jahur 03.07.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Witam serdecznie. Zamierzam przenieśc w inne mijsce w domu junkers i tu mam pytanie co do lutowania instalacji miedzianej. Ilość lutów to ok 3 na odcinku nie całego pół metra i tu mam pytanie czy można lutować lutem miękkim?? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 04.07.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 jeśli chodzi o rurki do c.o. mozesz spokojnie lutować miekkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahur 04.07.2010 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Witam serdecznie. Nie tak konkretnie C.O. ma to być kawałek rury doprowadzającej gaz. To , że wodne można to wiem ale chodzi mi o gaz. Nie będzie to cała instalacja gazowa a tylko jak wyżej napisałem nie całe 50 cm ok 3 połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.07.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 05.07.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 tylko lut twardy albo złączki zaciskane z atestem do gazu pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahur 05.07.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 NO cześć.Hm a czy możesz mi jakoś pokazac te złączki zaciskane???Jak nie to to pozostaje mi zrobić ze stali tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.07.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 do złączek zaciskanych jest potrzebna specjalna zaciskarka, dla amatora raczej droga. stal skręcana tania i dobra. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 05.07.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 do stali skręcanej potrzebna gwintownica przynajmniej reczna tańsza od zaciskarki ale też dość droga kształtki zaciskanehttp://www.ibpgroup.com.pl/produkt.php?menu_id=28&lang=pllubhttp://www.viega.pl/xchg/pl-pl/hs.xsl/a2-profipress_g-kupfer-rotguss-rohr-fitting-verbinder-gas-heizoel-diesel-453.htm Gaz jest niebezpieczny - nie mając pojęcia zastanów się czy warto ryzykować naprawdę jeżeli to trzy luty - instalator z uprawnieniami nie skasuje fortuny Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 24.07.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Podobny temat - pozwolę się podłączyć.Powiedzcie jak się naprawia nieszczelność na rurce miedzianej (pomalowanej) doprowadzającej gaz do kuchenki ? Nieszczelność jest bardzo mała (tak pokazał czujnki) na kolanku w samym narożniku ścian i sufitu nad kuchenką.Instalator chce wymienić cały odcinek pionowy (od nieszczelności do kuchenki), myślałem, że można to jakoś zespawać czy dać jakąś opaskę ale twierdzi, że jest ograniczony dostęp.Jak to widzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 24.07.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 aby dobrze wykonać tzw. twardy lut (spoiwo do gazu) należy dobrze oczyścić lutowaną powierzchnię i dobrze jest posmarować topikiem - jeżeli jest utrudniony dostęp to może być ciężko - diagnoza instalatora raczej jest słuszna - to on ma dać gwarancję że po naprawie będzie szczelne. "nasmarkanie" po wierzchu nie da takiej gwarancji. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.07.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 do stali skręcanej potrzebna gwintownica przynajmniej reczna tańsza od zaciskarki ale też dość droga Gotowe, gwintowane czarne rurki (do gazu mają być czarne, nie ocynk) można kupić w takim asortymencie długości, że naprawdę nie jest problemem machnąć stalową instalację bez oglądania gwintownicy na oczy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts