sancho80 03.07.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 hej, chcemy z zona kupic parkiet merbau... na allegro znalezlismy 2 typy takowego, gotowy, juz lakierowany ktory tylko trzeba ulozyc i taki w stanie surowym, do cyklinowania i lakierowania...chcialbym uzyskac troche informacji od wlascicieli takowych, jakie sa wady i zalety obydwu, co ogolnie byscie polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.07.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Jeżeli klasyczny, surowy parkiet trafi w ręce dobrego fachowca, który właściwie położy, wyszlifuje i wypoleruje podłogę a następnie zaaplikuje odpowiednią ilość dobrego lakieru to wówczas "gotowce" nie mają szans. W przeciwnym razie parkiety czy deski gotowe-lakierowane wyjdą tak samo jak nie lepiej, a na pewno taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 04.07.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 z chęcią przyłącze się do tematu bo właśnie jestem na etapie klejenia takiego parkietu. Mam na myśli gotowy polakierowany. Jest to deska z dlh o różnych wymiarach od 30 do 120 cm długości 12 cm szerokości i 15 mm grubości.lakier na niej jest naprawdę twardy próbowałem go rysować i bez użycia jakiegoś ostrego narzędzia nie ma szans.wygląda całkiem nieźle.jak napiszesz mi swojego e-maila to Ci podeślę mam kilka fotek.Nie bardzo wiem jak zamieścić fotkę na forum. poniżej prześlę ci 3 posty które mogą Ci pomóc przy ewentualnym późniejszym montażu. Ja go kładę sam po konsultacjach na forum min z Parkietkomplex i Jarekkur. Uważam że to banał i każdy może zrobić to sam, więc traktuję to jako ogromną zaletę gotowego parkietu.Praca idzie naprawdę sprawnie.co do parkietu surowego nie mam zdania, bo niemiałem żadnej styczności.pozdrawiam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147606-Klejenie-gotowego-parkietu-dam-rady-samemu&p=3647809 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162404-Parkiet-Merbau-jak-klei%C4%87-na-korku-czy-bez http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163134-Lita-deska-lakierowana-merbau-z-dlh-co-dalej-po-polozeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.07.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 z chęcią przyłącze się do tematu bo właśnie jestem na etapie klejenia takiego parkietu. Mam na myśli gotowy polakierowany. Jest to deska z dlh o różnych wymiarach od 30 do 120 cm długości 12 cm szerokości i 15 mm grubości.lakier na niej jest naprawdę twardy próbowałem go rysować i bez użycia jakiegoś ostrego narzędzia nie ma szans.wygląda całkiem nieźle.jak napiszesz mi swojego e-maila to Ci podeślę mam kilka fotek.Nie bardzo wiem jak zamieścić fotkę na forum. poniżej prześlę ci 3 posty które mogą Ci pomóc przy ewentualnym późniejszym montażu. Ja go kładę sam po konsultacjach na forum min z Parkietkomplex i Jarekkur. Uważam że to banał i każdy może zrobić to sam, więc traktuję to jako ogromną zaletę gotowego parkietu.Praca idzie naprawdę sprawnie.co do parkietu surowego nie mam zdania, bo niemiałem żadnej styczności.pozdrawiam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147606-Klejenie-gotowego-parkietu-dam-rady-samemu&p=3647809 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162404-Parkiet-Merbau-jak-klei%C4%87-na-korku-czy-bez http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163134-Lita-deska-lakierowana-merbau-z-dlh-co-dalej-po-polozeniu Prosiłbym o trochę pokory wobec natury! Jeżeli twoja powierzchnia ma jakiś konkretny metraż to sądzę, że koszty są niemałe. To nie jest banał. Takim sądem zbyt łatwo wpuścisz w maliny innych forumowiczów, którzy przeczytają Twój post. Jeżeli kiedykolwiek doradzisz komuś układanie parkietu to powinieneś zwrócić uwagę przede wszystkim na przygotowanie podłoża. Jak zapewne zauważyłeś wszyscy na forum pytają o kleje, grunty i lakiery bo mają zamiar układać parkiet. Uważają oni, że mają wspaniały podkład cementowy bo równy - na oko - jak stół. Sam się przekonałeś, że warto wiedzieć więcej o podłożu do którego kleimy podłogę drewnianą. Najważniejsza rzecz jaką zrobiłeś w tym wszystkim to sprawdzenie wprawdzie tylko częściowe podłoża ale dobre i to. Życzę powodzenia i pięknej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 04.07.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Prosiłbym o trochę pokory wobec natury! Jeżeli twoja powierzchnia ma jakiś konkretny metraż to sądzę, że koszty są niemałe. To nie jest banał. Takim sądem zbyt łatwo wpuścisz w maliny innych forumowiczów, którzy przeczytają Twój post. Jeżeli kiedykolwiek doradzisz komuś układanie parkietu to powinieneś zwrócić uwagę przede wszystkim na przygotowanie podłoża. Jak zapewne zauważyłeś wszyscy na forum pytają o kleje, grunty i lakiery bo mają zamiar układać parkiet. Uważają oni, że mają wspaniały podkład cementowy bo równy - na oko - jak stół. Sam się przekonałeś, że warto wiedzieć więcej o podłożu do którego kleimy podłogę drewnianą. Najważniejsza rzecz jaką zrobiłeś w tym wszystkim to sprawdzenie wprawdzie tylko częściowe podłoża ale dobre i to. Życzę powodzenia i pięknej podłogi. Przepraszam jesli urazilem nature. Aczkolwiek jezeli osoba ktora ma zamiar sama ukaldac parkiet i mam tu na mysli deski gotowe, choc odrobine wgryzie sie w temat nie powinna miec z tym wiekszych problemow. warto tu dodac ze po polozeniu podloga wyglada dobrze, zobaczymy co bedzi za pare lat. I jednoczesnie nie mam zamiaru zabierac nikomu klientow, mam tu na mysli fachowcow.pozdrawiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 05.07.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Parkiety układam zawodowo i spotykam podłogi układane samodzielnie. Różnie z tym bywa. Ostatnio klient założył sypialnię z surowych desek merbau i dobrze położył tylko do płytek w przedpokoju jest 0,5 cm niżej. My zakładaliśmy salon z identycznymi różnicami tarakoty do wylewek i ,,zgubiliśmy" te 0,5 cm różnicy. W każdym zawodzie są tricki i dobrze jest się skonsultować z fachowcem. Ja porady nigdy nie odmawiam. Kiedyś jak zobaczyłem, ze chłopina mozaikę docina wyrzynarką to pilarkę mu pożyczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty02 06.07.2010 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Parkiety układam zawodowo i spotykam podłogi układane samodzielnie. Różnie z tym bywa. Ostatnio klient założył sypialnię z surowych desek merbau i dobrze położył tylko do płytek w przedpokoju jest 0,5 cm niżej. My zakładaliśmy salon z identycznymi różnicami tarakoty do wylewek i ,,zgubiliśmy" te 0,5 cm różnicy. W każdym zawodzie są tricki i dobrze jest się skonsultować z fachowcem. Ja porady nigdy nie odmawiam. Kiedyś jak zobaczyłem, ze chłopina mozaikę docina wyrzynarką to pilarkę mu pożyczyłem. mysle ze dobrze zrobiles ze pozyczyles mu pilarke bo kto wie moze by juz kilku palcow nie mial.aha a ja kazalem kafelkarzowi tak polozyc gres zeby nie bylo roznicy poziomow.i niestety jest ale to tylko 1 mm wiec mozna to zaakceptowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts