Gość tabita85 04.07.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Czy ma ktoś z was robot kuchenny kitchen aid??? Jak on się sprawuje? Nie ma problemu z silnikiem?? Jakie są jego wady i zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 05.07.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Ja mam KA, sprawuje się bez zarzutu (używam go bardzo rzadko), problemów z silnikiem nie zauważyłam (a dlaczego miałby je mieć?). Swojego KA dostałam gratis, więc wad nie ma żadnych No może jedną - kolor mi nie pasował do kuchni, więc musiałam lekko zmodyfikować kolor dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 05.07.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 A mnie ineteresuje łatwość utrzymania w czysości. Mam teraz taki kombajn z SIEMENSA i jak mam myć tą plastikową miskę i pokrywkę z tłustego ciasta, to mnie krew zalewa, do tego te wszystkie rowki i zakamarki, wrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 05.07.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Też mam taki mikser:) - w białym kolorze. Problemów z utrzymaniem czystości nie mam - wszystkie ruchome częsci i przystawki wrzucam do zmywarki, a samą obudowę przecieram wilgotną ściereczką. Mam tez blender tej firmy - sprawuje się bardzo dobrze - i naprawdę polecam. Ps. Mikser KA też dostałam gratis (tak jak Joliska;)) - nawet gratis wymieniłam na inny kolor (żeby pasował do kuchni). Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 05.07.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Gdzie takie gratisy rozdają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xeone 05.07.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 I ja jestem szczęśliwą posiadaczką KA (Artisan w kolorze chromowanym) i już nie wyobrażam sobie życia bez niego. Nawet zrobienie ciasta drożdżowego to dla niego pestka, a jest takie pyszne, że nawet moja babcia (każde jej ciasto to bajka) chwali je za każdym razem kiedy je je. Wszystkie części myje się ekspresowo i nie ma żadnych problemów w utrzymaniu go w czystości. Dodatkowo można dokupić mnóstwo akcesoriów i cieszyć się domowymi makaronami, mielonym mięsem, sałatkami itp. Z akcesoriów mam niestety tylko maszynkę do mielenia mięsa i sprawuje się równie dobrze. Nie zamieniłabym go na żaden inny. Kupowałam go w USA więc musiałam dokupić (na Allegro) transformator. Gwarantuję Ci, że będziesz bardzo zadowolona :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xeone 05.07.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Zapomniałam jeszcze napisać o misce - jest zrobiona ze stali nierdzewnej, nie ma żadnych rowków i zakamarków. Aby ją wyczyścić wystarczy gąbeczka i trochę płynu do naczyń, nawet najbardziej klejące ciasto zaraz odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 05.07.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Ja też mam KA niebieski wersja artisan i też gratis , bo koledzy i koleżanki z mojej pracy zebrali się i kupili mi pod nowy domek, a ponieważ będę miała kuchnię w stylu skandynawskim to kolor w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tabita85 05.07.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 KA jest niesamowity i bardzo mi sie podoba. Mama zamiar kupic czarny ARTISAN. Jedyne wlasnie co mnie martwi to walsnie natezenie pradu bo wiem ze jest ono inne niz w Ameryce i balam sie ze moze nie dac sobie rady w polskich warunkach. I druga sprawa czesci sa koszmarnie drogie:/ ale w koncu jak cos kupic to raz a porzadna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 05.07.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Tabito, jeśli kupisz KA w od dystrybutora w Polsce, to nie będziesz mieć najmniejszych problemów z napięciem prądu. Ale jeśli przywieziesz go z USA, to będziesz potrzebowała transformatora obniżającego napięcie. Na polskiej stronie Kitchen Aida jest taka informacja: Miksery produkowane do pracy z napięciem 110 -120V nie są dopuszczone do obrotu handlowego w Europie (brak certyfikatu CE) i nie spełniają europejskich norm bezpieczeństwa, a co za tym idzie nie tylko nie mają ważnej w Europie gwarancji (eurogwarancji), ale też nie mogą być reperowane przez autoryzowane centra serwisowe KitchenAid, nawet odpłatnie. Stosowne pismo w tej sprawie wystosowała KitchenAid Europa Inc, z którym można się zapoznać tutaj. Duże trudności sprawia dobór odpowiedniego transformatora, bo elektroniczne mimo podanej wysokiej mocy, z reguły nie wytrzymują obciążenia, a rdzeniowe są duże, ciężkie i hałaśliwe (uporczywie i przenikliwie brzęczą). Nawet jeśli dobierzemy odpowiedni transformator, mikser nigdy nie osiągnie nominalnych prędkości (RPM) i mocy (W; VA), a ich spadek wyniesie 17%, co wynika ze stosunku częstotliwości prądu: 50 Hz (w Europie) - do 60 Hz (w Ameryce). W konsekwencji silnik na napięcie 110-120V, będzie pracował zawsze wolniej i pod zwiększonym obciążeniem, co ma zasadniczy wpływ na jego zwiększoną awaryjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzialenkaT 05.07.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 ja powiem, że marzy mi się kitchen aid , niestety nikt mi nie chce go dać w gratisie W tej chwili nie dysponuję środkami finansowymi na zakup, ale pocieszam się tym, że miałabym problem który kolor wybrać: biały, czerwony czy stal. Chętnie przeczytam wszystkie opinie bo kiedyś na pewno stanie u mnie w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 06.07.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Ja też o nim marzę, chyba skusiłabym się na szary, a jakże Czy on u was stoi na wierzchu, czy go chowacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.07.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 No jak żesz ZAWSZE na wierzchu!!! Taki drogi bajer???. Szczególnie, jak goście będą przychodzić ..... I będę mówiła, że właśnie to ciasto (od Bliklego), które jemy właśnie zostało zrobione tym robotem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 06.07.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 U mnie KA stoi na blacie kuchennym z czysto praktycznego względu - ten mikser jest bardzo ciężki i nie wyobrażam sobie za każdym razem go wyciagać z szafki:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 06.07.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Dla mnie on jest zbyt duży, żeby go schować, zbyt ciężki, żeby go wyjmować tylko do użytku, i zbyt ładny, bo go nie pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 06.07.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Takie właśnie odpwoiedzi chciałam przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 06.07.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Oglądałam je troche w necie, u przedstawicieli kosztuje ok 2200, na Allego ok 1300. Skąd taka różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 06.07.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Na allegro sprzedawcy mają dostęp do tańszych mikserów w USA . Niektóre potrzebują transfoormator ze względu na wtyczkę i rodzaj napięcia, inne mają europejską wtyczkę. NA allegro kupiłam blender KA z europejską wtyczką - nic się nie dzieje i blednder hula prawidłowo. Myślę, że jeżeli komuś szkoda wydać ok. 2200 a marzy o mikserze KA, to może zaryzykować i kupić w taki sposób. Gdybym nie dostała miksera KA gratis, to na pewno bym go kupiła własnie przez allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.07.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Ale joliska już wyżej napisała dlaczego powinno się kupować europejskie wersje KA (certyfikat CE). Nie wierzę, żeby polska firma sprowadzała je z USA już przerobione na wersję europejską. Podejrzewam, że gdzieś w Europie produkuje się właśnie takie maszynki, tylko gdzie??? Gdyby to były np. Niemcy, czy gdzieś blisko to pojechać tam i samemu kupić. Może fabryczka jest w UK?To jak np. z Jeepami. Te terenowce na Europę produkowane są w Austrii właśnie. Edytowane 6 Lipca 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 06.07.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Ale joliska już wyżej napisała dlaczego powinno się kupować europejskie wersje KA. Nie wierzę, żeby polska firma sprowadzała je z USA już przerobione na wersję europejską. Podejrzewam, że gdzieś w Europie produkuje się właśnie takie maszynki, tylko gdzie??? Gdyby to były np. Niemcy, czy gdzieś blisko to pojechać tam i samemu kupić. Może fabryczka jest w UK? To jak np. z Jeepami. Te terenowce na Europę produkowane są w Austrii właśnie. Z tego co wyczytałam na pudełku blendera KA - był składany w USA i przeznaczony na europejski rynek - konkretnie chyba do Belgii. Ja nie polecam akurat tych modeli co potrzebują transformator. Napisłam, że modele mikserów KA z europejską wtyczką i przeznaczone na europesjki rynek są na allegro tańsze niż u polskiego dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts