Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę pilnie zamówić część oświetlenia - te oprawy, które będą wpuszczone w sufity i montowane / obrabiane przez ekipę wykończeniową.

I tak:

- hol góra, pokoje dzieci, łazienka góra:

Chors Optique R1T biały

http://www.chors.pl/produkty/optr1twwwwd.jpg

lub

Squares 111 bez ramki biały

http://www.aquaform.pl/images/products/rb_135.jpg

I tu pytanie: czy ktoś to zna, widział i wie co jest lepsze / ładniejsze?

Nad kabiny hermetyki:

http://www.spotline.tomix.pl/photo/product_info/3/b/d/1_3bd7c4703dec.jpg

BPM IP65

Do pomieszczeń gospodarczych, garderób etc pójdą chyba chińczyki:

http://nokautimg3.pl/p-f4-33-f433d4221318c35bbde32ef275d07a1d500x500/oprawa-downlight-kanlux-mateo-dlp-150-gr.jpg

Reszta później, pewnie duuuużo później ;)

Negocjacje ze sklepami oświetleniowymi trwają:) Nieźle, co już mam zamawiać oprawy, to ktoś kolejny mi daje lepszą cenę. Ciekawe, gdzie się zatrzymają.

Na budowie pierwsy raz od ponad roku, czyli od wbicia łopaty, cisza, spokój, porządki, nikt się nie kręci. Suszymy, wietrzymy. Cisza przed burzą.

Ściana pod kamień ma już kąty proste:) Sain poprawił co trzeba. I po co były te nerwy...

zdje%2525CC%2525A8cie%25255B9%25255D.jpg

zdje%2525CC%2525A8cie%25255B10%25255D.jpg

Gothart robił kolejną część elewacji drewnianej. Pięknie to wygląda. Szkoda, że już jutro się zwijają i nie wiem kiedy wrócą. Mieli skończyć wszystko, a jest ok. 30%. Mam nadzieję, że ich niedługo zobaczę znowu.

Ściany mamy ciągle mokre:( Mierzyliśmy wilgotność i o ile wylewki schną jako tako, to tynki słabiutko.... A mamy pełnię lata, od ich położenia minęło już ponad 2,5 miesiąca... Trochę mnie to martwi.

Dziś kilkugodzinne spotkanie z potencjalnym wykonawcą paneli drewnianych do salonu, drzwi przesuwnych do holu, mebli łazienkowych i kuchni. Nie ogarniam. Skomplikowana materia.

Zamówiłam wpuszczane oprawy w sumie wyszło... 31 sztuk :bash: Masakra.

W poniedziałek startują łazienki :rotfl:

Leje i leje. Nie mogą poprawić obróbek attyk, nie wylejemy też pewnie żywicy...

Nie wspomnę, albo wspomnę, o elewacji drewnianej - nawet nie wiemy czy i kiedy się pojawią i dokończą co do nich należy. Nie możemy zamknąć bramy póki nie jest obłożona drewnem...

Z dobrych wieści - ekipa wykończeniowa działa od poniedziałku, pracują od 7 do 19 i efekty pracy widać. Cały poniedziałek trwały objaśnienia co i jak mają robić. Tysiąc szczegółów, na szczęście spadło to na projektantkę.

Serwis okien usztywnił profil przy słupie nośnym, wymienili też złamane okucie. Byli ludzie od balustrad i szkła - dogadaliśmy szczegóły. A wczoraj zawitał człowiek od kostki granitowej - 70 zł/m2 robocizny to chyba sporo...?;)

Sufit nad wyspą:

IMGP0481.JPG

I łazienki:

IMGP0501.JPG

Mała demolka przy geberitach - efekt złego ustawienia przez Pana hydraulika :mad::mad::mad::mad:

IMGP0483.JPG

IMGP0482.JPG

I na koniec przymiarka Rexów: :)

IMGP0491.JPG

IMGP0490.JPG

Jutro jadę rozmawiać o kuchni.

Może macie jakiegoś dobrego, sprawdzonego stolarza z okolic W-wy? Muszę zlecić bardzo dużo rzeczy.

Edytowane przez anula05

Dziś kuzynka pyta mnie, czy nasz dom był w TV, bo jej narzeczony twierdzi, że był. Lekka konsternacja. Niemożliwe. Nie mam ochoty na kamery w domu, a jakby już się jakaś przyplątała to chciałabym o tym wiedzieć:) A jednak. Przypomniałam sobie, że nasi magicy elektrycy prosili nas o zgodę w zimie podczas układania instalacji. Rozkręcają biznes, dostali spore dotacje z UE, są bardzo młodzi i chcą się specjalizować w inteligentnych instalacjach. Bardzo im kibicuję.

Tak w ogóle to ostatnio mam takie refleksje, że jestem na etapie, gdzie najgorsze już chyba za mną. Wszyscy psioczą na wykończeniówkę, a ja jestem już tak potwornie zmęczona tym co działo się przez ostatni rok, że coraz więcej jest mi obojętne. Dużo spraw załatwia mi się teraz spokojniej, łatwiej, czuję, że ogarniam temat (poza drewnianą elewacją :bash:). Najgorszy w tej całej budowie był chyba etap zamykania SSO i instalacyjny. Na początku budowy wszystko się tak ślimaczy, rosną mury, ma się czas na analizowanie, jakie materiały, gdzie postawić ściankę, czy postawić, a może jednak nie postawić, i tak sobie człowiek planuje, wybiera, projektuje, szuka okien pół roku. A później wszystko spada na głowę, jedno za drugim, temat za tematem, problem za problemem. Wyłażą najgorsze błędy pierwszych ekip. Tynkarze i wylewkarze klną jak szewcy na wszystkich poza sobą. Człowiek, który jest laikiem, ma ochotę palnąć sobie w łeb, uciec i kupić kawalerkę w centrum. Poza bieżącymi sprawami wtedy trzeba też wszystko zamawiać na przyszłość, na etap wykończeniowy. Bo na wszystko się czeka. No więc w popłochu wybiera się ekipy i produkty. A teraz? Teraz już wszystko wiadomo, co gdzie ma stać, czego jeszcze brakuje, a co już jest. Pozostają pierdoły - jaki kolor farby i tapety. Jedna ekipa krząta się po domu, a nie pięć jednocześnie. Człowiek jest w stanie ogarnąć sytuację. I pomyśleć o sobie:)

Przynajmniej ja tak mam. Może chwilowo :sleep::sleep:

Edytowane przez anula05

Co z tą pogodą?:confused::confused::confused: Nie możemy kontynuować wykończenia, bo jest za wilgotno. Musimy uruchomić piec i grzać.

Zamówienie na meble łazienkowe i panele/zabudowy w holu i salonie uruchomione.

Pan od elewacji napisał, że przyjadą w następnym tygodniu. Cierpliwie, choć czasem mniej niż bardziej, CZEKAMY. Brak wykończonej elewacji stopuje nam kilka ważnych spraw: kolejną transzę kredytu, położenie kostki itd...

Największą jednak zmorą jest nadal przeciek w gabinecie :((((( Ściana mokra - plama i zacieki. To musi być kwestia obróbek lub rynny ukrytej w elewacji. Chyba się skończy na rozbiórce ściany. KOSZMAR :sick::sick: Uważajcie na ukryte w elewacji rynny. To może być niezła wtopa, choć pięknie wygląda, nie wiem już czy warto...

Dziś kończą lać żywicę w garażu, kotłowni i pralni. Super chłopaki.

To pierwsza warstwa:

IMGP0512.JPG

IMGP0514.JPG

IMGP0509.JPG

Wykonawca miał zagwozdkę z czego skonstruować ściankę działową w łazience - taka mini ścianka, wąska, nie dochodząca do sufitu, ale dźwigająca drewnianą grubą półkę z ciężką ceramiczną umywalką. Ostatecznie zakotwili w podłodze, oszalowali i wylali betonową...

IMGP0515.JPG

Poza tym zjeżdża oświetlenie. Kanlux Mateo bardzo mile mnie zaskoczył - gdyby ktoś chciał tanio i ładnie wpust z ramką. Są też Squarsy. Kombinujemy jak dać do nich normalne żarówki i nie bawić się w transformatory.

cdn

Dziś okazało się, że w garażu na pierwszej warstwie posadzki zebrała się woda... Skąd? Nie wiadomo. Sprawdziliśmy rurę kanalizacyjną, zbiornik też pełen nie jest, skąd ta woda? :( Nie mogli robić posadzki w garażu. Zrobili kotłownię, jutro cd.

Jutro przyjeżdżają górale szukać źródła zacieków w gabinecie.

Uruchamiamy piec, żeby czym prędzej osuszać ściany, bo wszystko stoi. WODA, WILGOĆ - nie znoszę ostatnio tych słów :sick::sick::sick:

Dziś zamontowali część kątowników pod balustrady. Teraz wygląda to tak:

zdje%2525CC%2525A8cie%25255B11%25255D.jpg

zdje%2525CC%2525A8cie%25255B13%25255D.jpg

A będzie tak:

20110512548.jpg

FARBY

Mieliśmy wziąć Fluggera, ale jest tyle pochwał dla Kabe, że chyba się umówię z dystrybutorem. Jakich farb używacie?

Zamawiam całe DWA metry płytek do pralni - Vives Mugat Bianco:

http://images03.olx.pl/ui/11/56/24/1308470558_217655224_1-Zdjecia--Vives-hiszpanskie-plytki-biale-cegielki-HIT.jpg

:goodnight::goodnight::goodnight:

- Biała żywica wylana (jutro foto)

- Posadzki w garażu i kotłowni skończone (też jutro)

- Pompa prawie załączona

- Meteory dojechały do PL!

- Kątowniki do balustrad nadal montują

- Obróbki blacharskie attyk poprawione - dziś cały dzień laliśmy wodę wężem przez wpust w dachu płaskim i ukryty wpust, żeby zobaczyć, czy wyjdzie zaciek na ścianie czy nie. Musimy mieć pewność, zanim rozbierzemy elewację, że problem tkwi w ukrytym spuście. Ale zacieku nie ma... Dziwna historia. Może po prostu była nieszczelność w obróbce attyki i stąd zalewanie ściany. Nie wiem, obserwujemy nadal i czekamy na ulewy.

- Pod koniec miesiąca przyjeżdża mój tata i zabiera się za sprawy tyou pomieszczenia gospodarcze, malowanie garażu, różne uszczelniania, obudowy rur i takie tam.

- Byłam dziś na Kłobuckiej i zakupiłam listwy przypodłogowe białe do pralni sztuk 2 i wymieszali mi w Kabe 2 kolory farb na próbne malowanie. Nic nie znalazłam we wzorniku (beznadziejny) i wymieszali mi na wzór NCSu. Zobaczymy co wyjdzie. Jakby co, podjadę jeszcze po próbki Fluggera. Parę chyba odpuszczę, bo raz, że cenowo wychodzi strasznie niekorzystnie, a dwa kolor, który chcę, nie ma odpowiednika w NCS, więc trudno będzie dobrać kolor drzwi - ma być identyczny jak ściany. Taka upierdliwa jestem, o! :wiggle:

Edytowane przez anula05

I jeszcze kilka nowych modyfikacji:

Kuchnia z białą wyspą i drewnianą nogą (zamiast odwrotnie):

stef_kuch_210003.jpg

Zobaczymy jeszcze prostą białą wyspę i szare szafki pod oknem (czuję, że to będzie TO)

Sypialnia z tapetą Elitisu:

stef_syp_3_02.jpg

stef_syp_3_01.jpg

Ciągle nie jesteśmy przekonani... Chyba pomalujemy, rzucimy materac i wrócimy do tematu za rok:)

I mój pomysł na dziewczynkę, ale sumienie mnie gryzie, bo to straszna chłopaczara jest, a ja próbuję ją obrać w pastele... chyba niepotrzebnie (?) Ona by chciała mieć na ścianie McQueena i wóz strażacki.

stefanowo_lena2.jpg

Edytowane przez anula05

Biała żywica (piękniusia!!!!) :

IMGP0681.JPG

Garażu dziś nie pokażę, bo nadal nie mamy obłożonej drewnem bramy :mad::mad::mad::sick::sick::sick: , a to skazuje nas na ręczne otwieranie i zamykanie z kombinacjami wszelakimi. Sama tej bramy nie dotykam. A przy zamkniętej bramie na zdjęciach niewiele widać. Posadzka wygląda jak u monsabii.

Grzejemy! Mamy gorącą wodę! Sprzęt wygląda jak "lodówka Apple" :))) Śliczniutkie. Nie wiem jak to działa, ale działa.

IMGP0667.JPG

Wybieramy farby. Kupiłam 4 próbki: 2 z Fluggera i 2 z Kabe. W poniedziałek polatam z wałkiem:)

Ciągle coś się okazuje - a to zapomnieliśmy o kablach do kolumn na tarasie, a to zapomnieliśmy o jakiejś czujce. A to trzeba przesunąć manipulator. Albo puszkę przenieść. Ktoś przeciął kabel elektryczny, a ktoś alarmowy. I tak w kółko. Tysiąc upierdliwych drobiazgów.

Ślęczę nad kuchnią. Czekam jeszcze na jedną kombinację kolorystyczną. Dziś byłam w 2 studiach kuchennych, trochę z ciekawości, bo podejrzewam, że pojadą z cenami po całości. Został mi jeszcze stolarz w Lublinie. I ktoś z Białej Podlaskiej:) Wycenę z Katowic już mam... ;)

Jaka ta wyspa ma być? Ścięta czy prosta? :confused::confused::confused:

Wersja z prostą wyspą:

stef_kuch_3_02.jpg

Wersja ze skosem:

stef_kuch_210003.jpg