Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć miecze za słupami i płatwiami bez czopowania lub nabijania blach?

arxxxma

Recommended Posts

Witam. Pytanie jak w temacie... na użytkowym poddaszu będę miał widoczne słupy płatwie i łączące je miecze. Wszystko będzie ładnie wyheblowane i pomalowane. Problem w tym, że cieślo-dekarz nie ma maszyny do czopowania i nigdy nie czopował tylko łączył blachami.. :( Czy ktoś wie jak połączyć te elementy w estetyczny sposób bez czopowania jednak na tyle mocno aby miecze spełniały swoje zadanie?

Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Pozdrawiam.

• 1 month później...
Proszę o maila to wyślę zdjęcia takich połączeń i wytłumaczę jak to zrobić. Wykonanie czopa nie jest wcale takie trudne pod warunkiem że twój cieśla jest wart roboty której się podjął :) Czopy wykonuje bez specjalnej maszyny do czopowania. ;)

Jeśli można, też proszę o takie fotki i podpowiedź ([email protected]) Dodatkowo byłbym wdzięczny za podpowiedź jak zaprojektować miecze. Mam przedwojenny dom i zmieniałem w nim dach. "Fachowcy" dołożyli do słupów miecze ale w taki sposób, że nie dość, że to nieestetyczne (wręcz masakra) ale w ogóle nie spełnia swojego zadania (jakieś styki punktowe ze słupami i płatwią). Muszę to wyrwać i wstawić nowe. Przy okazji chciałbym te miecze zmniejszyć na ile się da. Szukałem zasad projektowania, ale znalazłem tylko, że "na ogół miecze montowane są pod kątem 45o i mają długość 1,0 do 1,2 m. Natomiast czym będą miały mniejszą długość tym mniej będą przeszkadzały. Dziękuję z góry za fotki i pomoc. Pozdrawiam.

• 12 years później...