Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 80 tyś za robociznę pod klucz do dobra cena

damis

Recommended Posts

Mam ofertę firmy na budowę domu o wartości 80 tyś PLN. Cena obejmuje wybudowanie ścian, wykonanie dachu, wykonanie tynków wewnętrznych i gładzi gipsowych, ocieplenie, montaż okien, bram garażowych, drzwi wewnętrznych i zewnątrznych, wykonanie instalacji, malowanie domu wewnątrz, ułożenie podłóg, kafelkowanie. Czy wynegocjowana wstępnie cena jest do przyjęcia czy też należy dalej negocjować, choć dalsze negocjację mogą powodować coraz większy opór ze strony wykonawcy

Pozdrawiam Wszystkich budujących.

NIECH SIĘ MURY PNĄ DO GÓRY .... !!!!

Wszystko zależy od rozmiaru i jakości robót. Myśmy na "robociznę" wydali coś koło 50 tys. ale też sporo prac robiliśmy sami (tych lżejszych i mniej brudzących). W sumie jeśli możesz wydać tyle pieniędzy i będziesz miał za to zrobione wszystko tak jak chcesz to czemu nie.

Damis, a jak duży ma być dom?

Ja buduję 110m2 pow. użytkowej, całkowitej dużo... więcej, dochodzi garaż i strych. Za robociznę od wbicia pierwszej łopaty, po powieszenie żyrandoli i karniszy płacę 55.000 zł. Nie obchodzi mnie zupełnie nic, drobne zakupy wykonawca robi sam, (rozliczamy się z nim po oddaniu rachunku), większe my zamawiamy i opłacamy, ale czas dostawy jest już na jego głowie. W cenie też ogrodzenie i wyrównanie działki.

• 2 weeks później...

Damis a mi się wydaje że też powinieneś podać z czego budujesz i wjakiej technologii. Inna będzie cena przy murze 1W z blachą na dachu, a zupełnie inna przy murze 3W z dachówką na dachu, a jeszcze większa jeśli ściana osłonowa ma być wykonana z klinkieru. Pomijam wykończeniówkę, tylko przy tym co podałem to może być różnica rzędu 20tys.

pzdr i miłego budowania.