ewelina78 04.07.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Witam, mam następujący problem.Mam piec Vaillant eco tec vc 186 z zasobnikiem vih r120l i programatorem - colormatic 400Temp.c.w.u. na wskaźniku podstawowym przekręcona maksymalnie w prawo. Gdy ustawię temperaturę cwu na temp. 42 (na colormaticu) piec wyłącza się, gdy osiągnie temperaturę 42 stopnie, ale ponieważ pompa jeszcze przez chwilę pracuje temperatura wody podnosi się o ok. 5 stopni czyli do ok. 47 stopni. Piec mam dwa lata i wydaje mi się, że kiedyś działało wszystko prawidłowo. Czujnik w zasobniku jest poprawnie umieszczony i wydaje się być sprawny.Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy mogę coś z tym sama zrobić. Pozdrawiam Ewelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 05.07.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 WitamPrzyczyną może być osadzenie się kamienia na rurce sądy. Z tego co pamiętam należy zresetować kocioł(wyłączyć go na chwile). Przez następne cztery ładowania kocioł będzie dobierał taką temperaturę wyłączenia aby po wybiegu pompy uzyskać temperaturę zadaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina78 06.07.2010 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witam ponownie, zrestartowałam kocioł - (wyłączyłam z prądu) kilkakrotnie, lecz sytuacja się nie zmienia.Jakieś inne podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 09.07.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Proponuję umówić się z serwisem na przegląd kotła (2lata) i poprosić o pomiar czujnika cwu zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts