Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPTIVA MATT [5] TIKKURILA z Leroya

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do malowania mieszkania.Wszyscy polecają tikurillę.Znalazłem w promocji coś takiego:

http://www.leroymerlin.pl/produkty/l...277732226.html

czy możecie mi doradzić czy ta farba jest ok. Dzwoniłem po sklepach, a jestem z 3-miasta i znalazłem optive 5 baze za 269, natomiast w kolorze za 360,- mówimy oczywiście o 9 litrowej puszcze, tyko nie jestem pewien czy to ta sama farba.Jeżeli tak to myślę że warto ją kupić.

Mam jeszcze 2 pytania związane z tą farbą:

1.Wydajność tzn producent podaje że kryje 16m2 z litra, wiem jak to jest z producentami więc pytam o jakąś uczciwą liczbę metrów.

2 Grunt jaki pod tą farbę i od razu pytanie o wydajność i cenę.

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w przypadku Tikkurilli, ale inni producenci np. Decoral czy Dulux, robią tańsze farby sygnowane co prawda ich marką, ale sprzedawane tylko w Leroy lub inych marketach i podobno słabszej jakości niż standardowa. Powiedział mi o tym pracownik LM, więc raczej informacja wiarygodna.

Nie wiem jak jest w przypadku Tikkurilli, ale inni producenci np. Decoral czy Dulux, robią tańsze farby sygnowane co prawda ich marką, ale sprzedawane tylko w Leroy lub inych marketach i podobno słabszej jakości niż standardowa. Powiedział mi o tym pracownik LM, więc raczej informacja wiarygodna.

czyli co nie kupowac. to moze z innej beczki.potrzeba mi polalowac mieszkanie o powierzchni 50 m2. chcialbym zeby farba byla zmywalna wszscy zachwalaja tikurille i zeby kosztowala jak najmniej.prosze o ewentualne ceny i wydajnosc.pozdrawiam

rozumiem że sklep który należy do Ciebie lub masz w tym jakiś interes.ok.jak cenowo wyglądają te farby, grunty i czy wyslecie do gdyni.pozdrawiam

Nooo stary, ale dałeś ...:D

Chciałbym żeby Brico Depot było moje, niestety jeszcze trochę mi brakuje..

http://www.bricodepot.pl/

A interesu w tym że chciałem Ci pomóc w wyborze nie mam żadnego - po prostu na tym forum ludzie pomagają sobie nawzajem i tyle, sam malowałem tymi farbami więc wiem że są dobre - that's all. Ale już się nie wypowiadam, bo jeszcze się okaże że Kabe mi za to płaci:lol2:

Edytowane przez wyposaza*

hahaha niezle... http://www.wyposazam.pl taka prawda jako wlasciciel Brico z pewnoscia pojdziesz z torbami gdy jacenty02 nie zamowi u Ciebie :p

Jacenty02 jak Cie nie stac na ori Tikkurile czy Benjamin Moore (zaden wstyd) to nie kombinuj z super promocjami w LM tylko posluchaj kolegi i kup tansza farbe bez promocyjnych dodatkow typu Superupłynniacz tudzież wypełniacz - najnowsze osiagniecie nanotechnologii - H2O

Nooo stary, ale dałeś ...:D

Chciałbym żeby Brico Depot było moje, niestety jeszcze trochę mi brakuje..

http://www.bricodepot.pl/

A interesu w tym że chciałem Ci pomóc w wyborze nie mam żadnego - po prostu na tym forum ludzie pomagają sobie nawzajem i tyle, sam malowałem tymi farbami więc wiem że są dobre - that's all. Ale już się nie wypowiadam, bo jeszcze się okaże że Kabe mi za to płaci:lol2:

nie denerwyj sie kolego.to taki glupi zarcik.ale z ciekawosci to ile ci kabe placi?hahaah zartowalem.

ale tak na powaznie to gdzie ich szukac poza warszawa, jakas ogolnopolska siec sprzedarzy? i dalej pytam jak z wydajnoscia bo musze policzyc ile mi trzeba bedzie tej farby. no i co z tym gruntem?

hahaha niezle... http://www.wyposazam.pl taka prawda jako wlasciciel Brico z pewnoscia pojdziesz z torbami gdy jacenty02 nie zamowi u Ciebie :p

Jacenty02 jak Cie nie stac na ori Tikkurile czy Benjamin Moore (zaden wstyd) to nie kombinuj z super promocjami w LM tylko posluchaj kolegi i kup tansza farbe bez promocyjnych dodatkow typu Superupłynniacz tudzież wypełniacz - najnowsze osiagniecie nanotechnologii - H2O

to nie tak ze niestac tylko jak jest jakas promocje gdzie warto sie zastanowic to czemu nie ale skoro odradzacie.

na allero znalazem beckersa za 80 zeta puszka 5 litrow co o tym sadzicie. maja do wyboru 34 kolory

http://allegro.pl/item1109658811_farby_do_scian_i_sufitow_beckers_designer_5l.html

tylko jaki podklad pod beckersa?

W sklepie z farbami doradzono mi, że pod Beckersa sprawdza się grunt Śnieżki (z i z dekorala pewnie też, tak sądzę :-)). grunt zabarwiony na dany kolor i potem ponoć wystarcza jednokrotne malowanie tymże beckersem. I myślę właśnie tak zrobić.

Ewentualnie żeby trochę zaoszczędzić to na sufity dam śnieżkę Max.

Beckers ma też swój własny grunt - ale droższy.

Baaardzo się zastanawiałam, czy ci coś napisać, bo już raz mnie obciąłeś. Jak żeś taki mundry, to radz se sam.

Ale niech tam. Za długo żyję na forum ;)

beckers to tikurilli się nie umywa, nawet tej z LM. Zresztą, jak pisałam kiedyś, mam właśnie tikurillę z LM (nie tą z promocji, lecz normalną z mieszalnika) i bardzo ją sobie chwalę jako, że wygodna do malowania, dobrze kryje i JEST zmywalna w przeciwieństwie do beckersa. Jego też mam w łazience na górze. Podobno na jakiejś lepszej bazie (szwedzkiej?). Nie jest zmywalny. Da się zetrzeć, ale nic się z niego nie zmyje, bo prędzej zlezie .

Podkład ze śnieżki w obu przypadkach. Pod śnieżką zwykły "unigrunt". Różny, jaki akurat był w sklepie.

Wydajności nie podam, za małe powierzchnie malowałam.

PS. Jak myślisz, ile płaci mi tikurilla?

Baaardzo się zastanawiałam, czy ci coś napisać, bo już raz mnie obciąłeś. Jak żeś taki mundry, to radz se sam.

Ale niech tam. Za długo żyję na forum ;)

beckers to tikurilli się nie umywa, nawet tej z LM. Zresztą, jak pisałam kiedyś, mam właśnie tikurillę z LM (nie tą z promocji, lecz normalną z mieszalnika) i bardzo ją sobie chwalę jako, że wygodna do malowania, dobrze kryje i JEST zmywalna w przeciwieństwie do beckersa. Jego też mam w łazience na górze. Podobno na jakiejś lepszej bazie (szwedzkiej?). Nie jest zmywalny. Da się zetrzeć, ale nic się z niego nie zmyje, bo prędzej zlezie .

Podkład ze śnieżki w obu przypadkach. Pod śnieżką zwykły "unigrunt". Różny, jaki akurat był w sklepie.

Wydajności nie podam, za małe powierzchnie malowałam.

PS. Jak myślisz, ile płaci mi tikurilla?

przepraszam jesli urazilem.mysle zatem ze wybor padnie na tikurille z tym ze niewiem czy malowac 2 razy tikurilla czy moze zastosowac podklad z tanszej farby. niewien tez co zrobic z sufitem czy malowac tikurilla czy tez poszukac tanszej, np jak doradzil tu wczesniej kolega sniezki max. boje sie ze jak zaoszczedze to moze zzolknac wiec chyba sobie sam na to pytanie odpowiedzialem. bedzie tikurilla.pozdrawiam i czeakm na dalsze komentarze

fajnie jest jak ktos po zadaniu pytania sam dochodzi do pewnych wnioskow.

Z promocjami jest tak, ze promocja zazwyczaj wcale nie znaczy dobrze i tanio, zazwyczaj znaczy gorzej i taniej a od czasu do czasu tak samo i drozej... taki urok promocji.

Idealnym przykladem jest promocja Henkla: zapytajcie jakiegokolwiek glazurnika o CM11 czy CM17 w promocji 25kg+5kg GRATIS

przepraszam jesli urazilem.mysle zatem ze wybor padnie na tikurille z tym ze niewiem czy malowac 2 razy tikurilla czy moze zastosowac podklad z tanszej farby. niewien tez co zrobic z sufitem czy malowac tikurilla czy tez poszukac tanszej, np jak doradzil tu wczesniej kolega sniezki max. boje sie ze jak zaoszczedze to moze zzolknac wiec chyba sobie sam na to pytanie odpowiedzialem. bedzie tikurilla.pozdrawiam i czeakm na dalsze komentarze

W zasadzie racja z tą śnieżką. chyba jednak dane pomieszczenie - te same farby. ewentulane oszczędności można przerzucić na mniej "reprezentacyjne" pomieszczenia i całość walnąć śnieżka, czy dekoralem.

EZS pisał że pod tikurile poszła śnieżka i jest ok. czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia? mam lepsza cene na tikurile, to może jednak zmienie zdanie...

W zasadzie racja z tą śnieżką. chyba jednak dane pomieszczenie - te same farby. ewentulane oszczędności można przerzucić na mniej "reprezentacyjne" pomieszczenia i całość walnąć śnieżka, czy dekoralem.

EZS pisał że pod tikurile poszła śnieżka i jest ok. czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia? mam lepsza cene na tikurile, to może jednak zmienie zdanie...

a gdzie ją znalazłeś?