Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie posadzki w garażu

jerzyw

Recommended Posts

Mam wylane w garażu (pod samochód osobowy) na styropianie tylko 5cm jastrychu. Wiem, że to mało i zależy mi na wzmocnieniu posadzki. Mam możliwość wylania ok. 1 cm wylewki samopoziomującej. Na to planuję położyć 8mm gres. Czy wzmocni to wystarczająco posadzkę? Czy ta wylewka ma sens? Jeśli tak to którą masę samopoziomującą polecacie?

pozdrawiam

Witam

a po co Ci ten 1 cm? musisz podniesc poziom? wylewka sam. moim zdaniem nic nie wzmocni

a zbrojenie w tych 5 cm masz?

Jesli musisz podniesc o ten 1 cm ze wzgledu na złapanie poziomu to zastosuj Topcem pronto plus Planicrete. Nie jest to samopoziomująca więc musisz to zrobić na listwach. Nie zapomnij o warstwie sczepnej z Planicrete wg zasady mokre na mokre. Takie podłoże jest bardzo dobre pod płytki. Przed klejeniem zastosuj grunt głebokopenetrujący Primer G Są produkty bardziej specjalistyczne ale to kaski potrzebujesz deczko więcej....

Największe siły obciążające Twoją posadzkę będą występowały w jej dolnej części, czyli tam gdzie nie masz możliwości jakiejkolwiek naprawy. W tej sytuacji zastanów się nad możliwością ułożenia grubszych płytek gresowych o dużym formacie na elastycznym kleju. Duży format pozwoli na rozkład nacisku kół na większą powierzchnię a tym samym mniej obciąży posadzkę. To tylko jedna z propozycji, być może będą lepsze. Piterek 63 ma rację, dodatkowa wylewka niczego nie wzmocni. Pozdrawiam.