Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolory ?cian w pokojach

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-05-08 16:22, Agnicha1704 wrote:

Skunksiku - jeśli chcesz chłopca - to niebieski, jeśli dziewczynkę to różowy :wink: Ja próbuję w żółto - oliwkowym - ciekawe co mi wyjdzie :eek:

On 2002-05-08 11:13, dziuba wrote:

do poczęcia to mogą fajne być farby fluorescencyjne

na takie właśnie propozycje oczekiwałem - niebiesko i fluorescencyjnie - będzie syn i ma świecić przykładem ! :smile:

Ja próbuję w żółto - oliwkowym - ciekawe co mi wyjdzie :eek:

Przy tak mocnym charakterze Ty Agnieszko nie musisz sugerować się kolorami, czego zapragniesz - masz spełnione !!!

Ja Ciebie wierzę !

Maja - ja myślę, że to niereformowalność niektórych panów - mój mąż jest ustawiony źle do pasów i innego ozdobnego stylu malarskiego ponieważ jest on inny niż tradycyjny. Ale trzeba chłopa zrozumieć - całe życie mieszkał w białych do znudzenia ścianach. Gdy malowaliśmy pokój, w którym mieszkamy to przeszłam prawdziwą woję. Najpierw żeby zgodził się na kolor na ściany inny niż biały, a później gdy mu tłumaczyłam, że należy na sufit wybrać kolor dwa odcienie jaśniejszy od ścian, a nie biały. Walczył jak lew, ale to ja wygrałam, a po bitwie powiedział: "Przecież ten sufit jest biały?!" Ja na to: "Nie. Ale chodziło właśnie o taki efekt - ma wyglądać jak biały, ale nie jest. A sens tego jest taki, żeby nie było nienaturalnego kontrasu między ścianą a sufitem"

Aż boję się myśleć, co będzie gdy przyjdzie do urządzania domu. No chyba, że nauczony doświadczeniem w końcu mi zaufa :grin:

Luśka - taśme przyklejasz na WYSCHNIĘTĄ dobrze ścianę i wystarczy lekko - żeby nie odpadła podczas malowania - nie należy jej zbyt mocno dociskać (po prostu układając taśmę przejeżdżasz po niej ręką, żeby przylegała do ściany). Jeśli sciany będą suche to nie może nic odłazić, głównie dlatego, że taśma malarska właśnie do takich celów służy (wykończenia etc.)

Skunksiku - dzięki za wiarę. Po rodzaju wypowiedzi od razu domyśliłam się, że to ty, po stylu pisania, więc Twój Anonimowy wywód mnie nie zwiódł :grin:

To jeśli moge wybierać to prosze o świecąca przykładem córeczkę.

Swoją droga to ciekawe - dam znać co wyszło - jak już wyjdzie :grin:

pozdrawiam wszystkich serdecznie

Agnicha

Nam wyszło niebanalne dziecko mimo, że spłodzone zostało w otoczeniu banalnych białych ścian, tak więc nie przeceniałabym roli koloru w tych sprawach :smile:

Podobają mi się oliwki i pistacje, niestety mąż w pracy ma ściany pistacjowe, więc stwierdził, że jak pomalujemy ściany na taki kolor, to może nie wiedzieć, czy jest już w pracy, czy jeszcze w domu :grin:

W kuchni połaczonej z pokojem dziennym nie będe ryzykować, zbyt wiele jest tam róznych elementów i kolorów, więc ściany będą białe, ale biel też ma z pięćdziesiąt odcieni... :smile:

• 1 month później...
  • 4 years później...

Hej

Z wybieraniem kolorów jest niezła jazda. Ja chciałam pastele - takie beże, kawa z mlekiem i co? Wszędzie mam żółcie. Jak się przyłoży próbnik do ściany to niby to samo, ale...po prostu faktyczny kolor rozminął się z moimi wyobrażeniami.

A mam pytanie o optyczne podwyższenie pokoju - jak lepiej, pomalować kolorem do samego sufitu, czy zostawić pasek na ścianie w kolorze sufitu?