suficie? Pomyśl trochę to nie boli. POsłuchajcie trochę inżynierów, posłuchajcie np producenta wełny Rockwool. A jak już nikogo nie słuchacie to poprostu pomyślcie na zdrowy chłopski rozum jak zamoczyć wełnę nad sypialnią?? Wełna jest paroprzepuszczalna i to jest jej jedna z kilku zalet, jeżli zrobimy folię to wycinamy sobie tą zaletę i będzie za dużo wilgoci w sypialni, może rano parować okno. Dwie osoby w ciągu 12 godzin snu wytworzą około 100g pary, jak taka ilość ma zawilgocić wełnę?? . W łazience stosujmy paroizolację bo podczas 10 minutowego prysznica zrobimy okolo 3 kg pary. Nie koniecznie trzeba słuchać magików od sprzedaży folii i wykonawców po podstawówce którzy chcą naciągnąć klienta na kase a sami technicznie są na etapie waty a nie wełny i pustaka żużlowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 10.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Nie koniecznie trzeba słuchać magików od sprzedaży folii i wykonawców po podstawówce którzy chcą naciągnąć klienta na kase a sami technicznie są na etapie waty a nie wełny i pustaka żużlowego. jedna ulotke przeczytał i już wysztskie rozumy pozjadał. ja bym dał ta folie z czystego bezpieczeństwa np dzura w papie ;] to wełna dostanie wode a suchy tynk już nie (teoretycznie) ot- heh ;] moze i masz troche racji bo troche trudno znaleźć normlaną przyczeyne tak dużego zawilgocenia np w sypialni ale to nie wyklucza zdarzeń loswych w stylu zalania czy cos tam ;p czyz nie : > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Jak masz dziurę w dachu to jasne ze wełna zamoknie i teraz jak nie masz paroizolacji to jesteś w stanie szybko zlokalizować przeciek dachu fakt z będzie plana ma płycie k-g ale dzieki temu szybko zlokalizujesz przeciek a jak będzie folia to woda która dostaja sie przez dziurę w dachu do wełny będzie po folii spływała w dół i będziesz miał całą wełnę mokrą i jeszcze ścianę bo po folii się tam dostanie, i trzeba będzie rozebrać dużo więcej poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 10.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 gdybym wiedział że sie przewróce to bym sobie usiadł!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 gdybym wiedział że sie przewróce to bym sobie usiadł!!!! Kolego osek napisał o dziurze w papie to chyba normalne że jak jest dziura to paroizolacja pod płytą nie uchroni wełny od zamoczenia. Zrób kiedyś remont poddasza w którym od dawna jest zamoknięta wełna (woda przez dziurawy dach) to zobaczysz co Ci dała paroizolacja . Dobrze, ze siedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 10.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 lepiej zapobiegac niz leczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 lepiej zapobiegac niz leczyć Oczywiście ze tak. Tylko że paroizolacja od wewnątrz nie zapobiegnie zamoknięciu wełny przez dziurę w dachu (w papie) , natomiast brak paroizolacji w sypialniach pomoze nam na szybkim wykryciu i zlokalizowaniu tego przecieku (tej dziury w papie) Awaria wykryta wczesnie pomoze w szybkim i tańszym jej zlikwidowaniu. W przypadku gdy jest ta paroizolacja szkody będą dużo większe bo póżniej odkryjemy ten przeciek i wiele wiecej przedostanie się wody, będzie duzo większy remont i większy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 10.02.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 hehe- zawsze coś znajdziesz ? : P dobra ; ) niech Ci będzie. ale ludzie i tam będą ją dawać na pewno ta folia nie zaszkodzi i danie jej nie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 10.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy te profile do welny musza byc stalowe. Czytalem ze robi sie rowniez z drewnae. Sa jakies przeciwwskazania? Drewno raczej bedzie tansze tylko czy warto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 10.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy te profile do welny musza byc stalowe. Czytalem ze robi sie rowniez z drewnae. Sa jakies przeciwwskazania? Drewno raczej bedzie tansze tylko czy warto?? Jak robisz wykończenie z drewna , jakieś panele, boazeria itp to możesz zamiast profili stalowych dać drewno. Nie wiem czy napewno drewno będzie tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 10.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Chodzi mi o zabudowe z plyt k/g pozniej. Nie ma zadnych przeciwskazan odnosnie drewna jako stelazu pod k/g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts